Online shop

Lepe u trudnoći i posle nje

Kozmetička i anti-aging industrija danas raspolažu velikim brojem preparata i procedura koje ženama pomažu da koliko je više moguće sačuvaju lep izgled tokom trudnoće, ali i da veoma brzo povrate liniju koju su imale. Na kraju, ali ne i najmanje važno, estetska hirurgija može drastično da skrati taj period, ili da bude jedina mogućnost kada sve druge ne daju rezultate.

NEGA
Sastojci kozmetičkih preparata mogu dospeti u krvotok kroz kožu. Pogledajte listu sastojaka koje treba da izbegavate tokom trudnoće i dojenja.

HIRURGIJA
Sve više žena odlučuje da nakon trudnoće povrati vitku liniju, brzo i efikasno – uz pomoć hirurgije. Najtraženije procedure su lifting grudi, abdominoplastika za ravan stomak i liposkulptura kojom se reoblikuje telo i skidaju viškovi masnih naslaga preostali nakon trudnoće.
Ipak, ove intervencije treba raditi nekoliko meseci nakon porođaja.

Estetska medicina
Strije, akne, pigmentacija... česti su pratioci trudnoće. Adekvatnom negom u trudnoći mogu se znatno ublažiti, a njihovi tragovi na koži kasnije sanirati laserskim tretmanima, mezoterapijom i drugim antiedjžing procedurama.

LICE
Postoji uverenje da su trudnice lepe jer zrače nekom unutrašnjom plemenitošću koju im daje „blagosloveno” stanje i skoro majčinstvo.
Činjenica je, takođe, da se u trudnoći na koži, kosi, noktima i zubima dešavaju promene koje bismo teško mogli nazvati estetskim: pege i fleke, akne, istanjena kosa, propadanje zuba...
Nudimo vam vodič za bezbednu negu tokom trudnoće i za procedure kojima možete sanirati neželjene posledice na licu i telu.

AKNE
Usled „hormonskog udara”, ako ste skloni aknama, verovatno ćete ih imati i u trudnoći.
Nekih lekova za akne, međutim, morate se lišiti u trudnoći.

Izbegavajte
Retinoide (lekovi na bazi retinola), salicilnu kiselinu i benzoil peroksid, uobičajene u tretmanu akni. Ovi sastojci nalaze se u raznim preparatima za akne, a uobičajeni lekovi koje lekari propisuju su roakutan, tazorak, isotretinoin... koji se ne smeju koristiti tokom trudnoće. Salicilna kiselina je beta-hidroksi (BHA) i u malim količinama nije štetna, ali se pilinzi tela i lica ovom kiselinom ne preporučuju. Treba, takođe, da izbegavate preparate koji sadrže kortizon i hidrokortizon. U slučaju upornih akni posavetujte se s lekarom o bezbednim tretmanima.

Izaberite
Prirodnu kozmetiku
Dr.Hauschka Normalizing Day Oil – ulje s ekstraktima organski gajenog bilja pojačava elastičnost pora i olakšava izlučivanje nečistoće, reguliše višak masnoće i ujedno ujednačava pigment kože. Koristi se tokom dana, a tokom večeri nemasna noćna nega – tonik ili ampule.
Koža se podstiče da sama pokrene vlastite procese čišćenja.

FLEKE
Hiperpigmentacije su još jedan čest pratilac trudnoće. Deo tih promena, poput melazme na stomaku, nestaće spontano nakon trudnoće, ali se neke fleke mogu i trajno zadržati na koži.

