Online shop

Gojaznost i trudnoća

Da li je preterana gojaznost rizična po majku i bebu?
Većina gojaznih majki i njihovih beba prođe kroz trudnoću i porođaj bez problema, ali treba biti oprezan zbog mogućih komplikacija koje mogu nastati zbog suvišnih kilograma. Pre svega postoji rizik od pojave gestacijskog dijabetesa i povišenog krvnog pritiska. Takođe, neki od podataka koje lekari koriste u datiranju trudnoće (visina i veličina materice, otkucaji bebinog srca) mogu biti zamaskirani slojevima sala. Dobro obložen stomak može sprečiti lekara da tačno odredi visinu i položaj ploda. I sam porođaj može da bude otežan, jer su kod gojaznih majki bebe često krupnije od prosečnih. Takođe, ako je potreban carski rez, gojazan stomak ga čini komplikovanijim, kao i oporavak posle njega.


Verovatno ćete od samog početka morati da uradite više analiza od prosečne trudnice s niskorizičnom trudnoćom: pregled ultrazvukom na samom početku, da bi se trudnoća tačno datirala, kao i kasnije, radi određivanja visine i položaja ploda, bar jedan test na glukozu ili gestacijski dijabetes da bi se otkrili mogući znaci razvoja šećerne bolesti, a pri kraju trudnoće neagresivne i druge dijagnostičke testove za praćenje stanja vaše bebe.
Ono što vi same možete za sebe da učinite je da smanjite sve rizike za trudnoću koji su pod vašom kontrolom, na primer alkohol i pušenje. To isto važi i za prekomerni dobitak u težini.  Vaša dnevna ishrana mora da sadrži najmanje 1.800 kalorija i da se sastoji od hrane koja je puna vitamina, minerala i proteina. Pažljivo birajte kvalitetnu hranu. Posebno savesno koristite prenatalne vitaminske preparate koji sadrže folnu kiselinu. Redovno vežbanje u granicama koje vam je lekar odredio može vam pomoći da kontrolišete porast težine bez drastičnog smanjenja obroka.

 

Za sve informacije i ptanja koja sebi postavljate, a vezana su za razvoj deteta, tegobama u trudnoći, potrebama u ishrani kao i merama predstrožnosti koje treba preduzeti u svakodnevnom životu, preporučujemo vam edukativnu enciklopediju Mali Larouse - Trudnoća, ovo delo, koje je ginekolog akušer dr An Teo priredila uz pomoć velike ekipe stručnjaka, jasno, jednostavno i konkretno odgovara na pitanja budućih roditelja. Knjigu možete poručiti u našoj internet prodavnici  Mama i Beba.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

  • Pritisak vršnjaka

  • Tuča

  • Dnevnik jedne bebe - Hinkler plavi

Slični postovi

Višeplodna trudnoća

Diabetes i trudnoća

Ishrana dojilja

Vanmaterična trudnoća

Miom i trudnoća

Srčani pritisak i trudnoća

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.