Online shop

Planiranje trudnoće

Planiranje trudnoće

Ubrzani tempo života zahteva precizno planiranje porodice. Savremena kontracepcija je omogućila da svaka žena ostane trudna kada ona to želi. S obzirom na to da je trudnoću moguće planirati, važno je da planovi obuhvate ne samo socijalno-ekonomske uslove (što se danas stavlja u prvi plan), nego se pre svega, fizički i psihički pripremiti za trudnoću.

Mora se imati na umu da trudnoća predstavlja „drugo stanje” i da organizam funkcioniše na drugi način. Svakog dana trudnoće se u organizmu dešavaju burne promene, i čitav organizam se tome prilagođava, i fizički i psihički. Da bi žena rasterećena ušla u taj period svog života, potrebno je da se na neki način pripremi.
Prvi korak ka uspešnoj trudnoći je usvajanje zdravih navika, odnosno prestanak sa lošim (pušenje, alkohol, nezdrava ishrana...). Istovremeno se savetuje uzimanje folne kiseline, koja je bitna za pravilan razvoj centralnog nervnog sistema bebe.

Neophodna je i poseta ginekologu. Rutinskim ultrazvučnim pregledom ustanoviće se stanje jajnika i materice, i utvrditi da li ima mioma ili cista koje bi komplikovale nastanak i održavanje trudnoće. Potrebno je uraditi kolposkopski pregled grlića materice i briseve na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu. Ove preglede je važno uraditi pre trudnoće, jer se infekcije ovim mikroorganizmima leče antibioticima, koji nisu preporučljivi za trudnice. Važno da se lečenje završi pre trudnoće, da ne bi dolazilo do infekcija i pobačaja. Ukoliko su kolposkopski pregled i Papanikolau test uredni, onda je sledeća kontrola tek posle porođaja. To je važno, jer omogućava da tokom trudnoće ne razmišljate o problemima vezanim za infekcije i promene na grliću materice.

Psihička priprema je takođe veoma bitna. Trudnoća je pokazatelj zdravlja žene i treba je shvatiti kao „blagosloveno stanje”. Promene koje se dešavaju u organizmu nisu uvek prijatne, ali su neophodne da biste poklonili život novom biću. Zato ih treba prihvatati sa strpljenjem i razumevanjem. Više od 80 odsto trudnoća je fizioloških, tj. odvija se prirodno, bez potrebe za medicinskim intervencijama, osim redovnih kontrola.
Potrebne pripreme za trudnoću, zdravstvene i socijalne, teško je uvek uskladiti i tempirati, ali je najvažnije od svega da ste doneli odluku i da imate želju da postanete majka. Ukoliko je to rešeno, sve ostalo je mnogo lakše.
Danas se žene u sve kasnijoj dobi odlučuju za prvu trudnoću. Biološki sat jeste pomeren, pa se starijom prvorotkom smatra žena starija od 37 godina. Međutim, mlađe trudnice lakše iznose trudnoću, imaju manje komplikacija i rađaju zdraviju decu. Prema tome, u vašim planovima uzmite i ove podatke u obzir. Isplanirajte trudnoću, pripremite se za nju i uživajte u njoj.

 

Autor: ginekolog akušer Ordinacija „Medison“ Zemun Dr sc. med. Mima Fazlagić
Izvor: www.danas.rs

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • BAMBINO KREVETAC MAXI + BELI BEZ FIOKE

  • BAMBINO KREVETAC MAXI BELI BEZ FIOKE

  • Lorelli Bertoni krevetac za decu Trend plus white/green ( 10150400024 )

Slični postovi

Višeplodna trudnoća

Trudnoća pitanja i odgovori

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.