Izbegavajte
Hidrohinon (hidrokinon) je sastojak mnogih krema za izbeljivanje kože, ali može uticati na razvoj ploda pa se ne koristi u vreme trudnoće i dojenja. Za ublažavanje pigmenta izberite kremu sa vitaminom C, kodžik ili glikolnom kiselinom, koji su bezbedni.
Izbegavajte, takođe, preparate na bazi soje ili lecitina koji imaju estrogeno dejstvo pa mogu pojačati pigmentaciju ili podstaći pojavu melazme (trudničke maske).
Izaberite
Zaštitu od sunca koristite svakodnevno kako biste sprečili pojavu fleka i pega na licu, usnama i dekolteu. Zaštita preparatima sa titanijum-dioksidom ili cink-oksidom preporučuje se tokom celog leta, sa faktorima preko 30. Prirodni ekstrakt sladića u preparatima bezbedan je borac protiv pigmentacija, kao i AHA kiseline (voćne).

Heliocare krem SPF 50
Heliocare preparati sadrže najsavremenije hemijske, fizičke i fitobiološke filtere koji omogućavaju maksimalnu UVA/UVB zaštitu. Osnovu ovih preparata čini Fernblock®, ekstrakt paprati Polypodium leucotomos, moćan antioksidant i imunoprotektor.

Tretman nakon trudnoće
Pojačana pigmentacija će se povući spontano u prvim mesecima nakon trudnoće, ali neke fleke i pege mogu ostati. Kako se efikasno rešiti pigmentacije?

Tretmani laserom
Dubina i gustina pigmenta određuju broj laserskih tretmana potrebnih za njegovo uklanjanje. Potrebno je više tretmana, a njihov broj zavisi od vrste i količine pigmentacije.

Hemijski pilinzi i tretmani
Piling trihlorsirćetnom kiselinom ili alpha-hidroksilni piling korisni su za uklanjanje hiperpigmentacije i drugih oštećenja kože od sunca. Dubinu i broj pilinga određuje vrsta pigmentacije.
Neostrata hemijski pilinzi rade se u dermatološko-estetskim ordinacijama i nude različite koncentracije kiselina koje omogućavaju optimalnu jačinu i fleksibilnost u tretmanu, zavisno od problema.
Murad tretman protiv pigmentacija omogućava unošenje čistog vitamina C direktno u kožu, s trenutnim poboljšanjem: hiperpigmentacija se umanjuje (koža se prosvetljuje), sitne bore su manje vidljive, povećavaju se elastičnost, čvrstina i hidriranost kože, uklanjaju se oštećene ćelije i sprečavaju nova oštećenja, poboljšava se tekstura kože. Kod manjih oštećenja dovoljan je jedan ili dva tretmana, a kod većih maksimalno šest tretmana, po jedan nedeljno. Rezultat dobijen nakon četvrtog tretmana je trajan.

GRUDI I STOMAK

GRUDI
Koža na grudima se širi jer se one povećavaju tokom trudnoće ili dojenja, pa je moguća pojava strija, kao i opuštenost nakon prestanka dojenja.

Implantati i dojenje
Implantati za povećanje grudi u većini slučajeva ne ometaju dojenje. Ako imate implantate i teškoće pri dojenju, ne mora da znači da su za to krivi implantati. Oko 10 do 15 odsto žena koje nikada nisu imale operacije na grudima nije u stanju da doji. Operacija koja više može da ugrozi dojenje od uvećanja implantatima jeste smanjenje grudi sa odstranjivanjem dela tkiva mlečne žlezde, pa se zato ova operacija ne preporučuje ženama koje još planiraju da rađaju. Ipak, pre odluke da povećate grudi implantatima, naglasite hirurgu da želite da rađate i dojite, kako bi izabrao najbolji mogući plan operacije i postavljanja implantata.

Izbegavajte
Nemojte dugo tuširati ni grudi ni stomak toplom vodom.

Izaberite
Adekvatan grudnjak specijalno namenjen trudnicama ili dojiljama daće bolji oslonac grudima i sprečiti dodatno istezanje kože. Kreme za učvršćivanje grudi pomoći će da koža ostane gipka, da se smanji opuštanje i pojava strija.

