Online shop

Prirodna nega i aromaterapija u trudnoći

Aromaterapija predstavlja lečenje prirodnim etarskim uljima, koja mogu da se primenjuju samostalno ili u preparatima, kao što su ulja, kreme, kupke i dr.
Još od davnina su Stari Grci koristili maslinovo ulje da apsorbuju miris latica cveća i začina, pri čemu su koristili ova parfimisana ulja u medicinske i kozmetičke svrhe. Čak je i Hipokrat, koji se smatra ocem medicine, savetovao da je "put do zdravlja aromatično kupanje i mirisna masaža svakoga dana". Maurice Gattefosse je svojim otkrićem da ulje lavande deluje isceljujuće, pažnju usmerio na primenu ulja lavande i drugih etarskih ulja u dermatologiji i prvi je 1928. god. uveo pojam Aromaterapija.

Zahvaljujući etarskim uljima, koja pored antiseptičkog dejstva mogu imati i razna druga dejstva, kao što su antialergijsko, antiseboroično, antizapaljensko, adstrigentno, antireumatsko, vazokontriktorno, diuretičko, imunostimulativno, tonično i dr., aromaterapijski preparati imaju široku primenu u dermatologiji i kozmetici.

S obzirom na to da etarska ulja pomažu u tretiranju raznih kožnih oboljenja, razvila se posebna disciplina aromadermatologija  koja se zasniva na primeni aromaterapije u tretiranju i nezi različitih stanja kože. Izbor podloga u koju će biti inkorporirano odgovarajuće etarsko ulje je isto toliko bitan kao i izbor samog etarskog ulja. Prirodne podloge (shea butter, cacao butter, pčelinji vosak, maslinovo ulje, bademovo ulje itd.) u kombinaciji sa etarskim uljima, koja zahvaljujući svom sastavu (sadrže terpene), omogućavaju prodiranje aktivnih supstanci (kolagena, elastina, vitamina, alantoina, itd) iz preparata u dublje slojeve kože.
Zato svetski trendovi sve više u prvi plan stavljaju vraćanje prirodi, kako u lečenju tako i u nezi kože, i primenu aromaterapijskih principa pri formulaciji kozmetičkih preparata.

Napušta se upotreba sintetskih i polusintetskih supstanci (parafin, vazelin, veštačke boje i mirisi, itd.), jer dovode sve češće do alergijskih reakcija (hipersenzitivna koža, eritem, kontaktni dermatitis), takve podloge zapušavajupore, maste kožu i ne dovodi do prodiranja aktivnih supstanci u dublje slojeve kože. Ovo je veoma važno, jer je u trudnoći pod uticajem hormona dodatno povećana osetljivost kože.

Najčešće promene na koži do kojih dolazi u toku trudnoće pod uticajem hormona su:
• Strije
• Suva koža i svrab kože stomaka
• Senzitivna i iritirana koža
• Akne
• Linea nigra 
• Hiperpigmentacija kože lica i vrata (melazma).

Većina promena na koži u toku trudnoće nestaje već nekoliko nedelje nakon porođaja. Međutim, strije predstavlaju najozbiljniji problem kože, koji ne nestaje nakon porođaja.
Strije (striae gravidarum) nastaju usled pucanja vezivnog tkiva dermisa u toku rastezanja kože stomaka za vreme 2. i 3. trimestra trudnoće kada materica brzo raste, pri čemu se širi i koža stomaka. Kada je u pitanju nega kože u cilju prevencije strija posebno se preporučuje kombinovana upotreba aromaterapijskih kremova sa etarskim uljem mandarine i lavande, koji sadrže shea butter, maslinovo ulje, kolagen i vitamin E. Klinički je dokazano da ovakva kombinacija u 39% slučajeva može smanjiti pojavu strija, a prirodne supstance neguju i vlaže kožu i sprečavaju karakterističan svrab stomaka.
Međutim ukoliko je već došlo do pojave strija važna je adekvatna nega u cilju ublažavanja njenih vizuelnih efekata. Takođe istegnutoj koži nakon porođaja je potrebno vratiti tonus i elastičnost i dati joj energiju upotrebom preparata za učvršćivanje kože.

Kada je nega kože u trudnoći u pitanju neophodno je znati da je u vreme trudnoće koža permeabilnija i osetljivija i brojna etarska ulja mogu proći placentnu barijeru. Zato u trudnoći etarska ulja treba koristiti isključivo pod stručnim nadzorom. Zbog jakog mirisa, koji može izazvati nauzeju i povraćanje, kao i drugih neželjenih efekata ako se predoziraju, za trudnice se preporučuje polovina srednje koncentracije datog ulja. Ne postoji tačna lista zabranjenih etarskih ulja u trudnoći, ali iz pomenutih razloga treba izbegavati sledeća ulja: bosiljka, kedra, cimeta, žalfije, kleke, majorama, timijana. Prva ćetiri meseca treba izbegavati etarsko ulje ruže, kedra, anisa i ruzmarina. Međutim, postoje etarska ulja koja su prema aromaterapijskoj asocijaciji veoma blagotvorna u toku trudnoće kako za duh tako i za telo, odnosno kožu trudnice. U pomenutu grupu ulja spadaju citrusi (mandarina, pomorandža, petit grain), geranijum, lavanda, kamilica, ilon-ilon itd.
Zato kada govorimo o aromnezi kože i upotrebi etarskih ulja u trudnoći, najbolje je citirati Paracelsiusa, oca farmakologije, koji je rekao: "Sve supstance mogu biti otrovi, samo prava doza razlikuje otrov od leka".

Autor: Mr ph spec. Danijela Pecarski
Mella cosmetics

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 

  • Bubchen Bebi sapun sa kamilicom (16579)

  • Bubchen dečiji šampon za kosu i regenerator Princess Rosalea 230 ml (67429)

  • Bubchen bebi ulje sa nevenom 400ml (45252)

Slični postovi

Nega kože

Oprezno sa travama i lekovitim biljem

Aromaterapija i eterična ulja u trudnoći

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.