Online shop

Druga trudnoća – sličnosti sa prvom

Da li će moja druga trudnoća biti ista kao prva ili ne?

Svaka trudnoća je priča za sebe i ne može se predvideti da li će svaka naredna ličiti na prvu ili ne. Međutim, postoje neke karakteristične stvari koje važe za sve trudnoće i možete ih očekivati.

Verovatno ćete ranije “osetiti" da ste zatrudneli

Većina drugorotki vrlo rano i lako oseti i prepozna prve simptome trudnoće. I sami simptomi se mogu razlikovati od onih iz prethodne trudnoće - možete imati slabiju ili jaču jutarnju mučninu, loše varenje i druge stomačne probleme; možete osećati veći umor, ili ste manje umorni (možda nemate vremena ni da primetite koliko ste umorni, ili ste se navikli na umor); učestalo mokrenje može da bude izraženo više ili manje nego u prethodnoj trudnoći i javlja se ranije.

Određeni simptomi su znatno slabije izraženi u narednim trudnoćama, kao što su posebni prohtevi i odbojnost u pogledu hrane, uvećanje grudi i njihova osetljivost, zatim manja je zabrinutost (pošto ste već  kroz sve to prošli i nije vam novo iskustvo.

Izgledate kao trudnica mnogo ranije

Zahvaljujući opuštenijim stomačnim i materičnim mišićima, ovog puta će vam se stomačić pojaviti znatno ranije nego u prvoj trudnoći. Druga (ili treća, četvrta) beba je obično veća od prvorođene, pa ćete morati da nosite veći teret. Moguća posledica oslabljenih stomačnih mišića su pogoršani bolovi u leđima.

Pokrete bebe ćete osetiti znatno ranije

I to se dešava zbog opuštenih stomačnih i materičnih mišića.

Vaše uzbuđenje će možda biti manje

To je sasvim normalna reakcija (jer ste već iskusili to stanje) i nikako ne utiče na ljubav prema novoj bebi.

Možda ćete imati lakše trudove i kraći porođaj

Vaši mišići su opušteniji nego u prvoj trudnoći i to će ubrzati izlazak druge bebe. Svaka faza porođaja će verovatno biti kraća, kao i naponi. Izuzetak je slučaj kada se desi komplikacija ko što je položaj bebe koji otežava porođaj.

  • Hiperaktivno dete – sindrom „malog Perice”

  • Put do dobrog roditelja

  • Bebina prva knjiga pred spavanje

Slični postovi

Trudnoća

Kafa u trudnoći

Trudnoća u poznim godinama?

Trudnoća i problemi sa vidom

Trčanje u trudnoći

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.