Hirurgija
„Grudi posle dojenja mogu promeniti oblik i veličinu, pa su moguće tri opcije:
1. Grudi se povećaju, ali se nakon dojenja vrate u prethodno stanje.
2. Grudi se povećaju i ostanu takve i nakon trudnoće; ako su prevelike možemo ih smanjiti otklanjanjem dela tkiva jednom od tehnika koje se biraju zavisno od problema.
3. Grudi se povećaju, ali se nakon dojenja smanje i opuste. Ako su samo opuštene, a veličina je zadovoljavajuća, radi se mastopeksija, podizanje grudi. Otkloni se višak kože i repozicionira areola bradavice, bez zadiranja u žlezdano tkivo dojke. Ako su grudi male, ubace se implantati.
Nijedna od ovih procedura ne utiče na buduće trudnoće.”
Dr Luiz Toledo, Dubai


STOMAK
Biljna ulja i biljni voskovi idealni su za negu elastičnosti i održavanje nivoa vlage u trudnoći. Ipak, strije su nasledne i ako ste im skloni pojaviće se – dobra nega, međutim, može ih ublažiti.

Vela tretman stomaka
Elos tehnologija u VelaSmooth i VelaShape aparatima udružuje vakuumske masaže i dve vrste energije – radio-talase i infracrvenu (lasersku) svetlost koji dopiru na 10 do 15 mm ispod kože, ubrzavaju metabolizam ćelije, doprinose topljenju masnog tkiva i poboljšanju rasporeda kolagenih vlakana. Rezultat je bolji tonus kože i ravniji stomak.

Abdominoplastika
Abdominoplastika je odstranjivanje viška kože i masti sa srednjeg i donjeg dela stomaka, uz istovremeno zatezanje trbušnog zida. Njome se najčešće mogu odstraniti i strije sa donjeg dela stomaka.

Abdominoplastika
Suština procedure se sastoji u podizanju sloja (režnja) kože i potkožnog masnog tkiva od mišica prednjeg trbušnog zida (od pubisa do rebarnih lukova), „zatezanju” mišica trbušnog zida i „zatezanju” kože uklanjanjem viška. Intervencijom se postiže zaravnjen oblik stomaka, ali ostaju postoperativni ožiljci oko pupka (umbilikus) i preko donjeg stomaka (abdomen). Ožiljak koji ostaje posle ove intervencije može biti prilicno veliki, ali najcešce ostaje skriven u predelu koji pokriva donji veš. Rezultati postignuti abdominoplastikom su trajni, ali gubitak težine ili trudnoca mogu uticati na rezultate.
Trajanje zahvata je 2-6 sati, radi se u opštoj anesteziji, a povratak
na posao moguc je za 2-6 nedelja, a ozbiljnije aktivnosti
nakon 12 nedelja.

TRI PITANJA ZA HIRURGA


Dr Milomir Gačević, spec. plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, Bolnica „Adonis”


Posle trudnoće grudi su mi prilično opuštene, želim da ih podignem, ali ne i da ih povećavam. Koliko vremena treba da prođe od porodaja da bih to uradila?

Dr Gačević: ''Potrebno je da prođe najmanje šest meseci od porođaja da bi se uradila bilo koja korekcija na grudima, a najmanje tri meseca nakon prestanka dojenja. Autoaugmentacija je estetska intervencija koja bi vama sigurno odgovarala uz korekciju visine dojki. U tom slučaju nisu vam potrebni implantati već se izgubljeno tkivo dojki nadoknađuje vlastitim masnim tkivom.''


Kako da vratim stomak u stanje pre trudnoca? Imam 43 godine, rodila sam troje dece i stomak mi visi?


