Online shop

Srčani pritisak i trudnoća

Tokom normalne trudnoće u organizmu trudnice se dešava čitav niz adaptacionih promena,Srčani pritisak i trudnoća posebno promena kardiovaskularnog sistema koje imaju za cilj normalno snabdevanje ploda dovoljnom količinom krvi koja je bogata kiseonikom. Ubrzana cirkulacija krvi, povećan minutni volumen srca, smanjen periferni otpor i povećan volumen cirkulišuće krvi koji predstavljaju karakteristiku normalne trudnoće, često daju simptome i znakove srčanih oboljenja (brzo zamaranja, gušenje, nesvesticu pa čak i gubitak svesti ).

 

Porast minutnog volumena ( količina krvi koju srce izbaci u organizam u minuti ) počinje već od pete nedjelje posle zadnje menstruacije. U 24. nedjelji trudnoće ovaj porast iznosi 45 odsto više od registrovanog minutnog volumena pre početka trudnoće.

 

Do porasta minutnog volumena dolazi zbog ubrzanog srčanog rada ( frekvencije srca, koja progresivno raste do 32. nedjelje ) i porasta udarnog volumena ( količina krvi koju srce izbaci u organizam u toku jedne kontrakcije a koja raste počev od osme nedjelje, i najvišim porastom koji se beleži u 20. nedjelji trudnoće ). Blizanačka trudnoća povećava udarni volumen za dodatnih 15 procenata. Adaptacija kardiovaskularnog sistema koja se dešava tokom graviditeta, veoma je važna za ishod trudnoće i uspešan porođaj. Pravilnom procenom tih promena koristimo se pri izboru odgovarajućeg tretmana trudnica sa srčanim oboljenjima. Pri tome se koristimo analizom EKG-a, ehokardiografskim pregledom i ispitivanjem gasnih analiza.

 

U poslednje vreme sve je veći broj trudnica sa srčanim oboljenjima, odnosno sve češće bolesnice sa srčanim oboljenjem ostaju u drugom stanju. Za uspešno rešavanje veoma izvesnih kardiovaskularnih komplikacija, kod ovih trudnica, neophodna je konsultacija interniste odnosno kardiologa.

 

Zbog navedenih hemodinamskih promena trudnice sa kardio-vaskularnim oboljenjima često pogoršavaju srčanu bolest koja može i smrtno da se završi. Povećana je mogućnost nastanka infektivnog endokarditisa naročito tokom porođaja. Recidiv reumatske bolesti takođe je češći tokom trudnoće. Treba naznačiti da i kod zdravih žena postoji mogućnost pojave peripartalne kardiomiopatije.
Za normalan razvoj ploda potrebno je normalno i stalno snabdijevanje dovoljnom količinom oksigenisane krvi. Kod trudnica sa srčanim oboljenjem to često nije moguće pa postoji mogućnost abnormalne organogeneze ili čak i smrti ploda.

 

Mogućnost prenošenja urođene srčane mane sa majke na dijete postoji u oko 15 odsto slučajeva. Kod oboljenja koje se nasleđuju autosomno dominantno mogućnost nasleđivanja iznosi 50 odsto.

 

Dr Milovan Jovanović, specijalista ginekologije i akušerstva.

 

Izvor: www.pobjeda.co.me

  • Dnevnik jedne bebe - Hinkler roze

  • Nevaspitanje

  • Vodič za roditelje - od prvih koraka do prvih slova

Slični postovi

Trudnice inficirane herpesom

Trudnoća i problemi sa vidom

Štitasta žlezda u trudnoći

Primena biljnih lekova u trudnoći i laktaciji

Srčani pritisak i trudnoća

1 komentara:

  • No comment for Serbia
    29.10.2018.

    Zašto to kvazi ginekolozi ne pričaju pacijentkinjama kad dolaze na takozvane kontrole, pa čak i privatnici. Pa jadne li žene u ovoj Srbiji , u danasnje vreme žene koje rode su prave herojine! I treba da im se dodeli orden za sve to! A naša država, naši lekari dno dna bre! Lopovluk, a sve veća smrtnost i siromaštvo međju ljudima!!!!!!! Katastrofa !

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.