Nega kože

Vaše grudi će se tokom trudnoće povećati pa će vam trebati  grudnjak gotovo za dva broja veći, tako da morate voditi računa da budu dobro učvršćene kako se ne bi obesile i da vam ne bude neudobno. Na koži oko bradavica mogu se pojaviti sićušne kvržice To su lojne žlezde koje izlučuju sebum, masno sredstvo. Kako vaša trudnoća odmiče, vaše bradavice postaju mekše, a nežnom masažom ih možete učiniti gipkima i tako ih pripremati za dojenje. Vaše grudi mogu ispuštati žutu tečnost kolostrum koja će na bradavicama oblikovati naslagu.

Zato ćete ih morati oprati i posušiti nežno i temeljno najmanje dva puta dnevno.
Vaši nokti su sačinjeni od belančevina i na njima se ogledaju hormonske promene koje se odivijaju u vašem telu. Obično narastu duži i jači tokom trudnoće, ali veoma često trudnoća je razlog da se oni cepaju i postaju lomljivi. Ako se to događa, održavajte ih kratkima i zaštitite ih tako da nosite rukavice dok obavljate grublje poslove ili ako su vam ruke duže u vodi.
Ako rastezanje vaše kože postaje prenapeto zbog dobijanja na težini mogu se razviti strije. One se najčešće pojavljuju na grudima, stomaku i na vrhovima bedara kao tanke, crvenkaste crte. Vrlo malo možete učiniti da biste to sprečili, ali ako kožu održavate vlažnom, i ako pripazite da ne dobijete previše na težini, sve će to pomoći da ih bude što manje. Nakon porođaja, strije ostaju kao tanke srebrnaste crte.
Proširene vene mogu se pojaviti kao posledica trudničkih hormona, ili u poodmakloj trudnoći zato što uterus pritišće prema dole i otežava protok krvi od nogu prema srcu. Iako to nije jako opasno, može prouzrokovati neugodnosti i bolove u nogama. Pokušajte da izbegavate duža stajanja i podignite svoja stopala kad god je to moguće kako biste ublažili ovu nelagodu. Šetanje koristi krvotoku. Proširene vene obično nestaju nakon porođaja.

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.