Online shop

Nema potrebe za odlaganjem trudnoće nakon abortusa

Žene koje zatrudne u toku šest meseci nakon abortusa imaju manju verovatnoću da će ponovo pobaciti.Trudnoca posle abortusa

Jedno od prvih pitanja koje će žene nakon abortusa pitati svog lekara je koliko moraju čekati pre nego ponovo pokušaju da zatrudne. Novo istraživanje pokazuje da nema razloga da žene odlažu ponovnu trudnoću nakon abortusa. Rezultati su pokazali da što ranije žena zatrudni ponovo nakon pobačaja, veće su šanse za zdravu trudnoću.

Naime, žene koje su zatrudnile u roku od 6 meseci nakon abortusa imaju manju mogućnost da dožive još jedan abortus ili neke druge komplikacije vezane za trudnoću u poređenju sa ženama koje su čekale duži vremenski period. Rezultati su objavljeni u British Medical Journal.

"Žene treba uveriti da je veća mogućnost da naredna trudnoća ima povoljan ishod, te da trebaju pokušati zatrudniti kada budu fizički i psihički spremne,“ kazala je dr. Sohinee Bhattacharya, opstetričarka na University of Aberdeen u Škotskoj.

Nova studija je uključila informacije o uspešnim narednim trudnoćama kod 30 937 žena koje su pobacile tokom prve trudnoće. Istraživači nisu imali podatke o uzrocima pobačaja.

Rezultati su pokazali da su žene koje su zatrudnile u periodu od šest meseci nakon pobačaja imale bolje ishode i niži rizik od komplikacija od onih koje su čekale duži period da zatrudne nakon abortusa.

Žene koje su čekale dve godine na trudnoću nakon pobačaja imale su veći rizik od vanmaterične trudnoće i/ili prekida trudnoće u odnosu na one koje su začele ranije. Ove žene su takođe su imale veću verovatnoću da će roditi carskim rezom ili da će roditi prevremeno ili bebu niske porođajne mase nego žene koje su zatrudnele u roku od šest meseci nakon pobačaja, pokazalo je istraživanje.

Istraživači takođe upozoravaju da postoje određene grupe žena koje će morati čekati duži vremenski period pre ponovnog začeća, uključujući one kod kojih postoje znakovi infekcije.

„Nema razloga za odlaganje trudnoće nakon jednog pobačaja,“ kaže dr. Sami David, reproduktivni endokrinolog i stručnjak za abortuse. „Ukoliko je žena imala dva ili više pobačaja, ne bi trebala začeti ponovo dok se ne istraže uzroci istih.“

I drugi stručnjaci, poput dr. Alan Copperman, reproduktivnog endokrinologa na Reproductive Medicine Associates of New York i dr. Amos Grunenbaum, direktora odeljenja za akušerstvo na New York Hospital-Cornell Weill Medical College u New York City, se slažu sa rezultatima istraživanja.

Izvor: MedicineNet.com

 

 

Kompletan asortiman proizvoda za sunčanje namenjen bebama  možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Hiperaktivno dete – sindrom „malog Perice”

  • Bebina prva njam-njam knjiga

  • Objasni mi

Slični postovi

Trudnoća

Trudnoća i bolovi u leđima

Trudnoća i mučnina - 7 preporuka protiv mučnine

Trudnoća i problemi sa vidom

Pirsing i trudnoća

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.