Online shop

Psihofizička priprema trudnica za porođaj

U Domu zdravlja Zvezdara psihofi zička priprema trudnica se obavlja od 1993. u okviru savetovališta za trudnice. Pripremu obavlja kadar sa završenom kliničkom obukom u GAK Narodni front, koju je dugi niz godina uspešno vodila fizioterapeut Mila Alijoski.

 

Osnovni cilj psihofi zičke pripreme je da porodilja racionalno koristi snagu i da uspostavi saradnju sa lekarom i babicom koji vode porođaj. Priprema se odvija kroz fi zičke vežbe i časove o normalnoj fiziologiji trudnoće i porođaja. Uz saglasnost ginekologa trudnica vežbe započinje od dvadeset četvrte nedelje trudnoće.

 

Do trideset četvrte nedelje vežba se i dva puta nedeljno, a potom do porođaja tri puta nedeljno. Kada se navrši trideset šesta nedelja trudnoće, počinje se sa vežbama napinjanja. Trudnice koje su pod terapijom takođe mogu pohađati psihofizičku pripremu, ali se u tom slučaju izostavljaju fizičke vežbe, a rade vežbe disanja i savladavaju metode bezbolnog porođaja, zasnovane na stvaranju uslovnog refleksa po Pavlovu, kao i vežbe mišićne relaksacije.

 

Trudnice kroz pripremu nauče da prepoznaju znake kada treba poći u porodilište, saznaju šta su kontrakcije i kako da ih savladaju, upoznaju se sa mehanizmom porođaja, tako da ne ostaju nepoznanice o činu rađanja koji im predstoji. Psihofizičkom pripremom trudnice ne stiču samo teorijsko već i praktično znanje o merama koje imaju za cilj da porođaj učine što manje bolnim.Tokom programa pripreme posebno se uče tri tipa disanja koja se primenjuju zavisno od faze porođaja. Adekvatnim disanjem prati se početak kontrakcije, njen dalji tok i rast.

 

Trudnica treba da stekne i održi fi zičku kondiciju. Vežbe su naročito usmerene na trbušne, međurebarne i mišiće karličnog dna, kao i na veću pokretljivost zglobova karlice. Određenim vežbama pospešuje se venska cirkulacija u donjim udovima. Kondicione vežbe se sinhronizuju sa vežbama disanja koje istovremeno opuštaju, poboljšavaju plućni kapacitet i omogućuju dobar dotok kiseonika plodu. Poseban akcenat se stavlja na vežbe napinjanja, koje su kruna uspešnosti pripremljene trudnice. Pravilnim napinjanjem skraćuje se period istiskivanja, što je velika pomoć i plodu i porodilji.

 

Vežbama relaksacije postiže se maksimalna iskorišćenost kiseonika koji je tokom porođaja neophodan trudnici, materičnom mišiću i plodu. Ovaj način priprema stavlja težište i na psihičku i na fi zičku spremnost, a njihova kombinacija daje najbolje rezultate, što je i osnovni cilj. Trudnica pripremljena na ovaj način na porođaj dolazi bez straha i u njemu aktivno učestvuje ne samo kao pacijent već i kao saradnik akušeru i babici, čime doprinosi bržem i lakšem porođaju i rađanju zdravog novorođenčeta.

 

Sva saznanja stečena tokom psihofizičke pripreme olakšavaju porođaj. Majka rođenje svog deteta doživljava svesno i smireno, ponosna što je sama doprinela da joj najradosniji trenutak ostane u lepoj uspomeni. Bezbolni porođaj je moguć - praksa je to potvrdila. Ali za njega se mora potruditi, on se mora naučiti.Autor teksta:
akušerska sestra Marica Đorđević
Dom zdravlja Zvezdara

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Bebini blagoslovi

  • Bebologija

  • Kako da zatrudnite

Slični postovi

Višeplodna trudnoća

Trudnoća u poznim godinama?

Faze porođaja

Porođaj u vodi - da ili ne?

Prva kuća za posebne porođaje

Med u isharni trudnica i dojilja

Termin porođaja

1 komentara:

  • Jelena S.
    03.01.2019.

    Postovani, Zivim na Zvezdari gde sam i prijavljena, ali mi je karto jos uvek u starom domu zdravlja. Mogu li kod Vas da idem na psihofizicke pripreme? Koji su uslovi pohadjanja skole za trudnice?

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.