Online shop

Zabluda o alkoholu za trudnice

Zablude u vezi alkohola koje se preporučuju trudnicama i porodiljama

Zabluda je
1. Tokom trudnoće se može konzumirati alkohol.
2. Trudnica ne može naškoditi svojoj bebi ako popije samo jedno alkoholno piće.
3. Nauka samo pokazuje da prekomerno pijenje može naškoditi trudnoći, a da je "umereno" konzumiranje alkohola bezopasno.
4. Alkohol je baš kao i neke vrste hrane i kozmetike ili proizvoda za domaćinstvo, koje paranoični  zvaničnici zdravlja veruju da bi mogao predstavljati rizik.
5.Marihuana, kokain i heroin su štetniji za trudnoću od alkohola.

Istina je sledeća
1. Konzumiranje alkohola za vreme trudnoće može imati brojne štetne posledice  na nerođeno dete, u rasponu od mentalne zaostalosti, abnormalnosti organa do problema u učenju i u ponašanju. Osim toga, mnogi od ovih poremećaja kod novorođenčeta traju do zrele dobi. Iako se ne zna tačno koliko  alkohola majka treba da konzumira da bi izazvala ovo oštećenje, ali veza između konzumacije alkohola trudnice i oštećenja na  nerođenom detetu je definitivno utvrđeno. Zato, za žene koje su trudne ili pokušavaju zatrudneti, najsigurnije je da se  uzdržavaju od alkohola. 2. Istraživanja još uvek nisu identifikovala sigurnu količinu alkohola tokom trudnoće, tako da niko ne može sa sigurnošću da kaže da li će jedno piće naškoditi fetusu ili ne. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da umeren stepen kozumiranja alkohola tokom trudnoće može uticati na bebinu porođajnu težinu, na rast i na razvoj mozga. U granicama čitavog opsega ozbiljnih alkoholom vezanih efekata (poznato pod nazivom fetalni alkoholni spektar poremećaja ili FASP), najteži skup uključuje disfunkciju centralnog nervnog sistema, nedostatke u rastu i abnormalnosti glave i lica. Ovi efekti, zvani fetalni alkoholni sindrom ili FAS, su obično rezultat alkoholizma majke u sprezi sa drugim činiocima kao što je loše opšte zdravlje. Starost majke takođe igra ulogu u načinu na koji alkohol utiče na fetus. Starije žene koje piju, kao i one koje su se već porađale, imaju više verovatnoće da rode dete sa FASP.  Najsigurniji izbor je izbegavati alkohol tokom trudnoće. Što bi rekli, važno je da trudnice koje se iz bilo kog razloga odluče za piće, znaju da će zaustavljanje ili smanjivanje njihove potrošnje u bilo kom trenutku za vreme trudnoće povećati verovatnoću pozitivnog ishoda za njihovo nerođeno dete.

3. Efekti prenatalne izloženosti alkoholu javljaju se u nizu. Što više pijete veći je rizik od efekata i veći je potencijal opsega i ozbiljnosti. Prekomerno pijenje tokom trudnoće povezano je sa najozbiljnijim rizikom i sa potpunim fetalnim alkoholnim sindromom. Istraživanje je takođe jasno ustanovilo da umerena konzumacija takođe može biti štetna. Povremeno pijenje je povezano sa više suptilnih efekata kao što su problemi u učenju i ponašanju, poput poremećaja pažnje i hiperaktivnost i problema sa rasuđivanjem i razumevanjem uzroka i posledice.

4. Alkohol je neurotoksin koji može izazvati suptilne poteškoće u razvoju do dubokog oštećenja mozga. Alkoholna opasnost daleko nadmašuje prenatalnu izloženost duvanu, većini nedopuštenih droga ili bilo kojem zatrovanom prehrambenom proizvodu.
5. Istraživanje je pokazalo da deca koja su izložena kokainu, a nisu alkoholu, ne pate od stalnih fizičkih ili kognitivnih efekata koji su pronađeni kod dece koji su izloženi alkoholu.

