Anemija u trudnoći

Koji je uzrok anemije i koje su buduće mame izložene riziku?

Ključnu ulogu u prenošenju kiseonika u tkiva u organizmu ima hemoglobin. Opadanje koncentracije hemoglobina tokom trudnoće je uzrokovano povećanjem zapremine krvi.  U telu trudnice gde se fetus razvija i raste nameće potrebu stvaranja povećanih zaliha gvožđa u njenom organizmu. Ključnu ulogu  u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca igra zapravo gvožđe. Potreba za gvožđem kod žena su veće jer ga gube tokom menstruacije i one su 18 mg dnevno do menopauze, nakon menopauze se smanjuju na 10 mg dnevno. Tokom trudnoće potrebe za gvožđem narastaju do 30 mg dnevno, a tokom dojenja se vraćaju u normalu na 18 mg dnevno. Iz hrane je prilično teško izvući potrebne količine, pa čak i ukoliko se prejedate, što nije dobro ni za trudnicu ni za bebu. Zato tokom druge polovine trudnoće doktori propisuju dodtke ishrani na bazi gvožđa. Poklanjanjem pažnje prenatalnoj brzi i uzimanjem gvožđa tokom trudnoće žene su uglavnom pošteđene problema sa anemijom.

Kako će trudnice prepoznati anemiju?

Ako je reč o blažoj anemiji, obično trudnica neće ni primetiti neke posebne simptome. Problem koji se stvara jeste da će anemija koja izaziva preteran zamor i stres trudnicu učiniti mnogo podložnijom bolestima. Anemija uglavnom ne šteti fetusu, čak i kad trudnica patin od manjka gbožđa. Fetus i posteljica se snabdevaju adekvatnom količinom gvožđa.

Kako se dijagnostikuje anemija?

Lekar na samom početku trudnoće testira krv trudnice kako bi proverio nivo hemoglobina. Ukoliko nema anemije u početnoj fazi trudnoće, ne znači da kasnije ne može da se pojavi, s obzirom da dolazi do povećanja zapremine krvi i da fetus tokom razvoja traži sve više nutrijenata. Manjak gvožđa najčešće se dijagnostikuje nakon 21 nedelje trudnoće.

Lečenje anemije
Tokom trudnoće tretman anemije sastoji se od uzimanja dovoljnih količina gvožđa u vidu kapsula ili tableta. Takođe unošenjem namirnica u organizam koje sadrže dozvoljne količine gvožđa kako bi se koncentracija hemoglobina podigla na normalni nivo. Dodatna uzimanja gvožđa mogu ponekad izazvati mučninu i povraćanje. Zato se preporučuje ozimanje dodataka naveče kako bi se izbegli stomačni problemi. 

Promenite neke navike
Ne treba piti previše kafe, čaja ili mleka tokom dana jer ova pića sadrže materije koje se vezuju uz gvožđe sprečavajući njegovu apsorpciju. Pijte ih izvan obroka, a unos kafe i jakog čaja smanjite.
Manjak gvožđa iz mesa može uzrokovati nedostatak i kod onih koji računaju na biljno gvožđe, ako uz te namirnice ne uzimaju povećane doze vitamina C.
Ako patite od gastritisa tj. povećane količine kiseline u želudcu, ona (sona kiselina), sprečava apsorpciju gvožđa. Jedite namirnice koje neutrališu kiselinu kao što su pirinač, krimpir i banane.

Izvori gvožđa

Glavni izvori gvožđa su crveno meso i iznutrice(posebno džigerica), zatim jaja, ribe, alge, povrće zelenih listova i suvo voće.
Gvožđe iz mesa lakše se absorbuje od onog iz povrća i voća. U tom drugom slučaju manjak se može nadoknaditi uzimajući zajedno povrće i voće bogato gvožđem i ono bogato vitaminom C. Gvožđe iz mesa teško se nadoknađuje biljnim gvožđem.
Ne treba, međutim preterivati sa mesom, jer može doći do neravnoteže fosfora i gvožđa u organizmu. Prevelika količina fosfora sprečava apsorpciju gvožđa.
Danas se propisuje gvožđe u tabletama ili sirupima. Kada je reč o dijetetskim preparatima multivitaminske tablete po pravilu sadrže i gvožđe, treba proveriti koju količinu gvožđa sadrže u miligramima i da li taj preparat pored gvožđa sadrži i bakar i kalcijum.

 

1 komentara:

  • JelenaJecka
    12.12.2011. 01:30
    Drage moje,29/30 nedelja sam trudnoce,iz NS sam i primljena sam na GAK pre neko vece zbog jakih bolova u donjem stomaku...Pomislila sam da sam pocela da se poradjam...beba ok,sve ok,ali ne znaju sta je...zadrze me i nadju mi da sam anemicna-hemoglobin 85!Lose!Ja to nisam znala,niti su mi rekli da je toliko lose...dali mi neki slab lek(gvozdje) i pod bolom,bez objasnjenja da me boli zbog anemije su me poslali kuci...Ja,kao svaka zabrinuta zena,da rodim zdravo dete,prevalim 150 km kod lekara u koga imam 100% poverenje i on mi kaze ovako: Da ti je vrednost hemoglobina pala na 70,morala bi na transfuziju krvi!!!Uzas!Prepise mi ampule Tothema,uz to za svaki slucaj tek sada na svoju ruku krenem sa Mama Vitom...mislim se ja,ako budem unela vise vitamina nego sto treba,izbacicu kroz urin i stolicu i cao!Eto...Mislim da ponekad treba traziti i jos neko misljenje...i osloniti se pomalo na svoju intuiciju!Moj Strahinja je dobro,tezak 1380g,uhranjen kazu bas lepo,ja mu tepam,pevam,mazim ga,snabdevam vitaminima i osmehom jer mislim da je tada i moja beba srecna i jedva cekam da postanem mama!:))))

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.