Online shop

Hrkanje u trudnoći

Sa trudnoćom dolazi puno uzbuđenja, pripreme i naravno fizičkih i emocionalnih promena. Pošto ste u drugom stanju, vjerovatno ste primjetili da Vaš stomak počinje da raste i da Hrkanje u trudnoćimijenja oblik, te da imate niz simptoma, počev od jutarnje mučnine do bolova u leđima. Kasnije, kada je trudnoća pri kraju, Vi i Vaš partner možda ćete primetiti da mnogo hrčete u toku spavanja! Hrkanje je prilično česta pojava u toku trudnoće, i nažalost, može ozbiljno uticati na Vaš nivo energije ili blagostanje. Evo nekoliko saveta kako da obuzdate hrkanje u toku trudnoće i da bolje spavate noću!

Hrkanje
Većina nas je nekad doživjelo hrkanje. Bez obzira na to da li ste hrkali prije trudnoće ili ste dijelili sobu sa osobom koja je hrkala, svi mi savršeno razumijemo koliki problem to može predstavljati. Hrkanje nastaje kada su disajni putevi zapušeni tako da ne možete normalno da dišete. Kao posledica, čuju se čudni zvuci prilikom disanja kada spavate. Ovi zvuci mogu biti tihi, a mogu biti glasni i uznemiravajući. Možete osetiti otežano disanje tokom noći ili primetiti da su disajni putevi naročito zapušeni. Kada se ovi simptomi ispoljavaju u toku trudnoće, vi patite od trudničkog hrkanja!

Ali ja nikada ne hrčem!
Ako niste hrkali prije trudnoće, verovatno ćete misliti da nešto ozbiljno nije u redu sa Vama. Ali ne brinite – hrkanje je prilično česta pojava u toku trudnoće. Zapravo, 25-30% trudnica hrču u istom periodu u toku trudnoće, naročito u toku drugog i trećeg tromesečja trudnoće. A što se tiče trudnica koje su hrkale ranije, 25% žena doživljavaju hronične ili ozbiljne simptome hrkanja.

Jesam li izložena riziku od hrkanja u toku trudnoće?
Teško je odrediti ko će patiti od hrkanja u toku trudnoće. Zapravo, mnoge žene mogu doživjeti blage ili ozbiljne simptome hrkanja u bilo kom trenutku trudnoće. Međutim, nekoliko faktora mogu povećati rizik od nastanka trudničkog hrkanja. Ovi faktori su: * Višak kilograma u toku trudnoće * Gojaznost u toku trudnoće * Veća dužina vrata (žene koje hrču imaju za 1cm duži vrat u odnosu na one koje ne hrču) * Ako majka boluje od astme

Zašto hrčem?
Dugo se vodila diskusija u vezi sa tim zašto trudnice hrču u toku trudnoće. Jedna nedavna studija ja pokazala najmanje jedan uzrok hrkanja u toku trudnoće. Izgleda da u toku trudnoće gornji disajni putevi postaju prilično suženi. Kako dobijate na težini, neke od masti su smještene u vratu i grlu. Ova meka tkiva se sakupljaju oko gornjig disajnih puteva i pritiskaju ih tako da ih sužavaju. Na ovaj način se stvara prepreka u disajnim putevima, koja dovodi do hrkanja. Drugi uzroci takođe iniciraju hrkanje u toku trudnoće. U toku trudnoće, organizam ima povećan krvotok. Ovaj povećan krvotok hrani Vaš organizam i bebu i uzrokuje širenje krvnih sudova. Pošto se krvni sudovi u nosnoj duplji i grlu šire, takođe uzrokuju i širenje mukoznih membrana. Kao posljedica, organizam luči više sluzi u ovom dijelu tijela i otežava disanje bez ikakvih prepreka.

Da li je hrkanje tokom trudnoće opasno?
Postoje neki dokazi koji ukazuju da hrkanje u toku trudnoće može povećati vjerovatnoću nastanka određenih komplikacija. Jedna švedska studija, koja je sprovedena 2000.godine, otkrila je vezu između trudničkog hrkanja i hipertenzije (visok krvni pritisak). Takođe su zapažene određene komplikacije kod beba čije su majke hrkale u toku trudnoće. Ova studija je uključila 500 trudnica i njihove partnere. Učesnici su morali da ocijene nivo hrkanja u upitniku, pre i posle rađanja bebe. Ovi nivoi su bili uzajamno povezani sa učestalošću trudničkih komplikacija u okviru ove grupe. Zatim, nakon porođaja, rezultati Apgarovog indeksa bebe su takođe zabeleženi. Studija je otkrila izrazitu uzajamnu vezu između žena, koje su ocijenile sebe kao osobe koje uobičajeno hrču (hrču skoro svaki dan), i trudničkih komplikacija. 14% ovih trudnica je prijavilo da boluju od hipertenzije uzrokovane trudnoćom, dok je 10% bilo slučajeva preeklampsije. Ove trudnice, koje inače hrču svaki dan, uglavnom su rađale bebe sa rezultatom Apgarovog indeksa 7 ili čak manje.

Da li je to apnea kod spavanja?
Neke trudnice pate od hroničnog hrkanja u toku noći. Čak možete primetiti da će Vas taj zvuk probuditi u toku noći. Ako imate ove simptome, možda patite od stanja koje se naziva apnea kod spavanja. Apnea kod spavanja je poremećaj disanja, koji je blisko povezan sa hrkanjem, tako da uzrokuje da su disajni putevi potpuno zatvoreni u toku spavanja. Na ovaj način pluća ne mogu udisati kisik i uzrokuju da se probudite. Važno je da se obratite Vašem doktoru zbog apnee kod spavanja. Dugoročna apnea kod spavanja može ozbiljno uticati na Vaš nivo energije i lišiti Vas kisika koji Vam je neophodan. Vaš doktor može Vam preporučiti odgovarajuće i efikasno lečenje kako bi disajni putevi bili stalno otvoreni.

Kažite zbogom hrkanju: saveti vezani za hrkanje
Ako ste hrkali u toku trudnoće, nemojte brinuti, evo nekoliko savjeta koji zaustavljaju hrkanje i koji će vam biti od velike pomoći da bolje spavate u toku noći: * Izbjegavajte da unosite prekomernu količinu kofeina. Kofein uzrokuje širenje krvnih sudova u grlu tako da se disajni putevi dodatno sužavaju. * Pokušajte da spavate na strani. Na ovaj način će disajni putevi biti otvoreni u toku spavanja. * Poduprite glavu sa još jednim jastukom. Podizanjem glave disajni putevi mogu biti otvoreni. * Probajte da koristite lepljive trake koje se stavljaju na nos. Ove trake proširuju disajne puteve i olakšavaju disanje.

Izvor:
http://www.pregnancy-info.net/snoring.html
Prevod: Djeca.org

 

 

 

  • Bebologija

  • 10 najvećih zabluda o vaspitanju i šta možemo da uradimo bolje

  • Ljubav, pljusak i pljeskavice

Slični postovi

Trudnoća

Za hrkanje – kod doktora

Pirsing i trudnoća

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.