Online shop

Folna kiselina

Ginekolozi i specijalisti koji se bave praćenjem visokorizičnih trudnoća sve više govore o rastućem broju anomalija koje se razvijaju kod fetusa a uglavnom se tiču nervnog sistema ili srca.
Ovi se poremećaji nazivaju oštećenjima neuralne cevi i kardio anomalijama. Činjenica je da bi se razvoj ovih anomalija mogao sprečiti pomoću prenatalnih vitamina koji obiluju folnom kiselinom. Ukoliko se ovi vitamini uzimaju redovno, oni mogu sprečiti razvoj čak 85 procenata oštećenja neuralne cevi i 50 procenat anomalija srca. Iako većina žena zna za ove vitamine, nepoznato im je da su najdelotvorniji ukoliko se uzimaju pre trudnoće. Ljudska kičma i srce se formiraju u prvim nedeljama trudnoće, tako da se pomenuta oštećenja javljaju i pre nego većina žena sazna da je trudna. Stoga u većini slučajeva uzimanje prenatalnih vitamina u samoj trudnoći ne može sprečiti anomalije kod novorođenčeta.
Najbolje je dakle da ove vitamine žena uzima nekoliko nedelja pre začeća. Naravno, svesni smo da i to može predstavljati problem ukoliko žena blagovremeno ne planira trudnoću. Mnoge žitarice su obogaćene folnom kiselinom, stoga se ženama preporučuje uzimanje dnevnih vitamina sa dodatkom folne kiseline. Napominjemo da većina multivitaminskih dodataka sadrži i dodatak folne kiseline. Naš drugi savet: Da bi sprečili razvoj anomalija kod svog novorođenčeta, svim budućim majkama se preporučuje dnevni unos folne kiseline u peridu planiranja trudnoće.

 

 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Kolica Luna Black&Red (10020801800)

  • Peg Perego kišobran kolica Urban Denim (P3140026009)

  • PrimeBebe Kišobran Kolica MINA -svetlo bež- (0171123)

Slični postovi

Trudnoća

Trudnoća u poznim godinama?

Trudnoća i problemi sa vidom

Rh negativna krvna grupa i trudnoća

Trudnoća i akutni virusni hepatitis (A i B)

Tireoidna žlezda i trudnoća

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.