Online shop

Poseta stomatologu

Promene u usnoj duplji tokom trudnoće

Nažalost, veliki broja žena koje su pre trudnoće imale primerenu oralnu higijenu tokom trudnoće najčešće nesvesno opada briga o tom delu zdravlja. Uzroci za to mogu biti mučnine, povraćanje, slabost, osećaj hroničnog umora, neispavanost itd., što su sve stanja koja kod trudnica skreću pažnju sa uobičajenih higijenskih radnji koje nisu primarne i vitalno važne. Takav pristup i hormonske promene koje prate trudnoću vrlo često mogu dovesti do naizgled dramatičnih promena u usnoj duplji trudnice, što ih samo trenutno ponovno zainteresuju za taj deo tela. Zubno meso (gingiva) kod trudnica podložno je upalama, tako zbog hormonskih promena i često loše oralne higijene lako krvari. Crveno i bolno zubno meso, sklono krvarenju upućuje na njegovu upalu koja se naziva gingivitis, a zahvata između 30 i 75% trudnica. Ako se gingivitis (kao relativno jednostavna bolest, čiji simptomi slabe i/ili nestaju poboljšanjem mera oralne higijene) ne leči, može preći u ozbiljniji parodontitis. Istraživanja su pokazala da parodontitis tokom trudnoće ne samo što može imati loše posledice za zdravlje zuba i zubnog mesa žena nakon trudnoće (zubi se zbog jake upale zubnog mesa mogu rasklimati i ispasti - postoji i uzrečica da žena sa svakom trudnoćom gubi po jedan zub), nego parodontitis može povećati rizik od prevremenog porođaja ili rođenja deteta niske porođajne težine, što opet može imati trajno loše posledice za zdravlje deteta. Gingivitis povezan sa trudnoćom obično je najizraženiji oko osmog meseca trudnoće, a nakon porođaja polako se smanjuje, sa tim što ne mora uvek u potpunosti samostalno nestati.

U tom slučaju je potrebno posavetovati se sa stomatologom ili specijalistom parodontologom. Ponekad se na zubnom mesu, posebno u međuzubnom prostoru gornjih, prednjih zuba, najčešće tokom drugog ili trećeg meseca trudnoće može pojaviti kvržica koja lako prokrvari prilikom pranja zuba. Radi se o izraslini koja se naziva granuloma pyogenicum ili tzv. trudnički granulom. To je bezopasna, mekana izraslina crvene boje, koja obično nije veća od 2 cm i ne izaziva bol, a nakon porođaja povlači se sama od sebe. Ako u trudnoći postane bolna i izaziva smetnje, moguće ju je hirurški odstraniti. Nastaje kao posledica nedovoljne oralne higijene i delovanja estrogena i progesterona na imunološki sistem trudnice.
S obzirom na to da se može u većoj ili manjoj meri pozitivno uticati, na trudnici je odgovornost za njeno oralno zdravlje.Sva ova stanja i promene u usnoj duplji koje mogu pratiti trudnoću su još češće i više izražena kod žena koje puše, žena koje konzumiraju alkohol i narkotike, kod žena koje pre trudnoće nisu vodile dovoljno brige o svom oralnom zdravlju i nisu redovno posećivale stomatologa.

 

Ishrana u trudnoći sa stanovišta oralnog zdravlja

Tkiva iz kojih će se razviti zubi deteta počinju se formirati već u šestoj nedelji trudnoće, kada je fetus veličine nekoliko milimetara. Za njihovu izgradnju potrebna je pravilna ishrana u kojoj su na odgovarajući način raspoređene sve hranjive stvari. Belančevine i ugljenihidrati su potrebni za izgradnju organskog dela zuba. Masti su potrebne za pravilnu razgradnju vitamina A i D koji imaju važnu ulogu u izgradnji zuba jer njihov nedostatak uzrokuje pojavu deformisanih zuba. Minerali poput kalcijuma i fosfora takođe učestvuju u stvaranju zuba.
Osim zbog rasta i razvoja fetusa, trudnice trebaju voditi računa o ishrani i zbog svog sopstvenog zdravlja, što naravno uključuje i zdravlje usne duplje. Trebaju paziti šta jedu, posebno između obroka. Slatkiši (rafinirani ugljenohidrati), posebno oni koji se lako lepe za zube, nisu poželjni, a smeju se jesti samo ako se nakon konzumiranja mogu oprati zubi. Ako se nakon obroka ne mogu odmah oprati zubi, preporučljivo je žvakati žvakaću gumu bez šećera, grickati komad sira ili mrkvu, kako se isprali ostaci hrane koji dovode do karijesa. Dobro je jesti što više hrane koja sadrži vitamin C, jer on jača zubno meso i smanjuje krvarenje. Osim toga poželjno je jesti hranu bogatu kalcijumom. Nakon petog meseca trudnoće kod žena se povećava potreba za kalcijumom, jer se on počinje ugrađivati u koštani sistem i u zube fetusa. Iako se kalcijum ne može oslobađati iz zuba majke, može se oslobađati iz kostiju, pa treba voditi računa da u toj fazi trudnoće ne dođe do slabljenja koštane građe majke.

