Online shop

Kako da utvrdim da li sam u drugom stanju?

Na koje sve načine možete da proverite da li ste trudni?
Prvi simptom je svakako izostanak menstruacije. Ako niste sigurni da li ste trudni ili ne, sigurno je da ćete posegnuti za testom trudnoće, koji možete poručiti putem interneta u našoj internet prodavnici Mama i Beba. Pouzdanost različitih testova varira i mnogi se ne mogu koristiti za rano utvrđivanje trudnoće, dok neke žene jednostavno “osećaju" da su trudne, i to već nekoliko dana nakon začeća.

Kućni test na trudnoću
Poput testiranja u laboratoriji ili lekarskoj ordinaciji, kućnim testom trudnoća se utvrđuje na osnovu prisustva hCG hormona (humani horionski gonadotropin) u urinu. Analizom uzorka mokraće koji je uzet bilo kada u toku dana za samo nekoliko minuta možete utvrditi trudnoću i pre isteka četrnaest dana od začeća (i već prvog dana kašnjenja menstruacije). Rezultati su, međutim, mnogo pouzdaniji ako se testiranje vrši nekoliko dana po izostanku menstruacije lii, još bolje, nakon nedelju ili dve.
Osnovni nedostatak kućnih testova na trudnoću je u tome što ćete, ukoliko dobijete lažno negativan rezultat, a zapravo ste trudni, odložiti odlazak kod lekara i tako propustiti da na odgovarajući način počnete da vodite brigu o sebi. Stoga, ako koristite kućni test, imajte na umu da on nije predviđen da zameni profesionalni pregled. Nakon ovakvog testiranja obavezan je lekarski pregled. Ako je rezultat pozitivan, lekar svakako treba da ga potvrdi uz kompletan prenatalni pregled. Ukoliko je rezultat negativan, a menstruacija vam kasni više od nedelju dana, ponovite test. U slučaju da i ponovljeni test pokaže negativan rezul tat, obratite se lekaru da utvrdite razlog kašnjenja. Dok traje ovo ispitivanje, treba da se ponašate kao trudnica (izbegavajte alkohol , pušenje itd.) sve dok ne budete sigurni da zaista niste trudni.


Laboratorijska analiza mokraće
I ovaj test služi za utvrđivanje prisustva hCG hormona u mokraći sa gotovo stoprocentnom tačnošću, i to već  7 do 14 dana nakon začeća. Za razliku od kućnog, ovo testiranje obavlja profesionalac. Za laboratorijsko testiranje nije neophodna prva jutarnja mokraća.
Analiza krvi
Savremena testiranje svega nekoliko kapi krvi daje 100% tačne već nedelju dana nakon začeća (ne računajući mogućnost laboratorijske greške). Ovo testiranje može da posluži i za preciznije određivanje trajanja trudnoće na osnovu tačno utvrđene koncentracije hCG hormona u krvi, jer se vrednost hCG hormona menja tokom trudnoće.
Lekarski pregled
Bez obzira na to koji test koristite, lekarski pregled koji potom usledi doprinosi tačnoj dijagnozi. Vaš lekar može da uoči određene fizičke znake trudnoće, kao što su omekšala materica i promene teksture grlića, već od četvrte do šeste nedelje trudnoće. Slično kao kod ostalih testova, pozitivna dijagnoza trudnoće na osnovu fizičkog pregleda je sigurnija od negativne, mada je lažno negativna dijagnoza veoma retka kod kompletnog lekarskog pregleda.
U slučaju da imate simptome rane trudnoće (izostanak jedne iii dve menstruacije, pune i napete grudi, jutarnja mučnina, često mokrenje, umor) i osećate da ste trudni, bez obzira na to da li ste izvršili testiranje i pregled ili ne, ponašajte se kao da ste zaista trudni i primenite potrebne mere opreza sve do definitivne dijagnoze.
Ako su testovi i dalje negativn i, a vi još uvek niste dobili menstruaciju, nastojte da vaš lekar isključi mogućnost da se radi o ektopičnoj, vanmateričnoj trudnoći.


 

  • MELLA MELEM ZA ISPUCALE BRADAVICE 30ML

  • MELLA ULJE MASAŽU GRUDI 50ML

  • Bubchen dečiji šampon za kosu i regenerator Princess Rosalea 230 ml (67429)

Slični postovi

Mogući, ali ne i pouzdani znaci trudnoće

Verovatni i sigurni znaci trudnoće

Prvi lekarski pregled radi utvrđivanja trudnoće!

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.