Online shop

Krvarenje u trudnoći

Krvarenja u trudnoći mogu biti veoma česta pojava. Neka su bezazlena i normalna, a neka mogu biti opasna po život i majke, a i deteta.
Krvarenje u trudnoćiPostoji nekoliko vrsta krvarenja u trudnoći, kojem treba pristupiti sa oprezom, i obaveznim javljanjem ginekologu.

Ništa ne preduzimajte na svoju ruku jer nikada ne možete biti sigurni o čemu se radi, pa stvar treba prepustiti stručnjacima.

KRVARENJA U PRVOJ POLOVINI TRUDNOĆE

Implantacijsko krvarenje
Uobičajeno je kod većine žena na početku trudnoće, i nije nikakva zabrinjavajuća pojava. Javlja se vrlo rano u trudnoći, već 6-12 dana nakon oplođenja, a posledica je usađivanja ploda  (odnosno oplođene jajne ćelije) u zidove maternice, usled čega dolazi do laganog krvarenja. Moguće je da se krvarenje poklopi sa danom kada treba doći očekivana menstruacija.
Implantacijsko krvarenje nije ni slično menstruaciji. Ono po pravilu traje kraće, samo 3-4 dana, manjeg je intenziteta, i obično je puno slabije od uobičajene menstruacije.
Ako je boja implantacijskog krvarenja svetlije crvena, može značiti da se krv iz materice jako brzo sliva u vaginu, ili čak da se implantacija upravo toga trenutka i dogodila. Krvarenje može biti i tamnije, odnosne skoro pa smeđe boje, što znači da je to stara krv koja se neko vreme pre nego je izašla iz vagine zadržala u materici. U oba slučaja to je normalno.
Mogu se čak pojaviti i lagani grčevi, tipa menstruacijskih, do čega dolazi usled usađivanja oplođene ćelije u zidove materice, te dolazi do kontrakcije mišića materice.

Spontani pobačaj - krvarenje u trudnoći može biti znak pretećeg spontanog pobačaja, ili spontanog pobačaja koji se upravo dogodio. 15-20% svih trudnoća završi spontanim pobačajem. Najrizičniji period pobačaja su prvih 12 nedelja trudnoće, kada se on najčešće dešava. Uz krvarenje, javlja se i oštar bol u donjem delu trbuha. Krvarenje je uglavnom obilno i bolno, te nema nikakvih naznaka da će se ono dogoditi. Do pobačaja dolazi zbog nespremnosti organizma na trudnoću, što ne znači da će sledeće moguće trudnoće biti ugrožene ili nezdrave, te da i sami niste zdravi. Spontani pobačaj uglavnom nema veze sa opštim zdravljem žene. Ako se ovakvo krvarenje dogodi, potrebno je odmah se javiti vašem lekaru, ili otići u bolnicu.

Znaci spontanog pobačaja:
-obilno krvarenje
-grčevi i bolovi u donjem dijelu trbuha
-osećaj zatezanja i pritiska u vagini

Ektopična trudnoća - poznatiji naziv je vanmaternična trudnoća. To znači da se oplođena jajna ćelija nalazi van maternice, to jest da se ugnjezdila negde gde ne može opstati. Ektopična trudnoća je manje česta od spontanog pobačaja, i javlja se u jednom od 60 slučajeva.U većini ektopičnih trudnoća fetus se smešta u jajovod, ili čak u jajnik, što kasnije dovodi do izbacivanja fetusa, jer on sam nemože opstati ako nije u materici.

-Zašto dolazi do ektopične trudnoće?

-zbog infekcije jajovoda ili jajnika koji mogu biti delomično ili potpuno zatvoreni, zbog čega fetus nemože "doputovati" do materice
-zaostalo tkivo ožiljka nastalog usled neke operacije takođe može ometati prohodnost jajnika i jajovoda
-prethodna operacija u delu jajnika ili jajovoda
-abnormalnosti u obliku jajovoda koje su urođene

-Koji su simptomi ektopične trudnoće?

