Online shop

Kontracepcija posle porođaja

Neke porodilje, naročito one koje doje, smatraju da su zaštićene od trudnoće. Savremena žena ovu grešku ne bi trebalo da pravi. Čak iako ste se nedavno porodili, ipak postoji mogućnost da zatrudnite, a da pri tom posle porođaja (pre zatrudnjivanja) nemate menstruaciju.

Tačno je da dojenje privremeno smanjuje fertilitet, kao i da mnoge porodilje koje novorođenčad doje nemaju menstruacija nekoliko meseci, čak i sve vreme dojenja. Ali, dojenje se ne sme smatrati pouzdanom zaštitom od neželjene trudnoće. Dakle, čak i u periodu dojenja morate koristiti neki oblik kontracepcije.

Mogućnosti kontracepcije posle porođaja su u osnovi iste kao i pre trudnoće.

Međutim, faktori kao što su babinje, iregularni ciklusi i promene dijametra vagine mogu zahtevati promenu metoda kontracepcije.

Jedan od ciljeva pregleda žene posle porođaja (obično šest nedelja od rađanja deteta) je razgovor sa ginekologom o mogućnostima kontracepcije.

Ako ste ranije koristili dijafragmu i želite da nastavite sa ovim metodom kontracepcije i posle porođaja, to sigurno nećete postići sa istom veličinom dijafragme. Kod mnogih žena posle porođaja neophodna je nešto veća dijafragma. Na postpartalni pregled zato ponesite i dijafragmu koju ste koristili pre porođaja, da bi ginekolog proverio njeno prianjanje za zidove vagine.

Mada je popularnost spirale smanjena zbog brojnih neželjenih efekata, mnogi lekari savetuju ponovnu aplikaciju spirale ženema koje su je koristile pre porođaja. Ako želite ponovo isti način kontracepcije, morate sačekati bar mesec dana od porođaja. Kada se spirala aplikuje pre ovog vremenskog perioda, dok involucija materice još nije završena, doći će do njenog ispadanja.

Mnoge žene posle porođaja žele da koriste hormonske kontraceptive

Postavlja se pitanje da li su hormonske kontraceptivne pilule sigurne za ženu koja doji? Nema sumnje da korišćenje pilula (najčešće kombinacije estrogena i progestogena) u izvesnoj meri smanjuje količinu mleka iz dojki kod oko 30% porodilja. Smanjenje je obično samo privremeno i smatra se da nije glavni otežavajući faktor korišćenja pilula. Ako koristite hormonske kontraceptivne tablete, Vaša beba takođe dobija izvesne količine hormona koje izgleda da nisu od većeg značaja. Savremene pilule sa veoma malom količinom hormona nemaju uticaja na smanjenje količine mleka, ali je njihov kontraceptivni efekat nešto manji od prethodnih generacija hormonskih kontraceptiva.

Ako dojite, a ipak želite da koristite pilule, posavetujte se sa Vašim lekarom. Kada nemate medicinskih problema koje povećavaju rizik komplikacija hormonske kontracepcije, mnogi lekari će Vam prepisati pilule. 
Postoji nekoliko prirodnih načina kontracepcije koje delom zavise od regularnih menstrualnih ciklusa. Čak iako ste pre porođaja koristili ovaj metod kontracepcije, u periodu posle porođaja morate se bar nekoliko meseci orjentisati na neki drugi metod, s obzirom da Vam ciklusi nekoliko meseci neće biti regularni. Konsultujte se sa lekarom ako menstruacija izostane tri-četiri meseca posle porođaja.

Autor: doc dr Milan Terzić 
Izvor: www.stetoskop.info

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Auto Sedište Omega Grey 9-36kg (10071041737)

  • Maxi Cosi auto sedište Pebble plus water color blue (79879550)

  • Auto sedište Pebble River Blue Maxi Cosi (63079640)

Slični postovi

Najčešće komplikacije posle porođaja

Seksualni odnosi posle porođaja

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.