Online shop

Trudnoća, trauma i šizofrenija

Snažan stres nikada nije dobra stvar, ali najnovija istraživanja nagoveštavaju da su deca, koju su na svet donele žene posle nekog snažnog psihološkog stresa u ranoj trudnoći, izložena riziku da obole od šizofrenije.

Dokazi da majčin stres može biti uzrok da njihova deca postaju vrlo izložena šozofreniji sve su brojniji, ali sve do sada niko nije otkrio koji je period trudnoće najkritičniji. Medicinski podaci dobijeni još u vreme kratkog ali žestokog i po žrtvama poznatog izraelsko-arapskog rata 1967. omogućili su Dolores Malaspini, profesorki ginekologije i akušerstva iz Njujorka i grupi njenih saradnika, da precizno ustanove kada je šteta trudnim ženama naneta.

Oni su analizirali medicinsku dokumentaciju 88.000 osoba rođenih u Jerusalimu 60-tih i 70-tih godina prošlog veka. Ustanovili su da su žene čije su majke bile u drugom mesecu trudnoće za vreme rata 4,3 puta češće izloženije oboljevanju od šizofrenije u kasnijem životu, muškarci 1,2 puta izloženiji - nego deca rođene u mirno doba.

Čini se da je drugi mesec trudnoće ključni period u kome poremećaj u razvoju mozga može u kasnijem životu dovesti do oboljevanja od šizoifrenije. A kad je reč o podatku zašto su žene izloženije oboljevanju, doktorka Malaspina smatra da, prema podacima, više muške novorođenčadi umre od posledica stresa tako da se nisu odmah našli u istraživanju. "Mnoge studije pokazale su da promene u odnosu polova u populaciji koja je prolazila kroz traumatične situacije ili stresove kao rezultat imaju - dramatično smanjivanje broja muških fetusa" - naglasila je ona.

Trudnice koje su izložene različitim pritiscima ne treba da paniče; po njih je opasan nivo stresa koji se javlja prilikom terorističkog napada ili prirodnih katastrofa. Malaspina je izjavila časopisu Nju sajentist da su istraživači kod žena koje su bile izložene direktnom bombardovanju konstatovali 30 puta veći rizik da će na svet doneti dete ugroženo šizofrenijom, što ukazuje da rizik oboljevanja zavisi od žestine stresa i ne treba ga upoređivatiu sa stresom koji se doživljava u svakodnevnom životu.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • DNEVNIK BUDUĆEG TATE

  • Kapitalizam za decu

  • Larousse - Nega novorođenčeta

Slični postovi

Trudnoća i mučnina - 7 preporuka protiv mučnine

Trudnoća i akutni virusni hepatitis (A i B)

Postporođajna depresija

Druga trudnoća – sličnosti sa prvom

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.