Online shop

Epiduralna anestezija

Epiduralna anestezija je jedan od načina za smanjenje bolova prilikom porođaja prilikom kojeg se anestezira samo deo tela, dok je žena budna i svesna svega. Kao i većina drugih medicinskih zahvata, ima svoje prednosti i nedostatke. Njih treba dobro odmeriti pre odluke.

Izvođenje
Kod epiduralne anestezije ponavljano se unosi lokalni anestetik u epiduralni prostor kičmenog stuba. To prekida nadražaje koji se prenose živcima maternice i porođaj prolazi bez zaustavljanja. Uspešna epiduralna anestezija pruža bezbolno svesno stanje tokom celog porođaja.

Epiduralnu anesteziju sprovodi anesteziolog. Ne daje se dok ne počnu trudovi. Pre početka zahvata, daje se 1-2 litre infuzijske tečnosti koja se nastavlja i tokom porođaja. Žena se treba smestiti na levi bok ili u sedeći položaj s bradom na prsima i kolenima blizu trbuha. Položaj je neudoban za većinu žena.

U nivou struka, na leđima, očisti se deo kože, anestezira i zatim se veća igla uvodi kroz anesteziranu kožu u epiduralni prostor kičmene moždine (epiduralni prostor je prostor iznad zadnjice, tvrde ovojnice kičmene moždine). Mala cev, kateter, uvlači se kroz tu iglu dok vrh katetera ne dostigne epiduralni prostor. Igla se zatim pažljivo izvlači, a kateter ostaje u epiduralnom prostoru tako da se može dati još anestetika. Test doza anestetika se ubrizgava u kateter za proveru pravilnog smeštaja katetera. Ukoliko je dobro smešten, primjenjuje se prva doza anestetika. Kateter se pričvrsti za leđa i ne ometa pomicanje u krevetu niti se oseća na leđima. Bol koja se oseća tokom ovog postavljanja je kratkotrajna ubodna bol ili može trajati par minuta.

3-5 minuta nakon prve doze, nervi maternice postaju neosetljivi. Nakon deset minuta se to oseća. Kada početna doza prestaje delovati, daje se druga doza kroz kateter. Dodatne doze daju se svakih sat do dva, zavisno o leku i pojedinim dozama.

Kad se dete rodi, kateter se uklanja. Učinak anestezije obično nestaje nakon sat do dva. Nakon što prestane delovanje anestetika, žena oseća neprijatno peckanje oko porođajnog kanala.

{youtube}HVO7PsoENhI&feature{/youtube}

Da li je epiduralna anestezija sigurna?
Epiduralna anestezija smatra se sigurnom za majku i dete. Međutim, postoje rizici. Porođaj se za vreme ove anestezije često treba dovršiti porodnim forcepsom ili drugim pomoćnim sredstvima što je dodatni rizik. Najčešća neželjena nuspojava je iznenadan pad majčinog krvnog pritiska. Pojavljuje se u 1-2% slučajeva i može biti opasan za majku i dete.

Kad se to dogodi. Medicinsko će osoblje preduzeti hitne akcije i obično rešiti problem. Često merenje pritiska je potrebno nakon svake doze leka.

Kad se daje epiduralna anestezija i hoće li naškoditi detetu?
Epiduralna anestezija se daje kad porođaj počne. Međutim, epiduralna anestezija može porođaj usporiti i oslabiti trudove. Ukoliko se ovo dogodi, može se dati lek okistocin koji pojačava trudove. Ukoliko se da oksitocin, žena je pod pojačanim nadzorom jer taj lek može preterano stimulirati maternicu i uzrokovati prejako stezanje.

Da li je epiduralna anestezija uvek uspešana?

Ukoliko lekar ne može s lakoćom locirati epiduralni prostor, nije moguće koristiti ovu metodu. Ali, to se retko događa. Ponekad je porođaj tako brz da nema vremena za primenu epiduralne anestezije. Poneked epidural daju "mestimični" učinak - jedan deo trbuha je osetljiv, a drugi neosjetljiv.

Može li bilo ko primiti epiduralnu anesteziju?
Većina žena može na ovaj način osigurati sebi bezbolan porođaj. Ipak, žene koje su imale operacije u području leđa, poremećaje srca ili krvi pa i alergije na anestetike svakako se trebaju posavetovati s porodičnim lekarom, ginekologom i anesteziologom.

