Online shop

Homeopatija u trudnoći

Homeopatija je sistem medicine u čijoj je osnovi lečenje pacijenata visoko razblaženim supstancama koje pokreću prirodni sistem i potencijal naših tela za samo-lečenje, i kojima se stimuliše i ojačava imuni sistem. Ovaj sistem je zasnovan na principu ‘slično se sličnim leči' , sto znači da supstanca koja izaziva određene simptome u telu zdrave osobe, moze da leči bolest koja ima iste simptome, kada se osoba razboli.

Homeopatija se upotrebljava kao sistem lečenja širom sveta već više od 200 godina. U savremenom svetu se svrstava u terapije priznate i prihvaćene za lečenje, a koje se nazivaju Komplementarna Medicina, i u koju spadaju još Osteopatija, Kiropraksa, Herbalna Medicina i Akupunktura. Svetska Zdravstvena Organizacija jos 1994. godine navela da je Homeopatija uključena u nacionalni sistem lečenja u zemljama kao što su Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Meksiko, Indija, itd.

Homeopatija datira još iz vremena Hipoktrata i Stare Grčke, kada je primećeno da se ponavljano povraćanje može lečiti biljkom koja izaziva povraćanje - ipekakuana, ali je tek krajem XVIII veka (1796. g.) počela da se ozbiljno primenjuje u lečenju pacijenata od strane nemačkog lekara i hemičara Samjuela Hanemana, koji je postavio naučni i filozofski koncept na kome se bazira ovaj sistem, predložen tada kao novi način lečenja bolesti.

PRIMERI KORIŠĆENJA HOMEOPATSKIH PREPARATA
Homeopatija može pružiti vrlo blag i efikasan pristup lečenju različitih fizičkih i psihičkih tegoba KOD ODRASLIH.

Može se koristiti u lečenju:

* zubobolje ili posle stomatoloških zahvata - Arnica, Hypericum, Ruta
* gušobolje - Belladonna, Hepar sulph, Lachesis
* manjih opekotina - Urtica urens, Arnica, Causticum
* istegnuća i uganuća zglobova - Arnica, Rhus tox, Bryonia, Ruta, Ledum
* lošeg varenja - Pulsatilla, Carbo veg, Arsenicum album
* ekcema - Calc carb, Petroleum, Graphites
* psorijaze - Lycopodium, Arsenicum album, Sepia, Graphites
* povišenog pritiska - Natrium mur, Nux vomica, Staphysagria
* glavobolja koje potiču od stresa - Bryonia, Sulphur, Nux vomica, Pulsatilla
* za olakšavanje tegoba pre ili u toku menstrucaije - Natrium mur, Sepia, Bryonia, Lachesis, Apis
* pre ili u toku menopauze - Pulsatilla, Phosphorus, Lachesis, Sepia
* problema sa prostatom - Lycopodium, Pulsatilla, Nux vomica.

Mogu se koristiti i u lečenju artritisa, astme, gorušice, povišene temperature, rana i povreda na koži, anksioznosti, straha od neuspeha, depresije, emotivne razdražljivosti, gripa, itd.

Homeopatija takođe pomaže bebama i deci, i to sa vrlo brzim i začuđujućim efektima zato što su deca obično puna vitalne energije. Ova sredstva su odlična kao preventivna medicina, a i za lečenje simptoma i bolesti kao sto su bolovi u ušima, prehlade, hronična upala krajnika, poremećaji varenja i pasaže stolice, povišena temperatura, olakšavanje tegoba u toku dečjih zaraznih bolesti, itd.

Primeri korišćenja homeopatskih preparata KOD BEBA I DECE olakšavanje tegoba pri nicanju zuba (Chamomilla 30c, Aconite, Calc phos) , stomačnih tegoba

(Magnesium phos 30c, Nux vomica, Chamomilla) , kožne iritacije od pelena

(Calendula 30c and Calendula krema, Apis, Graphites)

bolova uva (Pulsatilla 30c)

povišena temperatura (Aconite 30c ili Belladonna 30c u vrlo visokim temeperaturama praćenim crvenilom lica, Gelsemium 30c - praćena groznicom, opštom slabošću), itd.