Dr Gačević: ''Ako su vam strije i višak kože na stomaku osnovni problem, a pretpostavljam da jesu, onda je abdominoplastika preporuka za delimično rešenje problema. Ukoliko imate i viška masti sa strane i povrh pupka i to se može istovremeno korigovati. Rez po dnu stomaka je najčešce vidljiv, ali se za godinu-dve ožiljak znatno smanji i izbledi. ''

 

Od porođaja je prošlo 14 meseci, ali mi je pupak i dalje ispupčen, a koža na njemu smežurana. Na celom stomaku koža mi je opuštena i prekrivena strijama. Šta mi preporučujete?


Dr Gačević: ''Prošlo je dovoljno vremena od porođaja pa je, nažalost, izgled vašeg stomaka definitivan.  ispupčenje pupka navodi na zaključak da imate tzv. pupčanu kilu. To se može rešiti jedino hirurški uz eventualno ojačanje muskulature prednjeg trbušnog zida. Rez ide po dnu stomaka, pa se onda po principu
PRE abdominoplastike odstrani višak kože sa strijama ukoliko ih ima.''


MASNE NASLAGE, STRIJE,  I HIRURGIJA INTIMNE REGIJE

STRIJE
Za pojavu strija presudna je genetska predispozicija, zato se strije ne mogu preduprediti nikakvim hidriranjem, jer nastaju u dubljim slojevima kože.

Izbegavajte
Pazite da se ne ugojite više od preporučenih 10 do 12 kilograma za devet meseci. Najbolja preventiva strija je kontrola težine.

Izaberite
Elastičnost kože negujte specijalnim kremama protiv strija.

Guam krema protiv strija deluje preventivno, ali i na već postojeće strije. Vraća koži elastičnost stimulišući svojim sastavom proizvodnju kolagena i elastina (bršljan, vitamin E, vitamin C i esencijalna ulja). Koristi se za vreme i nakon trudnoće.

Laserski tretmani
„Tretman laserima, pre svega frakcionim, doneo je pravu revoluciju u lečenju strija. Laserski snop podeljen na mnoštvo tačkica ubrzava procese regeneracije tkiva, povećava sintezu faktora rasta tkiva i biološku sintezu kolagena. Ovako se mogu tretirati sve zone zahvaćene strijama, pa čak i predeo grudi. Crvenilo na koži nakon tretmana traje od dva do tri dana, nakon čega se koža blago peruta. Broj tretmana zavisi od starosti strija, lokalizacije i starosti, odnosno kvaliteta kože. Već posle tri nedelje naši pacijenti sa zadovoljstvom primećuju prve rezultate tretmana.”


Dr spec. Jasmina Kozarev, Laser centar


MASNE NASLAGE
Istraživanja pokazuju da je jedan od ključnih faktora gubljenja kilograma nakon trudnoće – zdrav san. Sad vam je barem jasno zašto nikako da smršate – san je ono što vam sigurno najviše nedostaje u prvim mesecima kada je beba kod kuće.
Ovaj pomalo ironičan zaključak potkrepljen je, međutim, istraživanjem sprovedenim na 940 žena, gde su žene koje su imale više od sedam sati kvalitetnog sna svakoga dana gubile na težini više od onih žena koje su spavale samo po pet sati i manje.
Dojenje takođe pomaže mršavljenju, ali samo ako pri tom ne jedete „za dvoje”. 

Izaberite
Izbalansirana ishrana sa više manjih obroka ujednačiće vaš metabolizam, a ubrzaće ga puno kretanja i ulazak u fitnes program (izvan onog svakodnevnog jurcanja uz bebu!). Preparati za oblikovanje tela samo će pomoći opštem utisku.
Somatoline Total Body

Tretmani
Lipoliza
„Lipoliza je metod uklanjanja lokalnih masnih naslaga sa stomaka, butina, bokova, kolena, nadlaktica. To nije metod skidanja viška kilograma, ali se uz odgovarajući dijetetski režim dobijaju fine korekcije i oblikuje telo. Tretmani se rade u razmaku od osam nedelja, dva do tri puta. Međutim, o lipolizi razmišljajte tek kada prestanete sa dojenjem, jer se tokom ovog tretmana u kožu ubacuju kokteli za razlaganje masti.”


