Online shop

Faze porođaja

Faze porođaja

Postoje tri faze porođaja. Prva faza se dešava u trenutku kada počinje pravi porođaj do trenutka kada je grlić materice u potpunosti otvoren.
Druga faza je stupanj u kome se beba rodi. Treća faza prati rođenje  bebe i čini je izbacivanje placente.

• Prva faza
• Druga faza
• Treća faza
• Podsetnik u vezi porođaja


Prva faza
Prva faza porođaja je i najduža. Postoje tri stupnja prve faze.

• Rana ili latentna faza
• Aktivna faza
• Prelazna faza

Na kraju prve faze grlić materice je otvoren do 10 centimetara. Kod majki koje nisu ranije rađale ovaj stupanj obično traje 12 do 16 sati. Kod žena koje su već rađale prva faza traje 6 do 7 sati.

Rana faza porođaja
Tokom rane ili latentne faze, grlić je otvoren do 4 centimetra. Trajanje ove faze je najduže, u proseku oko 8 sati. Vaše kontrakcije mogu da budu nepravilne, i da se pojačavaju ritmički i u jačini. Bol koji se oseća u ovoj fazi sličan je menstrualnim bolovima: bol u krstima, naduvenost i grčevi. I dalje ćete biti sposobni da hodate. Hodanje je često prijatnije od sedenja. Većina žena provede ove sate kod kuće ili se prijave u bolnicu pa budu vraćene kući do aktivne faze porođaja. Možete se osećati radost, uzbuđenje i druželjubivost. Važno je da sačuvate energiju za sam čin porođaja.

Aktivna faza porođaja

Aktivni porođaj označavaju regularne kontrakcije koje postaju sve duže, jače i češće. Većina ginekologa preporučuje da dođete u bolnicu kada je vreme između kontrakcija oko pet minuta, kada kontrakcije traju 60 sekundi i kada takvo stanje traje najmanje sat vremena. Svoje kontrakcije merite od početka jedne do početka naredne.

Vaš lekar će želeti da zna:

• Koliki je vremenski razmak između kontrakcija?
• Koliko dugo traju?
• Da li koristite tehnike ispravnog disanja da biste se izborili sa bolom?
• Da li vam je pukao vodenjak? Vaš akušer će želeti da zna u koje vreme se to desilo i da li je voda bila neke boje ili mirisa.
• Da li je bilo nekih izlučevina, poput krvavog sekreta?

Ukoliko ste već rađali ranije, aktivna faza porođaja može proći brže. Možda ćete morati da kontaktirate svog lekara ranije.

Kada ste u aktivnoj fazi porođaja, koncentrisaćete se samo na to, i neće vam biti ni do čega drugog. Podrška vašeg partnera tokom porođaja je  veoma važna u ovoj fazi. Razmak između kontrakcija će biti oko 3-4 minuta, i kontrakcije će trajati od 40 do 60 sekundi. Možete osetiti zatezanje u pubičnoj oblasti i rastući pritisak u leđima. Ukoliko ste učili tehnike disanja, počnite da ih koristite u ovom trenutku ukoliko još uvek niste. Lekovi protiv bolova se najčešće daju u ovom stadijumu. Ukoliko ste se odlučili za epiduralnu anesteziju, ovo je trenutak kada ćete je primiti.

Prelazna faza
Prelazna faza je najteža faza porođaja i na svu sreću i najkraća, budući da traje od 30 minuta do dva sata. U ovom eriodu se grlić materice otvara poslednjih par centimetara to jest od 7 do 10 centimetara. Bol je intenzivan budući dase beba spušta u porođajni kanal. Sva vaša energija je usredsređena na porođaj. Pokušajte da ostanete pribrani i fokusirani na rad vaše materice. Na kraju prelazne faze, možete osetiti snažan nagon da izgurate bebu napolje. Beba je spremna za rođenje.

Druga faza
Tokom druge faze porođaja novorođenče dolazi na svet. Ovaj stupanj porođaja traje između jedne kontrakcije i dva sata. Bebina glava rasteže vašu vaginu i perineum (kožu između vagine i rektuma). Ovo može izazvati osećaj pečenja. Babica ili doktor će vam reći kada je vreme da gurate. Važno je da ne gurate pre nego što vam je rečeno. Prerano napinjanje (guranje) može izazvati oticanje grlića materice. Pošto se najširi deo glave deteta pojavi na vaginalnom otvoru, beba će se roditi nakon još svega nekoliko sledećih napinjanja. Sluz i amniotska tečnost se uklanjaju uz iz bebinih usta i nosa pumpice. Beba će udahnuti po prvi put i najverovatnije zaplakati. Odmah po rođenju, beba je i dalje vezana za placentu pupčanom vrpcom. Vrpca se presavija i preseca.

Treća faza
Treća faza počinje rođenjem deteta i završava se izbacivanjem placente. To je najkraći period i traje od 5 do 15 minuta. Dešava se da kontrakcije zastanu na neko vreme, a potom se nastave da bi se izbacila placenta. Tokom narednih par sati bićete pomno posmatrani da bi se utvrdilo da li vam je materica i dalje u kontrakcijama i da krvarenje nije preobilno. Babica će vam masirati matericu ili donji abdomen da bi proverila da li je materica u kontrakcijama. Iskoristite ovo vreme da se odmorite i upoznate sa svojom bebom.

Podsetnik u vezi porođaja

1. Pre porođaja porazgovarajte o sledećim pitanjima sa vašim lekarom ili babicom:
• Šta da radim ako mislim da je porođaj počeo?
• Koje su moje opcije za savladavanje bolova?
• Šta ako je episiotomija neophodna?
• Šta ako, iz nekih razloga, moram da se podvrgnem carskom rezu?
2. Ukoliko već to niste obavili obiđite bolnicu u kojoj se porađate da bi se upoznali sa mestom gde ćete se poroditi.
3. Ugovorite pomoć u kući za vas i bebu, po rođenju, ukoliko možete.
4. Kupite i pripremite hranu za prvih par nedelja u kući sa bebom.
5. Proverite da li ste obavili sve pripreme u kući za dolazak novorođenčeta.
6. Redovno punite rezervoar vašeg auta.
7. Spakujte torbe.

 

Izvor: porodjaj.com

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 
  • BAMBINO KREVETAC BAMBI BELI BEZ FIOKE

  • BAMBINO KREVETAC LILLY BELO PLAVA SA FIOKOM

  • BAMBINO KREVETAC SUZY SA FIOKOM NATUR

Slični postovi

Nakon porođaja

Kako vratiti staru liniju nakon porođaja?

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.