Online shop

Zbog čega nastaje prevremeni porođaj?

Lokalni uzroci

Postoje lokalni uzroci: deformacija materice koja smanjuje prostor u kojem se beba razvija; proširenje grlića materice koje mu onemogućava da igra ulogu sigurnosne brave; normalno proširena materica kao posledica višestrukih trudnoća ili viška plodove vode; nisko usađena posteljica ili placenta praevia.
Među lokalnim uzrocima neki su posledica spoljnih činilaca kao što je udarac u stomaku koji može izazvati kontrakcije ili neku vaginalnu infekciju. Ona može zahvatati donji deo oplođenog jajašca i takođe prouzrokovati kontrakcije materice i prevremeni porođaj.

Opšti uzroci
To su bolesti majke, posebno svi oblici infekcija, nezavisno od vrste klica, jer povišena temperatura sama po sebi izaziva grčeve.

Fizičko preopterećenje
Postoji takođe izvestan broj okolnosti koje vode fizičkom preopterećenju: priroda posla i radno vreme, duga vožnja u sredstvima gradskog saobraćaja ili u automobilu, važnost poslova koje obavljate.
Ako bilo šta zapamtite iz ovog članka, želeli bismo da to bude značaj odmaranja za vreme trudnoće. Ovo odmaranje mnogo manje spektakularno od smelih zahvata kojima su skloni neki lekari, mnogo je efikasnije za budućnost bebe i njen dalji život. Odmor je adut u vašim rukama. Objasnite to vašem partneru i nemojte živeti kao da se ništa ne događa, jer u vama se začinje jedan dugi život čiji je početak odlučujući. Prerano izazvan porođaj
Čuvajte se jednog od najbesmislenijih uzroka prevremenog porođaja: onog izazvanog po želji lekara ili vašoj želji kad je termin nesiguran. Pošto ste u principu već u 37. nedelji trudnoće, mislite da će sve ići dobro, ali nažalost pogrešiliste u proračunu...dete, čije je jedina želja bila da nastavi svoj život u materici rodiće se pre vremena. Nemojte u ovakvim okolnostima preuzimati nepotreban rizik.

Medicinski uzroci
Ponekad lekar treba da donese tešku odluku. Može postojati potreba da se trudnoća skrati, kad se dete u materici muči, nedovoljno se razvija ili ako neka bolest majke, može da ostavi posledice na bebino zdravlje. Medicinska odluka je uvek delikatna, jer lekar mora da proceni koliki je rizik od pogoršanja vašeg stanja ili stanja bebe, a koliki od nedonešenosti.

Neobjašnjivi  uzroci
Najzad, svaki četvrti prevremeni porođaj ne može se objasniti nekim vidljivim razlogom, ada pritom ni vi ni medicinsko osoblje nemate utisak da je to posledica nemarnosti. Mehanizam koji pokreće porođaj još nepoznajemno dovoljno.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • BAMBINO KREVETAC NORA BELI BEZ FIOKE

  • BAMBINO KOMODA LOLEK BELO PLAVI DRUGARI

  • Spavalica anatomsko gnezdo

Slični postovi

Vitamina D - manjii rizik od prevremenog porođaja

Prevremeno rođeno dete

Stimulacija prevremeno rođene dece

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.