Dr Željka Cabunac, Estetski studio „Cabunac”

Liposukcija
Lokalizovane masne naslage na struku, bokovima, rukama, leđima... koje ne možete da skinete dijetom možete otkloniti liposukcijom, hirurškom procedurom tokom koje se mast usisava šupljim iglama. Varijante liposukcije su liposkulptura, kada se deo masti ponovo ubrizgava u druge delove tela (recimo zadnjicu, ili grudi), laserska liposukcija potpomognuta je laserskim zrakom koji ispod kože rastapa mast kako bi se ona lakše usisala, a zagrevanjem se postiže i učvršćivanje kože, što je nakon trudnoće veoma važno. Ove intervencije traju između dva i tri sata.

PREPORUČUJEMO!
Guam krema protiv celulita na bazi okeanskih algi, ekstrakta breze, divljeg kestena, lavande i limuna dubinski deluje protiv celulita, masnih naslaga i nabiranja kože. Pogodna je za masažu i jedna je od retkih anticelulit krema koje trudnice smeju da koriste.

INTIMNA HIRURGIJA
Jedna od procedura koja se sve češće preduzima nakon porođaja je vaginoplastika. Ovo je procedura kojom se skupljaju mišići i ligamenti unutar vagine, ako su se nakon porođaja opustili. Labioplastika je intervencija kojom se poboljšava izgled vagine otklanjanjem viška kože.
Obe procedure traju od 30 do 40 minuta.

Multiple procedure – da ili ne?
Mommy makeover je engleski izraz za kombinaciju estetskih intervencija koje se u paketu nude trudnicama nakon porođaja. Taj „paket” najčešće sadrži zatezanje stomaka (abdominoplastika), liposukciju i korekciju grudi (lifting ili povećanje). Premda je izazov uraditi više operacija „o istom trošku”, treba da znate da su ove procedure i pojedinačno ozbiljne operacije, a obimniji zahvati, pod dužom anestezijom, produžavaju i vreme oporavka i znatno povećavaju mogućnost komplikacija. 
Najvažnije je da poslušate predloge svog lekara i da sačekate pravo vreme za hirurgiju ako ste se za nju odlučili. Najčešća preporuka je da se sačeka najmanje šest meseci kako bi se hormonski status vratio u normalu, a telo dobilo svoju standardnu formu.
Za operaciju stomaka odlučite se tek onda kada donesete definitivnu odluku da više nećete rađati, jer bi nova trudnoća u velikoj meri poništila efekte operacije.

 

Izvor: www.estetska.com

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 • Rođeni pre vremena

 • Sve što nikada ne bi trebalo da znate o seksualnosti vaše dece

 • Još tajni srećne dece (tvrd povez)

Slični postovi

Trudnoća

Višeplodna trudnoća

Trudnoća u poznim godinama?

Pirsing i trudnoća

Trudnoća i vežbanje na spravama

2 komentara:

 • ccrgirl
  02.12.2017.

  Ja sam u 5. mesecu, koristim bademovo ulje koje se pravi u apoteci, za sada mi prija koži. Cena je izuzetno pristupačna. Nisam pristalica skupih kozmetičkih preparata.
  Što se akni tiče, imala sam ih i pre, a i sada. Izbacila sam sve preparate u borbi protiv njih i prešla na propolis koji malo utapkam na aknu kad izađe - brzo se sasuši, tako da preporučujem.

 • jovicdanijel
  26.10.2017.

  :-* ja jedem bas zdravo i nadam se da ce bebica biti zdrava kad se rodi otpornija a za strije za sad mazem sta stignem malo niveu malo pavlovicevu malolasepton pa planiram kupiti bademovo ulje boricu se i posle da budem lepa mama za sad nisam mnogo velika 5 mijesec sam imam 56 kg :-)

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.