Online shop

Otkucaji srca i pokreti bebe

Već od dvanaeste nedelje, lekar će pokušati da čuje i da omogući i vama da čujete otkucaje srca bebe, pomoću aparata sa ultrazvukom. Da bi to postigao, postaviće vam na trbuh prijemnik iznad mesta na kome bi trebalo da se nalazi srce bebe. To je veoma uzbudljiv trenutak, jer ćete prvi put čuti zvuk koji dolazi od vaše bebe. Bebino srce kuca mnogo brže nego srce odrasle osobe: 120 do 160 otkucaja u minutu. Kad prvi put budete čuli koliko je ritam tih otkucaja snažan i brz. sigurno ćete biti iznenađeni.

Prve pokrete bebe osetićete nešto kasnije. Datum njihovog prvog opažanja varira od trudnice do trudnice. Mršave žene sa velikim tonusom trbušnog zida ih lakše opažaju. I pored sve nestrpljivosti, nećete moći da osetite te pokrete pre sedamnaeste ili osamnaeste nedelje, ako je u pitanju prva trudnoća. Kod narednih trudnoća ćete moći  da ih osetite nešto ranije. Najčešće ćete ih osećati uveče, kad legnete, položite glavu na jastuk i dobro opustite trbušne mišiće. Slikovit izraz kojim se često opisuje kako se osećaju ti prvi pokreti bebe je sledeći: kao isplivavanje mehura na mirnu vodenu površinu. Nekim ženama ti prvi pokreti liče na „rad“ creva, kao da se u njima nalaze mehurovi vazduha! A neke to opisuju kao osećanje da im neko dodiruje percetom unutrašnjost materice. Kad trudnoća bude uznapredovala, vrlo jasno ćete osećati pokrete bebe: u nekim momentima u toku dana, naročito uveče, kada se umirite, beba će početi da se prevrće. To prevrtanje smenjivaće se sa ritanjem, a onda će se beba tokom dužeg perioda umiriti. U poslednjim mesecima trudnoće, moći ćete da utvrdite koji položaj zauzima beba: tačno ćete osećati gde vas udara nogama i po tome možete znati da su joj leđa na suprotnoj strani.

Ponekad će vam se učiniti da se beba suviše pomera. Takva aktivnost bebe pokazuje da je u dobroj formi, a ni u kom slučaju ne predskazuje kakve će naravi biti. Tokom trudnoće, svaka beba ima neki svoj ritam, i neke su prilično mirne, a druge su prave akrobate.

Tokom dva-tri poslednja meseca možete ponekad osetiti i podrhtavanje na jasno određenom mestu: to znači da vaša beba štuca. To štucanje ni u kom slučaju nije nešto nenormalno i čak je česta pojava u tom periodu. Javlja se prilikom naglih pokreta organa za disanje i svedoči o tome da je sa fetusom sve u najboljem redu.

Na samom kraju trudnoće možda ćete primetiti da su aktivni pokreti bebe postali nešto ređi, kako ima manje prostora za kretanje. Ali beba nikako ne sme mirovati više od dvanaest časova. Ako bilo šta posumljate, najbolje je da odmah odete u porodilište, gde će lekar snimiti rad bebinog srca i umiriti vas.
Postoji pogrešno mišljenje da beba prestaje da se pomera tri dana pre porođaja – naravno da to uopšte nije tačno.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • BAMBINO KOMODA SMILE NATUR BELI

  • BAMBINO KOMODA MAJA BELO PLAVA

  • BAMBINO KOMODA NORA NATUR

Slični postovi

Crna čokolada je lekovita za ženska srca

Srčani pritisak i trudnoća

Mogućnosti fetalne ehokardiografije - srce fetusa

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.