U našim krajevima
U našim krajevima postoji mnogo zabluda vezanih za pijenje alkoholnih pića trudnica i dojilja.
Jako je štetna navika da se ženama daju alkoholna pića "da bi se okrepile", "da bi im ojačala krv", "da imaju više mleka", ili iz sličnih zabluda. Tako je u narodu veoma rašireno verovanje da žene i u trudnoći i van trudnoće, treba da piju crno vino da bi "ojačale krvnu sliku". Zašto samo crno vino? Valjda zbog boje – podseća na boju krvi. Ili možda još zbog nečeg?

Ženama, koje su se porodile i stigle kući, preporučuje se pijenje alkoholnih pića. Prvo, da bi dobile apetit, da dobro jedu. A za popravljanje apetita je najbolje popiti nešto žestoko: rakiju. Drugo, treba popiti piće, da bi se dobila snaga. Jer, za tako malog vragolana treba snaga da bi se odgojio. Zato je višestruko korisno za mlade majke da popiju alkoholno piće.

Isto tako je, ako ne i više štetna navika da se ženama koje su se porodile i koje doje, preporučuje uzimanje alkoholnih pića (najčešće piva) da bi dobile više mleka. Do sada nije dokazano da bilo koje alkoholno piće povećava količinu mleka, ali je dokazano da višestruko nepovoljno utiče i na majku i na bebu.

Naravno, alkohol ne može da poboljša krvnu sliku, ne može da popravi apetit, ne može da pojača fizičku i psihičku snagu, ne može da poboljša stvaranje mleka kod dojilja. Crno vino ne stvara crvena krvna zrnca i zato ne pojačava krvnu sliku. Sve su to zablude. I to zablude koje su duboko ukorenjene u našem društvu, u našim običajima i verovanjima. One se prenose sa generacije na generaciju i dalje žive punim intenzitetom.
Nažalost, štetno dejstvo alkohola je mnogo veće nego njen dobar efekat. Zbog toga žena koja doji ne sme da uzima nikakva alkoholna pića, jer time samo može da naškodi svome detetu. Štete koje sebi i svome potomstvu mogu da nanesu trudnice i babinjare koje u vreme trudnoće ili babinja uživaju alkoholna pića, neuporedivo su veće i dalekosežnije po svojim posledicama no što se to obično misli. Zbog toga, u vreme kada se spremaju da postanu majke i dok doje decu, žene nikako ne smeju da piju alkoholna pića.

Kada je beba nemirna, malo spava a mnogo plače i zahteva mnogo pažnje, starije žene daju savet mlađima: "Umoči svoj prst (ili cuclu) u rakiju i daj bebi da je sisa. Da vidiš kako će brzo zaspati, i kako će dugo spavati! Neće mu ništa biti od malo rakije! A ti dotle možeš da uradiš sve što treba u kući i možeš i da se odmoriš!"
Istina je da dete zaspi. Ali, to nije san kakav bi trebalo da bude. Na njega ta mala količina rakije deluje isto kao velika količina na odraslog čoveka. Kad se čovek napije i zaspi, to nije zdrav san, kakav je potreban organizmu da bi se okrepio i osnažio za buduće izazove. To je više kao nesvestica, kao kad te neko udari po glavi i ti se onesvestiš i ostaneš tako da ležiš. Za bebicu je i ta mala količina previše. Ako se češće to radi, može da izazove i razna oštećenja. Zato, bolje u tim prilikama dete uzeti u naručje, videti da li mu je nešto potrebno ili je možda bolestan.

Izvor: Alkoholizam.com

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Kapitalizam za decu

  • Pritisak vršnjaka

  • Pravila roditeljstva

Slični postovi

Joga za trudnice

Trudnice NE u solarijum

Oslobodite se trudničkih kilograma

Trudnice, zaboravite štikle

Edukativne radionice za trudnice

Deca i alkohol

Deset saveta za trudnice kako se zaštititi od infekcija

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.