Online shop

Med u isharni trudnica i dojilja

Svakodnevnim uzimanjem meda buduće majke već pretkonceptualno pripremaju svoj organizam za uspešnu trudnoću.Svakodnevno uzimanje meda od početkaMed u trudnoći trudnoće posebno je značajno za majku i za njezin plod - dete. Med je sa svojih 180 sastojaka izbalansiranih do savršenstva veoma vredna i nezamenljiva namirnica u trudnoći.

Uspešno izvršenje biološke funkcije trudnoće nezamislivo je bez odgovarajuće prehrane koja mora biti potpuno prilagođena novom fiziološkom stanju. Pčelinji med je upravo jedna od idealnih namirnica koja osposobljava organizam trudnice i jača njegovu vitalnost da uspešno može funkcionisati sa svim promenama u trudnoći.

Med otopljen u vodi, čaju ili mleku vrlo korisno deluje protiv svih tegoba kojima su trudnice izložene od prvih nedelja trudnoće (mučnina, povraćanje, nepodnošenja jela, loše raspoloženje i slično ).

Med obogaćuje organizam trudnice dragocjenim sastojcima, otklanja umor, sprečava anemiju i poboljšava krvnu sliku, čemu posebno pridonose vitamini i minerali koji se nalaze u medu. Potreba za gvožđem u trudnoći dvostruko je veća i kreće se do 40 mg dnevno.Trudnicama može uz normalnu terapiju gvožđem uzimati med.

U sto grama šumskolivadskog meda ima oko 32 mg gvožđa.
Preporučena količina je 3 x 1 - 2 velike kašike meda dnevno.
Trudnica ima potrebe za većom količinom vitamina C, E, D, K, A, a sve te vitamine sadrži med.Trudnicama se savetuje da u trudnoći uzimaju med, da potpuno isključe šećer i sve zaslađuju medom.

 

Uz stalno uzimanje meda u trudnoći majka ima manje tegoba i trudnoća teče gotovo idealno, a novorođenče će biti jače razvijeno i zdravije.

Zapaženo je da kod žena sa pretećim pobačajem i žena nakon sponatanog pobačaja uzimanjem meda, peluda i matične mleči trudnoća se lakše održava ili teče gotovo uredno.
Naučne studije su dokazale da uzimanje meda tokom trudnoće i za vreme
dojenja poboljšavaju somatske i intelektualne funkcije deteta, a takođe i posleporođajnu depresiju.

Izvor: www.pcelinjak.com

Slični postovi

Bebe ne smeju med!

Razlike između devojčica i dečaka

Bebe iz bilja i meda

Uzimanje meda za vreme dojenja

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.