Online shop

Oprezno sa travama i lekovitim biljem

Ljudi koji ozbiljno vode računa o svom zdravlju, znaju da je upotreba lekovitog bilja vrlo korisna za prevenciju i lečenje mnogih tegoba i oboljenja. Dosta je i onih koji redovno piju biljne čajeve sa tonizirajućim ili protivupalnim učinkom, održavajući na taj način svoj imuni sistem u „borbenoj gotovosti“. Ipa, ako se žena koja pobornik fitoterapije planira trudnoću ili je već ostala u drugom stanju, predstoji joj pažljivo preispitivanje omiljenih biljnih napitaka. Nažalost buduće mame bi morale da privremeno uklone iz kuhinje mnoge čajeve i trave na koje su navikle.

Majčina dušica – ulazi u sastav mnogih lekovitih čajeva. Ali, izvesne materije ove biljke omekšavaju glatke mišiće materice i imaju praktično abortivno dejstvo, a u krajnjem slučaju mogu izazvati pobačaj.

Krušina – odvar od kore ove biljke je bezopasan a koristan laksativ za sve osim za trudnice.

Kleka – bobice kleke takođe nisu preporučljive za buduće mame.

Među biljkama i lekovitim travama kojih bi trudne žene valjalo  da se klone, jesu i: crvena detelina, gorki pelin (gorčika), aloja, rotkva, ren, pljuskavica, rabarbara, peršun, mirođija, kamilica. Šta se može koristiti?

Kašalj i upale respiratornih puteva trudnice mogu olakšati čajem od lipe, jagorčevine, podbijela, veronike. Nervni sistem jača valerijana (kapi rastvorene u vodi). Odečenim nogama će pomoći oblozi ekstraka breze. U slučaju pojave glavobolje i vrtoglavica, preporučuje se odvar od livadske deteline.
Šipak je ipak najmoćnija lekovita biljka. Ekstrakt, odvar ili čaj ploda šipka daće mami i bebi velike rezerve vitamina C i mikroelemenata. Upotreba svih proizvoda uključujući pekmeze ili marmelade, preporučuju se posebno trudnicama i dojiljama. Pospešuje izlučivanje mokraće, a samim tim pročišćava i krv. Zbog toga nijedna kuća ne bi smela da bude bez sušenih plodova šipka.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Paradiso dupli peskarnik - Plavi (30168)

  • Paradiso Klackalica puz (10448)

  • Dečija Ljuljaška za dvorište (15-815000)

Slični postovi

Bilje za najmlađe

Bebe iz bilja i meda

Primena biljnih lekova u trudnoći i laktaciji

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.