Online shop

Uskoro ću postati tata

To je to! Uskoro ćete postati tata. Često je ovo osećanje ogromne sreće praćeno određenim strahovima po rođenju deteta, pa čak i frustracijama. U budućem tročlanom domaćinstvu, svako mora da pronađe mesto koje mu pripada.

Dolazak treće osobe u dotadašnji život predstavlja izuzetno važnu promenu, kako u emotivnim, tako i u intimnim odnosima između budućih roditelja.

Mesto seksualnih odnosa
Promene u organizmu žene imaju mnogo uticaja na psihu samog para. Odnos prema seksualnosti uopšte se menja. Neki muškarci imaju toliko jak osećaj poštovanja prema ženi koja nosi njihovo dete da prosto ne žele ni da je dotaknu. Oni čak misle da se fetus može povrediti prilikom polnog odnosa. S druge strane, žena je ta koja izjavljuje da ne želi da ima odnose, naročito u prva tri meseca trudnoće, kada oseća izvesne bolove, mučninu, vrtoglavicu ili joj se spava. Grudi joj postaju teške i bolne. Ili, pak, ne voli svoje promenjeno telo što dodatno utiče na njen libido.
Seksolozi se ipak slažu da se polni odnosi mogu normalno nastaviti i tokom trudnoće. Oni kod muškarca smanjuju osećaj isključenosti do kojeg može doći zbog novostvorene veze između majke i fetusa. Konačno, ako trudnoća protiče bez problema, ne postoji nikakva opasnost za bebu, koja je sasvim dobro zaštićena u materici. Tim pre što plodova voda, kojom je beba u potpunosti okružena, ima ulogu pravog "amortizera".

Devet meseci za planiranje budućnosti
Devet meseci je dovoljno za planiranje dolaska vaše bebe na svet. Razgovarajte sa svojim partnerom o tome šta želite za svoje dete: kako će mu izgledati soba, kakvo mu želite obrazovanje i uopšte budućnost. Nikako ne dopustite da vas prevlada strah od bebinog rođenja. Ako vas muče pitanja na koja niste sigurni da možete sami da nađete odgovor, postoje brojne grupe kojima se možete obratiti za pomoć. Ne zaboravite samo da je vašoj partnerki veoma važno da zna da ćete uvek biti tu kada ste joj potrebni, da poštujete njene promene raspoloženja i periode vrlo čudnog ponašanja. Ona će izuzetno ceniti vašu ulogu zaštitnika, savetnika, oca, jer će tako znati da ćete i detetu pružiti svu neophodnu ljubav i pažnju.

Uloga oca po rođenju deteta

Majka: odnos izuzetne bliskosti
Za majku, njen odnos sa bebom je više fizički, jači je, intenzivniji. Ona je ta koja ga je nosila, koja ga je rodila i koja će ga dojiti. Ona ga štiti i pruža mu sigurnost. Otac, odvojen od tog osećanja bliskosti prilikom porođaja, mora da nauči da pronađe svoje mesto između njih dvoje.
Otac: faktor odvajanja i ravnoteže
Ubacivanjem oca između majke i bebe, dolazi do odvajanja. Tata je tu da stvori uravnotežen odnos među svim članovima ovog tria. Time on predstavlja zakon, autoritet. Malo po malo, beba uči da postoji još jedna osoba važna njegovoj mami... i njemu samom. Tako ćete postati oslonac - neophodan za psihičku ravnotežu deteta.

Promenljiva uloga
Naravno, otac i majka se uglavnom ponašaju prema detetu na drugačiji način - i to je potpuno normalno. Na primer, muškarac uglavnom drži dete u uspravnom položaju sa njegovom glavom na svom vratu, a žena horizontalno tako da joj detetova glava bude u nivou grudi. Uprkos svemu, ne može se reći da se uloge nikada ne menjaju. Majka može biti autoritet, a i neki očevi pokazuju jači "majčinski" instinkt: presvlače dete, hrane ga... Sve je više muškaraca koji preuzimaju ovu ulogu. To što će dete, u tom slučaju, biti bliže ocu ne predstavlja prepreku u ostvarivanju psihičke ravnoteže deteta, počev od momenta kada svaki roditelj nađe svoje mesto u porodici. Znajte takođe da beba ssavršeno zna razliku između oca i majke. Posmatrajte kakav mu je izraz lica kada ga vi kupate, a kakav je kada to čini majka...

Otac, prvi "učitelj"
Tata i mama su drugačiji i po pitanju učenja bebe. Najčešće je tata taj koji pomaže da se napravi prvi korak. On je takođe prvi koji svečanim tonom punim ohrabrenja izgovara "Dobro je", pružajući detetu neophodno samopouzdanje i pomažući mu da ostvari svoj cilj. A nije ni slučajno da skoro uvek tata uči dete da pliva.

Autor: Maja Gročić
Izvor: www.VivaMagazin.info

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Plišana igračka - Žaba (AM06426)

  • Plišana igračka - meda sa srcem (770508)

  • Plišana Igračka Ogledalce Kraba (10191240003)

Slični postovi

Tate i dojenje

Dobar Tata

I tata je roditelj

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.