Kako se negovati u trudnoći

KAKO SE NEGOVATI U TRUDNOĆI I POSLE NJE
Dr Jasmina Jankičević-Zarecki iz ličnog i profesionalnog ugla

Iako u profesionalnim krugovima slovim za progresivnog, naučno radoznalog i kreativnog dermatologa, moj stav je da period pred začeće, trudnoća i period dojenja nisu vreme za estetske eksperimente. Hoću da kažem da za dobar deo kozmeceutika, nutraceutika, kao i neinvazivnih i invazivnih hirurških procedura nisu sprovedena istraživanja koja bi nas uverila da su bezbedni za embrion i fetus. Osim toga, za nemali broj kozmetičkih i farmaceutskih jedinjenja (npr. retinoidi, salicilna kiselina, benzoil peroksid, fatalati, parabeni i dr.) postoje studije na životinjama ili pojedinačni prijavljeni slučajevi koji ukazuju da treba biti oprezan. Na primer, sve što nanosimo na kožu (naročito glave, vrata i stomaka), koren kose i nokte potencijalno može prodreti u dublje slojeve kože gde se nalazi bogata mreža kapilara. Odatle, putem krvi, može stići do pupčane arterije, probiti placentalnu barijeru i stići do ploda (ili u mleko posle porođaja). Isto tako, isparenja mnogih hemikalija koje se koriste u preparatima za tretiranje kose (farbanje, kovrdžanje, itd.) i noktiju (nadogradnja, lakiranje i sl.) smatraju se potencijalno opasnim.

Zdravlje majke i deteta je na prvom mestu! To svakako ne znači odsustvo akcije. Evo moje liste estetskih postupaka u kojima zdravlje i lepota idu ruku pod ruku:

Tamnije fleke (hiperpigmentacije) na licu (hloazma) ne možemo u potpunosti sprečiti. Međutim, možemo sprečiti da postanu mnogo tamnije ako izbegavamo jako sunce i redovno upotrebljavamo preparat za zaštitu od ultravioletnog zračenja sa fizičkim UV filterima (cink-oksid i titanujum-dioksid koji nisu proizvod nanotehnologije). Osim toga, bezbedno je koristiti profesionalne tretmane i kućne preparate za izbeljivanje kože na bazi vitamina C ili azelaične kiseline. IPL i laserski tretmani mogu biti jako bolni, pa time i stresni. Zato ih treba odložiti za posle porođaja. Hemijski pilinzi takođe mogu toliko da sačekaju.

Bubuljice u trudnoći bezbedno je tretirati preparatima na bazi sulfura, azelaične kiseline, glikolne kiseline ili eritromicina. Neće škoditi ni blaži mehanički piling u kućnim uslovima. Na primer, na tržištu ima više preparata za pranje lica koji sadrže abrazivna zrnca prirodnog porekla.

• Koliko će se strija formirati u trudnoći delom je genetski predodređeno. Međutim, balansirana ishrana i suplementacija (kompleksan prenatalni multivitaminsko-multimineralni preparat i kapsule omega-3 masnih kiselina) mogu da stimulišu optimalnu cirkulaciju krvi u koži, ishranu derma i sintezu kolagena, te spreče ili znatno ublaže pojavu strija. Okosnica ishrane treba da budu povrće i voće (puno vitamina, minerala, i nezamenljive vode), integralne žitarice/cerealije (ječam, raž, ovas, pšenica, kukuruz, pirinač), leguminoze (pasulj, grašak, boranija i slično su odličan izvor proteina minerala, vitamina i složenih ugljenih hidrata), riba (između ostalog, izvor proteina i omega-3 masnih kiselina), mlečni proizvodi (izvor proteina, minerala, naročito kalcijuma), koštunjavo voće i semenke (poput badema, oraha, pistaćija, bundevinog semena itd.). Pravilna i umerena ishrana će sprečiti i preterano gojenje kao još jedan od faktora rizika za razvoj strija.
Preparata protiv strija za lokalnu upotrebu ima mnogo. Iako studije ne potvrđuju njihovu efikasnost, trudnice ih koriste i smatraju da pomažu. Od sastojaka naročito su uvaženi: retinil-palmitat (vitamin A), tokoferol-acetat (vitamin E) i biljna ulja (kamilica, lavanda, neven, kokos, kakao). Nanosite preparat dva puta dnevno uz masažu koja će stimulisati cirkulaciju i potpomoći upijanje kreme, ulja ili losiona protiv strija (idealno ne previše masne). Uz to, budite fizički aktivni – šetnja, prenatalna joga, plivanje (i to poboljšava cirkulaciju).
Posle porođaja, dolazi u obzir lokalna terapija tretinoinom, profesionalni hemijski pilinzi alfa-hidroksi kiselinama, mikrodermoabrazija, i laserski tretmani.

