Online shop

Toksoplazmoza tokom trudnoće

Toksoplazmoza je bezazlena bolest koja obično prolazi nezapaženo. Ponekad se ispoljava kao gripozno stanje praćeno pojavom malih gangliona na potiljku. Tu bolest prenosi jedan parazit koji se nalazi u ovčjem i svinjskom mesu. Ali, uništava ga kuvanje ili zamrzavanje. Prema tome, ako niste imuni na toksoplazmozu, nemojte jesti sirovo meso. Taj parazit takođe veoma rado živi u crevima mačaka, tako da morate izbegavati svaki dodir, makar i indirektan, sa mačijim izmetom. Mačke koje žive u stanovima retko su zaražene toksoplazmozom: to znači da ne morate da se odreknete svoje kućne ljubimice, ali nemojte joj vi menjati posip i pazite da vas ne ogrebe. Budite oprezni i prilikom rada u bašti: možda su mačke zarazile zemlju. Brižljivo i dugo perite voće, povrće i salate pod mlazom vode.
Toksoplazmoza je bolest koja se može dobiti samo jednom u životu. Kao i kod rubeole, u organizmu se trajno zadržavaju specifična antitela, a serološki pregled će pokazati da ste imuni ili ne. Ako imate dovoljnu količinu antitela, onda ste zaštićeni i niste izloženi nikakvom riziku. Ukoliko je količina antitela suviše mala, smatra se da je serološki nalaz negativan i da niste imuni. U tom slučaju je potrebno da se tokom čitave trudnoće kontrolišete jednom mesečno.

Što ranije u trudnoći majka dobije toksoplazmozu, to je opasnost veća i može doći do oštećenja očiju ili  nervnog sistema bebe. Zaraza toksoplazmozom se mnogo češće javlja u trećem tromesečju, ali je to tada mnogo manje opasno nego na početku trudnoće. Ako se majka zarazi, to ne znači da će se automatski zaraziti i beba, jer parazit toksoplazmoze ne prolazi uvek kroz posteljicu: predpostavlja se da u toku prvog tromesečja trudnoće prolazi u 17% slučajeva, u toku drugog tromesečja u 25% slučajeva, a u toku trećeg tromesečja u preko 60% slučajeva.
Ako se majka zarazi pri kraju trudnoće, to često nema nikakve posledice po bebu. Ukoliko se utvrdi da ste zaraženi toksoplazmozom, treba odmah da dobijete odgovarajući lek, da bi se zaštitila beba i sprečio prolazak parazita kroz posteljicu.

Danas se više ne treba opredeljivati za prekid trudnoće samo zato što su se u krvi majke pojavila antitela. Na početku trudnoće, uzimanje uzorka plodove vode ili uzorka krvi fetusa putem punktiranja pupčane vrpce in utero oko dvadeset i druge nedelje trudnoće omogućavaju da se tačno utvrdi da li je dete zaraženo. Ako se konstatuje, na primer na osnovu kontrole pomoću ultrazvuka, da je dete bilo zaraženo u podmaklijem stadijumu trudnoće, može se pribeći nekim najnovijim lekovima čije je davanje prilično delikatan posao i treba se obratiti specijalisti za te stvari, a rezultati takvog lečenja prilično obećavaju.

 

Za sada ne postoji vakcina protiv toksoplazmoze.


 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 

  • Vodič za roditelje

  • Ogovaranje

  • Put do dobrog roditelja

Slični postovi

Trudnoća

Trudnoća, trauma i šizofrenija

Trudnoća i problemi sa vidom

Druga trudnoća – sličnosti sa prvom

Trudnoća i vežbanje na spravama

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.