Online shop

Kafa u trudnoći

Trudnice koje konzumiraju kofein, čak i ukoliko piju samo šolju kafe dnevno, izložene su većem riziku od rađanja deteta nedovoljne težine, upozoravaju britanski stručnjaci sa Lesterskog univerziteta.
Osim na trudnice kafopije, ovo upozorenje se odnose i na one buduće majke koje konzumiraju čaj, gazirne napitke, čokoladu i neke lekove koji se dobijaju na recept.

U ranijem istraživanju ove godine, američki stručnjaci su upozorili da su trudnice koje piju dve i više šolje kafe dnevno pod dvostruko većim rizikom od pobačaja od onih koje izbegavaju kafu. Što se tiče beba koje se rode sa nedovoljnom telesnom težinom, one su kad odrastu izloženije raznim bolesnim stanjima, kao što su povišen krvni pritisak, dijabetes i srčani problemi.

Britanski stručnjaci su obavili istraživanje na 2.645 žena, prosečne starosti 30 godina, koje su bile između osme i dvanaeste nedelje trudnoće. Prosečan dnevni unos kofeina ovih žena bio je 159 miligrama, što je u Britaniji ispod preporučenog nivoa od 200 miligrama.

Ustanovljeno je da je dejstvo kofeina na rast ploda u sličnoj meri nepovoljno kao i dejstvo alkohola. Naime, kod trudnica koje piju jednu do dve šolje kafe dnevno (odnosno između 100 i 199 miligrama kofeina) rizik od rađanja nedovoljno teškog deteta povećava za 20 odsto u odnosu na one koje konzumiraju manje od 100 miligrama kofeina.

Kod trudnica koje konzumiraju dve do tri šolje kafe dnevno (odnosno 200 do 299 miligrama kofeina) taj rizik je bio veći za 50 odsto.

Savet britanskih stručnjaka je da se još uoči začeća i tokom cele trudnoće maksimalno ograniči unos kofeina i da on po mogućstvu ne prelazi 100 miligrama dnevno.

(Tanjug)

 

  • BAMBINO KREVETAC VENDY SA FIOKOM

  • Lorelli Bertoni drveni krevetac za decu Maxi Plus ( 10150300024 )

  • BAMBINO KREVETAC MAXI NATUR BEZ FIOKE

Slični postovi

Diabetes i trudnoća

Trudnoća pitanja i odgovori

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.