• Za sprečavanje i ublažavanje pojave proširenih vena i otoka na nogama izbegavajte duže stajanje ili sedenje u istom položaju, a podignite noge kad sedite. Obavezno nosite čarape za vene (sada ih ima u svim bojama, desenima i teksturama, te niko neće ni znati da su terapeutske čarape, ako vas to uopšte brine), kao i odeću i cipele koji vas ne stežu.

Popucali kapilari se posle porođaja mogu ukloniti laserom ili skleroterapijom.

• Svrab kože u trudnoći možete ublažiti nanošenjem hidratantnog preparata, npr. onog koji koristite protiv strija. Osim toga, nosite garderobu od prirodnih materijala koja vas ne steže i pazite da se ne pretopljavate.

• Profesionalne masaže tela u trudnoći su bezbedne i poželjne jer relaksiraju muskulaturu (naročito leđa i vrata), stimulišu cirkulaciju i hidriraju kožu. Jedino vodite računa da ulje za masažu bude biljno (bez eteričnih ulja i sintetičkih parfema). Sa eteričnim uljima, kao moćnim supstancama, uvek je važan oprez u odabiru i dozi, a naročito u trudnoći zbog mogućnosti da prođu placentalnu barijeru.

• Ako se pitate da li je ubrizgavanje botoksa, filera i mezoterapijskih koktela bezbedno, odgovor je – ne zna se. Ipak, većina dermatologa ne bi savetovala trudnoj pacijentkinji nijedan od ovih tretmana.

• Kada je o šminkanju reč, birajte kvalitetne, klinički ispitane, što prirodnije preparate, kako biste izbegli svaku mogućnost prisustva olova i drugih teških metala u karminu, puderu, rumenilu, senkama za oči i slično.

• Kosu ošišajte tako da ne zahteva veliku svakodnevnu obradu. Perite kosu blagim šamponom. Moj recept za prirodni kondicioner je mešavina jednog žumanca, jedne kafene kašike maslinovog ulja i jedne supene kašike limunovog soka koja se umasira u vlažnu kosu, ostavi 30 minuta, a onda detaljno ispere. Kosu sušite prirodno (izbegavajte fen kad god je to moguće), i ne raščešljavajte je dok je još vlažna. Koristite češalj sa širim razmakom zubaca, a ne četku.

Farbanje kose smatra se bezbednim, ako to činite u prostoriji koja se sve vreme provetrava, pa procenite sami.

• Pravilna ishrana i suplementacija uticaće na kvalitet vaših noktiju. Osim toga, ako su nokti krti i listaju se, secite ih (zaravnjeno) i glačajte vrhove (u jednom smeru), ne uklanjajte kutikule, koristite zaštitne rukavice kada nešto perete, izbegavajte lakove za nokte, skidače laka, veštačke nokte (opet nepoželjna isparenja) i svakodnevno utrljavajte maslinovo ulje ili neki od proverenih komercijalnih preparata za negu noktiju i kože oko njih.

Izvor: www.estetska.com

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.