Online shop

Trudnoća i bolovi u leđima

Trudnoća se ne zove slučajno i "drugo stanje". Pored brojnih uticaja koje trudnoća ima na telo buduće mame, ona najčešće utiče i na leđa i zglobove. Problemi sa leđima i zglobovima se mogu javiti u raznim fazama trudnoće, ali najčešće počinju od petog meseca, istovremeno sa povećanjem težine koju je telo prinuđeno da nosi.

Neki od osnovnih faktora pojavljivanja bolova u leđima kod trudnica:
1. Ranija oboljenja i promene na kičmi.
2. Način života i navike trudnice (prekomerna težina, pušenje ...)
3. Usled velike težine u predelu leđa i stomaka težište tela se menja.
4. Stomačni mišići se šire rastom stomaka i time postaju slabiji, što loše utiče na kičmu.
5. Predugo sedenje (kod kuće ili na poslu) i/ili spavanje u nepravilno položaju.
6. Omekšavanje kompletnog koštano - zglobnog sistema, usled pripreme karlice za porođaj.
7. Pritisak uvećane materice na nerve donjih ekstremiteta.
Naravno, svi navedeni problemi se ne javljaju kod svih žena. Neke će u trudnoći imati veće, a neke manje probleme sa leđima. Ipak, postoje neka osnovna pravila, ukoliko želite da ove bolove izbegnete ili bar umanjite.

Izbegavanje i umanjivanje bolova u leđima u trudnoći:


1. Pravilno držanje: leđa uvek držite što ravnije možete.


2. Stajanje i hodanje: Ukoliko dugo stojite menjajte položaj, podignite jednu nogu na nisku stolicu ili nešto slično tome. Što se cipela tiče – idealne su one sa malom petom (3-4 cm) i anatomskim ulošcima koji će dati dobru podršku za stopala.


3. Sedenje: kada sedite, stavite iza leđa mali jastuk, a tek zatim se naslonite.


4. Spavanje: u trudnoći je najčešće teško naći udoban položaj za spavanje. Najbolje je da spavate na strani, sa lagano savijenim nogama. Između nogu, kada ležite na strani, stavite jastuk, kako bi vam bilo udobnije. Jastuk možete staviti i ispod abdominalnog dela, kako bi ste kičmu održali u prirodnom položaju.


5. Podizanje predmeta: Kada ste u situaciji da podignete neki predmet, za njegovo podizanje koristite pretežno mišiće nogu.


Ukoliko dođe do određene vrste bolova u kičmi i zglobovima, ono što vam zaista mnogo može pomoći je fizikalna terapija i vežbe. Fizikalnu terapiju za ozbiljnije probleme obavezno određuje lekar.


Prema mišljenju stručnjaka, mogu vam prijati i neki od sledećih sportova:


1. Šetnja
2. Kalinetiks
3. Pilates
4. Plivanje
 

U svakom slučaju, izbegavajte agresivne i ekstremne sportove, a pre svake odluke o bavljenju sportom u trudnoći obavezno konsultujte svog lekara.To bi moglo biti prilično neugodno tokom poslednjih meseci trudnoće. Hormoni su omekšali vaše ligamente i dodatna težina koju nosite napreže vaše trbušne mišiće, a oni prenose pritisak na vaše leđne mišiće. Ako su bolovi u leđima koje trpite posebno jaki, uvek to recite svom lekaru jer to može ukazivati na postojanje upale bubrega.

Olakšajte bol u gornjem delu leđa tako da ležite ravno na čvrstoj podlozi sa jastucima ispod glave i kolena. Bol u donjem delu leđa može se olakšati klečanjem “klečanjem na sve četiri”, izravnanih leđa I dovoljno razmaknutih ruku i kolena, zatim spustite glavu i povite leđa.

Ponovite ovu vežbu nekoliko puta. Možete sebi olakšati i izbeći bol u leđima ako nosite obuću sa niskom potpeticom i pokušajte ne povijati leđa dok stojite. Kad sedite, stavite jastuk pod krsta, a kad ustajete sa stolice, dogurajte se do ruba stolice, pre nego nameravate ustati.

Čvrst madrac će vam pomoći dok ležite, kad ustajete iz ležećeg položaja , okrenite se na jednu stranu i potom se polako podignite. Ako se morate sagnuti, uvek  savijate telo u kolenima, pa onda čučnite kako biste nešto podigli sa poda.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici MAMA I BEBA

  • KOLICA ZA BEBE MAXI COSI STELLA RED ORHID (UK version) (1224333300)

  • Lorelli Bertoni kolica za bebe Aero Gray&Green (10020711704)

  • Quinny dečija kolica Zapp flex plus black on sand (1398995000)

Slični postovi

Tegobe i bolovi

Glavobolje u trudnoći

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.