Online shop

Seksualni odnosi posle porođaja

„Porodila sam se pre 5 meseci, porođaj je bio jako težak. Ja i suprug nismo upražnjavali seksualne odnose od tada. Problem je u meni, prvo nedostatak želje, a zatim strah od bolnog odnosa”.Seksualni odnosi posle porođaja

Ovo nije redak slučaj, i ona nije sama. Mogu slobodno reći da svaka treća, ako ne i druga porodilja ima ovaj problem. Problem je posebno naglašen ako je porođaj bio težak, ako se radila neka intervencija kao što je forceps, vakum ekstrakcija, manuelna revizija materice… Ako rana od epiziotomije dugo zarasta.

Kod prvorotki strah je mnogo izraženiji i prvi seksualni odnos nakon porođaja se odlaže u proseku mnogo više kod prvorotki nego kod žena koje su već rađale.

Osim straha od bola, postoji strah da nešto ne “prsne unutra” kako kažu porodilje, jer je šiveno nakon porođaja.

Psiholozi to bolje znaju, ali ja to više slušam, bojazan da se partneru neće svideti novi izgled, novo telo, opuštena koža, novonastale strije, proširena vagina, ožiljak od epiziotomije…i svest da više nije tako privlačna žena kao pre porođaja, dodatno pojačavaju strah od prvog seksualnog odnosa nakon porođaja.

A tu je i novi član  BEBA koja plače, budi se i gleda šta sad to njegova majka treba da radi. Često to žene opisuju kao …”sramota me da to radimo u sobi u kojoj spava beba”. “Nervira me što stalno iščekujem hoće li da se probudi, zaplače…”

Ne treba zaboraviti da ne tako retko postoji i stvarni problem kao što je smanjena vlažnost vagine koja doprinosi bolu pri pokušaju da se ima seksualni odnos. Suvoća vagine je nešto izraženija kod majki koje doje zbog povećanog prolaktina i smanjenog estradiola (hormona koji utiče na žlezde koje luče sluz i vlaže vaginu).

Svi ovi razlozi koje sam nabrajao, ali i mnogi drugi na kraju rezultiraju smanjenom željom za seksualnim odnosima. Kad se pridoda tome umor i iscrpljenost od nespavanja, malokrvnost koja je nelečena pa nakon porođaja tek se ispolji sa tegobama, problem postaje veliki.

Izuzetno je važna podrška partnera, koji se mora naoružati strpljenjem, koji mora da pokaže interesovanje i jasno kaže da mu njegova supruga i dalje privlačna u novoj ulozi majke, da joj bude podrška u svemu.

Njabolji stimulans za seksualnu želju je kad se žena oseća poželjnom u svakom trenutku. I ovo znaju psiholozi bolje od mene, a žene pogotovo znaju mnogo više, zato je moj savet da to i kažu partneru..

Treba pričati otvoreno o toj temi o strahovima, o gubitku želje za seksom, o izmenjenom odnosu prema svom telu.

Nekada dominira strah od trudnoće. Tako da uvođenje kontracepcija deluje opuštajuće za ženu da ne razmišlja o neželjenoj trudnoći i opuštenije uživa u odnosu.

Savet je da žene preuzimaju dominantnu ulogu, da biraju pozu koja im najviše odgovara, da se izbegava duboka penetracija koja može ponekad u početku biti bolna, da se ne preskače predigra i da se koriste pomagala, kao što su lubrikanti, …

Strpljenja i stvari će se vratiti na svoje mesto. Nekima seksualni odnosi nakon porođaja budu kvalitetniji, zato ne odustajte ako imate problem, istražujte i uživajte u seksualnim odnosima.

Autor: Dr Feko
Izvor: www.drfeko.com

  • MELLA MELEM ZA ISPUCALE BRADAVICE 30ML

  • Bubchen bebi gel za tuširanje sa kamilicom 400ml (44725)

  • MELLA ULJE PROTIV STRIJA 125ML

Slični postovi

Seks tokom trudnoće

Stepen čistoće vaginalnog sekreta

Razvoj seksualnosti kod deteta do školskog doba

Escapelle pilula posle nezaštićenog seksualnog odnosa

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.