Online shop

Trudnoća i problemi sa vidom

Stručnjaci iz amrričke organizacije za prevenciju slepila (Prevent Blindness America) napominju da su tokom trudnoće mogući problemi sa vidom,Očni pregled u trudnoći te da se trudnice trebaju odmah obratiti lekaru ako primete bilo kakve promene u vidu.

Mogući problemi kod trudnica:

• Tokom trudnoće, promene u nivoima hormona mogu uzrokovati male promene u dioptriji. Ovakve manje promene obično nisu razlog za zabrinutost. Trudnice se mogu posavetovati sa svojim lekarom.

• Problem suvih očiju je obično privremen i prestaje nakon porođaja. Kapi za oči koje poboljšavaju vlažnost sigurne su za korišćenje tokom trudnoće i dojenja.

• Migrene uzrokovane hormonalnim promenama česte su u trudnoći. Nekada su tokom ovakvih glavobolja oči izrazito osetljive na svetlost. U slučaju migrene, trudnica se treba posavetovati sa svojim lekarom pre nego što uzme bilo koji lek protiv bolova.

 

• Postoji veći rizik od oboljevanja od dijabetesa tokom trudnoće. Zamagljen vid može biti znak povećanog nivoa šećera u krvi. Sve žene koje su trudne ili koje planiraju trudnoću, a dijagnostikovan im je dijabetes, trebaju otići kod oftalmologa radi potpunog pregleda sa proširivanjem zenica.

• Ponekad, trudnica može imati zamagljen vid ili primetiti tačke u vidnom polju, što može biti znak visokog krvnog pritiska. Izrazito visok pritisak, između ostalog, može uzrokovati odvajanje mrežnice oka.

"Žene koje imaju određena oboljenja, poput glaukoma, visokog krvnog pritiska ili dijabetesa, moraju obavestiti svoga oftalmologa da su trudne ili planiraju trudnoću, da bi lekar pažljivo pratio bilo kakve moguće promene u vidu,” rekao je Daniel D. Garrett, viši potpredsjednik organizacije Prevent Blindness America.

Izvor: www.preventblindness.org

 

 

Kompletan asortiman proizvoda za sunčanje namenjen bebama  možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Hiperaktivno dete – sindrom „malog Perice”

  • Bebina prva njam-njam knjiga

  • DNEVNIK BUDUĆEG TATE

Slični postovi

Trudnoća

Višeplodna trudnoća

Trudnoća i bolovi u leđima

Trudnoća i mučnina - 7 preporuka protiv mučnine

Vanmaterična trudnoća

Trudnoća, trauma i šizofrenija

Trudnoća pitanja i odgovori

Srčani pritisak i trudnoća

Trudnoća i akutni virusni hepatitis (A i B)

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.