Online shop

Šta od lekova stomatolog treba da prepiše budućoj mami?

Najbolje - ništa. 
No, to znate i bez mene.
Ali - kako je govorio jedan moj bivši profesor - pošto je Bog dao zube, a ne kljun, ponekad  se desi buduća mama ima probleme u okviru oralnog zdravlja, što neretko od nas zahteva i određenu farmakoterapiju.
Ja ću ovde pokušati da vam dam pregled nekih lekova koji su u najčešćoj upotrebi u našem svakodnevnom radu, sa   napomenama za trudnice i dojilje: šta može, šta može sa oprezom, rezervom i konsultacijom sa ordinirajućim ginekologom, a šta ne dolazi u obzir.

 

Za trudnice - antibiotici

 

 



Kako vidite, ja sam pisala generička imena, jer komercijalnih naziva ima toliko, od različitih proizvođača, da se ne da prebrojati, a pretpostavila sam da ima i čitateljki iz inostranstva, pa mi ne vredi da pišem komercijalne nazive lekova registrovanih u Srbiji. Lako ćete naći generičko ime leka kada otvorite uputstvo o korišćenju.
Za bilo kakvu dilemu, možete pogledati British National Formulary , priznat izvor informacija u stručnim krugovima.

U svakom slučaju, kod prepisivanja antibiotika, za nas važe sasvim ista pravila kao i za ginekologe:
1. Primeniti antibiotike samo ako postoji apsolutna indikacija. Ovo znači - samo ako postoji apsolutno potvrđena infekcija ili ako je u pitanju prevencija širenja postojeće infekcije (kod određenih dijagnoza u toku lečenja zuba, recimo).
2. Ako je ikako moguće, izbeći terapiju za vreme prvog trimestra. Znate da je ovo period strukturalnog razvoja, sa najvećim rizikom od jatrogeno uzrokovane teratogenosti (kabast izraz koji označava poremećaj stvaranja tkiva i organa deteta - i to izazvan medicinskim delovanjem).
3. Izabrati sigurnu medikaciju i terapijsko delovanje JEDNIM lekom ako je ikako moguće. Polipragmazija (uzimanje više vrsta lekova istovremeno) je jako bitan podatak, pa je dobro da stomatologu kažete koje još preparate i lekove uzimate, ako uzimate.
4. Primeniti najmanju efektivnu dozu.
5. Ne ohrabrivati istovremenu primenu lekova iz slobodne upotrebe, suplemenata i sličnog, jer je moguća interferencija sa prepisanim lekovima.

Puno zdravlja i sve najbolje :). Od srca vam želim da vam ove moje tabele ne zatrebaju....

Izvori:
1. Norwitz WR, Greenberg JA. Antibiotics in pregnancy: are they safe? Rev Obstet Gynecol 2009; 2(3):135-136.
2. Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije. Nacionalni registar lekova. Beograd, 2008.
3. Wray D, Stenhouse D, Lee D, Clark AJE. Textbook of general and oral surgery. Elsevier Science LTD, London, 2003. pp 70, 277-8. 
4. Barbut, Maynard (Edd.), Letters. Metronidazole is used for antibiotic associated diarrhoea in pregnancy in UK. BMJ 2002;325(7369):903.

 

Autor: dr Borislava Tomasović

www.online-stomatolozi.com

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 

  • CBX hranilica Anaoki (68900)

  • CBX hranilica Taima (68863)

  • Lorelli Bertoni hranilica WOODY (1010004)

Slični postovi

Lekovi u trudnoći - Protiv mučnine u trudnoći

Oprezno sa travama i lekovitim biljem

Kako privoleti bebu da uzme lek

Mamini lekoviti dodiri

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.