Za ogrebotine, čvoruge, male posekotine, rane na koži Arnica 30c, Hypericum, Ledum, Apis . Ubodi insekata – Apis, Aconite

U TRUDNOĆI se može koristiti za:

Olakšavanje ‘jutarnje mučnine': Ipecac - za stalnu mučninu, praćenu podrigivanjem, koja ne prolazi na povraćanje, Nux vomica - mučnina koja prolazi na povraćanje, praćena gorušicom, Pulsatilla - mučnina koja se pogoršava posle jela, praćena plačljivošću, potrebna uteha, potrebno društvo, Sepia - povremena mučnina, najgora ujutru, javlja se i na samu pomisao na hranu, praćena osećajem umora i razdraženošću, itd.

Olakšavanje zatvora: Bryoni vrlo suva stolica, praćena glavoboljom, koja se pogoršava na pokrete, iziritiranost, Nux vomica stalni nagon za pražnjenjem creva, ali bez potpunog olakšanja, hemoroidi, praćeni krvarenjem i svrabom, Sepia - naprezanje pri pražnjenju creva, osećaj nadutosti i opšte usporenosti, Sulphur - zatvor, postojanje hemoroida, simptomi se pogoršavaju na toplotu, opšti nemir, zeđ.

U TOKU POROĐAJA mogu pomoći i olakšati tegobe sledeći preparati –
Aconite : ako se porođaj odvija previše brzo, ukoliko su bolovi prejaki i praćeni osećajem panike, Arnica : je nezamenljivi preparat koji se može povremeno davati u toku porođaja da bi se sprečio preterani umor i da bi se porođaj odvijao normalno, Kali phos : pomaže u otklanjanju osećaja psihičke i fizičke iscrpljenosti u toku porođaja, Caullophyllum : kod produženog i teškog porođaja, kada su kontrakcije neefikasne, a grlić se sporo otvara, Pulsatilla : neujednačene i slabe kontrakcije, psihički izmrcvareni, bez želje da nastave mučenje, itd.

POSLE POROĐAJA –Arnica : za otklanajanje osetljivosti, i bolova. Pomaže i bebama koje su iscrpljene dugim porođajem ili korišćenjem forcepsa. Bellis perennis pomaže u olakšavanju jače osetljivosti i bolova posle porođaja, Kali phos : koristi se za psihičku iscrpljenost, praćenu glavoboljama i umorom, Pulsatilla : post-partalna neraspoloženja, plačljivost, potreba za utehom.

U TOKU PERIODA DOJENJA - Jedan od korisnih preparata za lečenje bolnih, napuklih bradavica, koje su još bolnije pri dojenju je Phytolacca . Koristi se i u lečenju infekcija dojki u kojima se pipaju bolne grudvice u dojkama. Neke od homeopatskih preparata možete čuvati i u okviru svoje male kućne apoteke i koristiti ih za lečenje prehlade, posekotina, uboda od insekata, malih opekotina i modrica - Arnica, Calendula, Chamomilla.

VAŽNE NAPOMENE:
Homeopatski lekovi koji su navedeni u tekstu služe samo za upoznavanje sa mogućnostima i raznovrsnošću ovih lekova, nikako kao preporučena sredstva za samolečenje u pojedinim bolestima.

Homeopatski lekovi se nikada ne uzimaju stalno ili u dugim vremenskim periodima, kao što je najčešće slučaj sa lekovima Savremene Medicine. Uvek se prvo konsultujte sa lekarom homeopatom da li se neka bolest ili stanje može lečiti ovim preparatima ili zahteva istovremenu primenu i lekova iz palete savremene medicine. Konsultacija je neophodna i u vezi vrste, načina primene, doziranja ovih preparata i dužine njihovog uzimanja.


Autor: Dr sc med Aneta T.Memic
Izvor: AkuDoktor.com

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Prvi brojevi

  • Magija u 3 koraka

  • Rođeni pre vremena

Slični postovi

Trudnoća

Višeplodna trudnoća

Trudnoća u poznim godinama?

Trudnoća, trauma i šizofrenija

Biohemijska trudnoća

Trudnoća i vežbanje na spravama

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.