Online shop

Folikulometrija

U ovom crnom kružiću koji se zove folikul raste i sazreva jajna ćelija.Folikulometrija

To se dešava tokom svakog menstrualnog ciklusa. Taj folikul naraste do nekih 25 mm i prska pri čemu sa folikularnom tešnošću izlazi i zrela jajna ćelija. Taj događaj se zove ovulacija. Ovo se odigrava na površini jajnika žene koja je u reproduktivnom periodu i koja ima ovulacije.

Ultrazvučno praćenje rasta folikula se zove folikulometrija.

Do skoro su trudnice čuvale prvu fotografiju sa ultrazvučnog pregleda bebe. Kasnije su mogli da kažu od ovoga si porastao-la. Vidiš ovaj mali crvuljak ..to si ti kad si bio/bila mali/mala.

Primetio sam da se stvari pomeraju i dalje.

Roditelji, majke češće, čuvaju fotografiju folikula/ jajne ćelije  kada smo pratili ovulaciju i kada se planirala trudnoća.

Ako se u tom ciklusu, a često se to i desi , ostvari trudnoća onda to buduće stvorenje može da se pohvali i fotografijom jajne ćelije koja se još nije spojila sa spermatozoidom njegovog oca.

Zar to nije privilegija?

Folikulometrija – ultrazvučno praćenje rasta folikula se radi u sklopu ispitivanja bračnog steriliteta-infertiliteta, radi se kada su poremećeni menstruacioni ciklusi, radi se i u sklopu pregleda žene koja planira trudnoću.

Obično se folikul počinje da prati od 9-10-og dana menstruacionog ciklusa (računa se od prvog dana kada je počela menstruacija). Ultrazvučni pregled se ponavlja 11-og, 14.og  i 16-0g dana .

Ta 3-4 ultrazvučna pregleda najčešće budu dovoljna da se utvrdi da li raste folikul, da li prska t.j da li postoji ovulacija.

Pregled je najbolje raditi sa vaginalnom sondom jer se tako mnogo bolje vidi jajnik i lakše mjeri rast folikula.

Autor: Dr Feko
Izvor: www.drfeko.com

  • Vaspitano dete za 5 dana

  • STRES

  • Vodič za roditelje - od prvih koraka do prvih slova

Slični postovi

Razbole se lisica

Žutica nije bolest

Šum ne znači bolest

Preventiva bolesti želuca i probavnog trakta

Najčešće bolesti oka u letnjim mesecima

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.