Haptonomija

Haptonomija je nauka o afektivnosti i „afektivnom dodiru“.  To je istovremeno i pripremanje za porođaj, i komuniciranje sa bebom. Mnoge žene iznele su svoja iskustva o tom dvosmernom komuniciranju: između majke i bebe koja razvija uspostavlja se takav odnos da majka može da podstakne dete da se popne ili da siđe u njenoj utrobi (iako se smatra da se na mišić materice ne može delovati voljom).  I budući otac takođe može da stupi u kontakt sa bebom preko dodira, napipavajući je kroz trbušni zid majke. Dete im odgovara tako što se samo pomera na mesto na koje ga pozivaju da dođe i to pomeranje je veoma primetno. Iz te međusobne razmene rađa se komunikacija.

U utrobi majke, beba prima nadražaje koji dolaze iz spoljašnjeg sveta, reaguje na dodir, čuje neke zvuke i može je privući neka jaka svetlost. Haptonomija koju je razvio Franc Fedman, zastupa stav da i dete percipira afektivne nadražaje i da oni imaju pozitivan uticaj na njegov razvoj – oseća da je priznato ličnost čim se kod njega jave osećanja. Ta komunikacija putem dodira, koji je najrazvijenije čulo kod bebe u utrobi, u potpunosti uključuje i oca. Omogućava da se sva tri učesnika užive u svoje uloge još pre rođenja bebe. Poznato je koliko je stvaranje veze posle rođenja značajno i koliko ga treba poštovati, jer je izvor suštinske sigurnosti kod novorođenčeta. Kod haptonomije se pristup, u stvari, sastoji u tome da se veza između roditelja i deteta stvori još pre rođenja. Ta sibioza pre rođenja smatra se najboljim jemstvom za stvaranje veze posle rođenja, što je izvor sigurnosti za bebu i samim tim izvor njene kasnije samostalnosti.

Haptonomija nije jednostavna metoda. Tu nije reč o nekoj tehnici masaže, nego o sposobnosti da se ostvari kontakt preko dodira sa detetom koje raste u materici, kako bismo ga dočekali u najboljim uslovima, spremni da mu pružimo sve što je potrebno i da poštujemo njegovu ličnost. To je pristup koji je usredsređen na susret između roditelja i deteta i na predpostavku da će se sklad koji je uspostavljen pre rođenja održati i kasnije, kroz vezivanje, a zatim oslobađanje, što omogućava najbolji razvoj ličnosti.

 

Haptonomija preporučuje i izvestan broj gestova posle rođenja, prilikom prihvatanja i dodirivanja novorođenčeta, da bi mu se pomoglo da komunicira sa svetom koji ga okružuje.
Sve te metode pripremanja koje prividno ne izgledaju naporne, kao što su, na primer, joga, pripreme sofrologije ili haptonomija, ne treba da se primenjuju laički. Apsolutno je potrebna pomoć stručnog lica. Možete se obratiti, pre svega, babici koja se specijalizovala za neku od tih metoda. Iako se tvrdi da te metode omogućavaju da se savladaju bolovi prilikom porođaja, porođaj uz njihovu primenu retko je potpuno bezbolan a mogu se dopunitii upotrebom nekih sredstava za ublažavanje bolova.

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.