-oštra i probadajuća bol u donjem delu trbuha (bol se može javiti u abdomenu, ramenu pa čak i vratu) koja varira dužinom i intenzitetom
-lakše ili jače krvarenje od normalnog menstruacijskog krvarenja
-slabost, vrtoglavica, nesvestica

Ektopična trudnoća dijagnostikuje se pregledom ginekologa, ultrazvukom ili ručnim pregledom (ako ginekolog ustanovi bolove koji ne bi trebali postojati)

Molarna trudnoća - započinje kao normalna trudnoća, sa normalnim simptomom izostanka menstruacije, no prve tri do četiri nedelje deo placente proizvodi vodenu cistu ili šupljinu nalik na mehur koja ubrzano raste. Kada naraste na određenu veličinu (otprilike do veličine grejpa) oko 12. nedelje trudnoće javlja se vaginalno krvarenje. Treba se odmah javiti ginekologu. Nisu poznati uzroci ovakve vrste trudnoće.
Postoje 2 tipa molarne trudnoće , a to su:
- delimična molarna trudnoća-kada plod počne rasti, nemože se razvijati do kraja jer ga vodene šupljine koje su izrasle upiju i nema se gde nastaviti razvijati
- kompletna molarna trudnoća-plod se uopšte nemože početi razvijati, a placenta sama nastavlja rasti u obliku mnogih malih cisti.

KRVARENJA U DRUGOJ POLOVICI TRUDNOĆE

Abrupcija placente (posteljice) - je prevremeno oljuštenje posteljice koje se može desiti bilo kada nakon 20. nedelje trudnoće. Tada dolazi do krvarenja, jer se posteljica odvojila od zida materice i opasna je po život majke i deteta.

simptomi: snažne kontrakcije materice, jači bolovi u donjem delu trbuha, bolovi u krstima, krvarenje iz vagine (koje može biti i zaostalo, pa se javiti i par dana kasnije), te mekana materica na dodir ( uspostavlja se pri pregledu ginekologa)
Uzrok, iako često nije poznat može biti nesreća ili ozleda majke pri padu i slično.

Rizične grupe su: dijabetičari, veliki broj porođaja, velika količina plodne vode, te višeplodne trudnoće.
Takođe pušenje , konzumiranje droga (i lakših) i  alkohola u većim količinama može pridoneti odvajanju posteljice pre vremena.

Placenta previa (predležeća posteljica) - kada je posteljica smeštena pri vrhu materice, je sasvim normalan položaj posteljice. Ali ako je posteljica smeštena nisko, odnosno ako je preblizu ili čak zatvara ušće materice, to nazivamo placenta previa.
Na početku trudnoće normalno je da je posteljica smeštena nisko, ali kako trudnoća odmiče, tako se i posteljica podiže višlje u materici.

Rizične grupe su žene koje su imale prethodne spontane pobačaje, carski rez, pa i žene koje su imale oštećenja ili operacije materice.

Simptomi:
-lagano krvarenje bez osećaja bola, ali nemora niti to biti simptom jer posteljica ponekad može biti toliko nisko da blokira ušće maternice, koja tada nemože ni krvariti. Obično kada je posteljica tako nisko za vreme porođaja dete se ne spušta u ušće maternice, pa se porođaj najčešće završi carskim rezom.
Ako i dođe do krvarenja, ono se javlja najčešće između 34. i 38. nedelje, retko pre 28. nedelje trudnoće.
Najveći rizik je prevremeni porođaj, i zastoj u razvoju deteta.

Prevremeni trudovi -prevremenim trudovima smatraju se oni koji se dogode pre 37. nedelje zdrave trudnoće. Oni mogu dovesti do krvarenja, pri izbacivanju sluzavog čepa, koje nemora biti opasno po život ni majke ni deteta. Kada je suzavi čep izbačen, može doči do laganog krvarenja koje ne bi trebalo biti ispraćeno bolom.

Simptomi: vaginalno krvarenje - vodenasto, zamućeno
-bolovi u donjem delu trbuha (mogu biti ispraćeni proljevom)
-bolovi u donjem dijelu leđa
-zatezanje u materici

 

Izvor: www.bebe-i-mi.com

 

 

Kompletan asortiman proizvoda za sunčanje namenjen bebama  možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Bebine prve uspomene: Radosnica za devojčice

  • Kako da zatrudnite

  • Bebini blagoslovi

Slični postovi

Višeplodna trudnoća

Trudnoća u poznim godinama?

Trudnoća, trauma i šizofrenija

Nulta krva grupa najizloženija riziku od neplodnosti

Trudnoća i problemi sa vidom

Pilula za dan posle i krvarenje

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.