Online shop

Količina plodove vode

Preterana količina plodove vode
Ne treba brkati  bezopasno povećanje količine plodove vode sa hidramnionom, odnosno velikim povećanjem količine plodove vode, koje je u nesrazmeri sa veličinom materice.Višak plodove vode To se javlja u slučaju kad vaš organizam proizvodi preterane količine plodove vode ili kad fetus ne uzima dovoljne količine plodove vode.

Često su razlozi za takve pojave nepoznati, ali treba istaći da se hidramnion mnogo češće javlja kod trudnoća sa više beba. Prilikom pregleda pomoću ultrazvuka će se, pre svega, putem detaljnog posmatranja tragati za nekom anomalijom kod fetusa koja može biti eventualno povezana sa dijabetesom ili sa nekim problemima u vezi sa inkompatibilnošću krvnih grupa.

Koje su opasnosti od hidramniona? Preterana količina tečnosti rasteže matericu i dovodi do njenih kontrakcija, tako da se javlja opasnost od prevremenog porođaja.
Ponekad je dovoljno da se daju odgovarajući lekovi. Ali, nekada se mora obaviti punktiranje abdomena da bi se izvukao jedan deo plodove vode i tako otklonile smetnje koje trudnica oseća zbog toga što joj preterano uvećana materica pritiska organe.

Nedovoljna količina plodove vode
Tu prilikom pregleda pomoću ultrazvuka treba razlikovati slučaj kad ima nešto manje plodove vode (što je relativno bezopasno) od bitnog smanjenja ili potpunog odsustva plodove vode, može imati vrlo teške posledice po razvoj infansa in utero. U tom slučaju se obavlja čitav niz pregleda da bi se utvrdio uzrok takvog stanja:

Detaljan pregled pomoću ultrazvuka, traganje za nekom eventualnom infekcijom, traganje za eventualnom naprslinom na vodenjaku kroz koju plodova voda ističe. Pregledom pomoću ultrazvuka procenjuje se pokretljivost i razvijenost pluća kod bebe i utvrđuje se da li postoje deformacije stopala. Odluka o tome da li će se trudnoća nastaviti ili se skratiti izazivanjem prevremenog porođaja u najpovoljnijem trenutku donosi se na osnovu procene stanja u kome se nalazi beba. Dok god beba dobro reaguje, dok god joj je srčani ritam dobar i dok normalno raste, trudnoća se može nastaviti, uz strogu kontrolu.

Nedovoljna količina plodove vode može biti prolazna pojava i stanje se može samo od sebe vratiti u normalu, a da se nikada ne nađe objašnjenje i da se kod bebe ne jave nikakve posledice.

  • Kreativni centar - Bonton

  • Knjiga Kako odgajati tinejdžere

  • Bebina prva knjiga pred spavanje

Slični postovi

Zašto (ne) voditi decu u planine

Količina plodove vode

Vodič za kupovinu igračaka

Razvod braka i njegov uticaj na decu

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.