Moram li ostati u krevetu nakon što primim epiduralnu?
Da. Žena može leći na bok i podignuti glavu za 30 stepeni. Budući da epiduralna anestezija odnosi i osećaj iz nogu, žena ne može stajati i nositi svoju težinu. Zbog toga žena ne može ići u toalet ili šetati uokolo. Takođe, postoji stalna primen infuzije i monitoring rada srce deteta. Praćenje detetovih otkucaja srca sprovodi se pomoću dva pojasa na ženinom trbuhu ili žicom koja se uvodi u matericu i pričvrsti detetu na glavu.

Što se još može učiniti?
Zbog neosetljivosti trbuha, ne postoji kontrola mokrenja. Stoga je potrebno postaviti kateter za odvođenje mokraće. Ovaj postupak povećava mogućnost infekcije mokraćnog sistema za 1-2% svaki put kad se napravi.

Hoću li se moći napinjati?
Tokom ove anestezije, često se ne oseća stezanje maternice. Ukoliko ih je žena svesna, može se napinjati, ali ukoliko nije - ne može. Tada se dete uvodi u porođajni kanal pritiskanjem na trbuh i vrh maternice ili upotrebom pomoćnih pomagala. Obe metode imaju svoje rizike. Brojni stručnjaci smatraju kako period između dve inekcije anestetika određuje sposobnost žene da oseti stezanje i guranje.

Usporava li se ovako porođaj?
Neki porođaji su sporiji zbog upotrebe epiduralne anestezije. Kod drugih je porođaj brži jer je žena opuštenija.

Hoće li se za porođaj upotriebiti forceps?
Forceps, odnosno porođajna klešta, možda će biti potrebna za dovršavanje poroda. Njihova upotreba zahteva rezanje međice (epiziotomija) čime se povećava otvor porođajnog kanala. Upotreba forcepsa zahteva veću epiziotomiju, više šavova i potencijalno više boli.

Prednosti epiduralne anestezije

Nema bolova tokom trudova i porođaja

Za razliku od nekih drugih lekova, ne čini ženu pospanom

Vrlo malo leka dopire do deteta

Pojačan nadzor majke i deteta daje trudnici veće poverenje u osoblje

Nedostaci epiduralne anestezije

Porod se može usporiti jer se majka ne može pokretati i koristiti gravitacijom

Majka treba ostati u krevetu s glavom na istom nivou tokom celog porođaja

Majci su potrebne neprestane infuzije i praćenje detetovih otkucaja srca

Majci se treba učestalo meriti krvni pritisak

Potrebna je kateterizacija

Možda će biti potrebna upotreba forcepsa za dovršenje porođaja

Majka će imati vrlo malo kontrole nad svojim telom i verojatno neće upšte osećati proces porođaja. Ovo može poremetiti vezu majka-dete.

Majka potpuno zavisi o sestrama i lekarima za sve svoje potrebe

Vrlo retko, ali ipak, postoje ozbiljni zdravstveni rizici kojih oba partnera trebaju biti svesna

Šta se još, osim epiduralne anestezije, može koristiti za umanjenje bolova?

Postoje i drugi načini smanjenja bolova tokom porođaja. Mnogim ženama pomažu tehnike naučene na tečajevima za trudnice, a koji uključuju vežbanje opuštanja, masažu, smeštanje, vizualizaciju, otklanjanje pažnje, koncentraciju i disanje. Ove veštine koje ne uključuju lekove koriste se vašom vlastitom snagom i njima vi kontrolišite svoje telo.

Zaključak

Epiduralna anestezija je jedna od metoda za olakšavanje bolova i neprijatnosti tokom porođaja. Kontrola nad porođajem prepušta se medicinskom osoblju. Uključuje i određene rizike. No, odluka je vaša. Iscrpnim objašnjavanjem svega što se događa pri ovoj metodi porođaja pomažemo vam da postupak bolje razumete i da se lakše odlučite.

Izvor: http://www.singhealth.com.sg

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Prvi brojevi

  • Magija u 3 koraka

  • Kako deca osećaju

Slični postovi

Kontracepcija posle porođaja

Najčešće komplikacije posle porođaja

1 komentara:

  • Tanjoza
    07.12.2017.

    Ja sam pod dejstvom epiduralne ipak mogla stati na svoje noge i prošetati malo (zbog gravitacije :-) ), naravno uz pratnju medicinskog osoblja - za svaki slučaj.

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.