Uzimanje fluora u trudnoći

Fluor je važan element u ishrani trudnice. On deluje tako da zube deteta čini znatno otpornijim na karijes. Stvaranje zuba je najpogodnije period za ugradnju fluora. Kako se tokom trudnoće formira svih 20 mlečnih i četiri trajna prva kutnjaka, primena fluora u tom bi razdoblju mogla zube deteta učiniti zdravijima i otpornijima na karijes. Iako je to tako, fluor se u trudnoći treba primenjivati vrlo oprezno, jer njegova nepravilna ili prekomerna primena može dovesti do pojave pegave cakline i dentalne fluoroze. Naime, osim tableta fluora koje se mogu uzimati u trudnoći, izvori fluora mogu biti još i voda za piće, mleko, kuhinjska so i dr. Za razliku od tableta, količinu fluora unesenu u organizam iz ovih drugih izvora teško je kontrolisati, da bi se izbegle štetne posledice za zdravlje zuba deteta zbog prekomernog unosa, najbolje je konsultovati se sa svojim stomatologom u vezi sa uzimanjem dodatnih količina fluora tokom trudnoće.

Oralna higijena u trudnoći

Higijenu usne duplje treba održavati u skladu sa upustvima koje je dao stomatolog nakon pregleda usta. I ako su opšte preporuke identične: zube redovno prati, a međuzubne prostore čistiti zubnim koncem, ponekad mogu postojati i individualna oralna- higijenska upustva za trudnice, posebno ako je i pre trudnoće imala problema sa zubnim mesom, ako u ustima ima protetske nadogradnje, implantate, i sl. Da bi se dodatno smanjila količina bakterija u ustima, poželjno je nakon četkanja zuba, pažljivo očetkati i jezik, što će pomoći u održavanju daha da bude svežiji. Sa obzirom da mnoge trudnice, posebno one u ranoj trudnoći imaju mučnine i često povraćaju, poželjno je uvek nakon povraćanja usta dobro isprati vodom, kako bi se neutralizovao kiseli sadržaj usne duplje. Nije dobro odmah nakon povraćanja prati zube, jer želudačna kiselina, koja je u usta dospela povraćanjem, nagriza gleđ čineći  je podložnijom oštećenju koje može izazvati zubna četkica prilikom pranja. Zubi se mogu normalno prati, bez straha od oštećenja gleđi, 30 do 60 minuta nakon povraćanja. Ako sama zubna četkica kod trudnice izaziva refleks povraćanja, potrebno je zameniti četkicom prikladnijeg oblika i manjih dimenzija sa mekim vlaknima.
Ponekad se može dogoditi da miris zubne paste kod trudnice izazove osećaj mučnine, što onda destimuliše u daljnjem održavanju higijene. U tom slučaju treba promeniti zubnu pastu i pronaći onu koja ne izaziva mučninu. Često se može dogoditi da se kao ugodne za korišćenje pokažu zubne paste za malu decu koje su obično blagih, neutralnih ukusa ili ukusa koji asociraju na voće.

Poseta stomatologu tokom trudnoće

Tokom trudnoće poželjno je posećivati stomatologa svaka dva do tri meseca. Stomatolog će tokom tih poseta pregledati zube, izlečiti one napadnute karijesom, temeljno očistiti od naslaga i zubnog kamenca. To je veoma bitno jer zubne naslage povećavaju rizik nastanka karijesa i upale zubnog mesa. Redovno, profesionalno čišćenje zuba smanjiće i usporiti mogućnost za karijesom,  jer zanemareni zubi uništeni karijesom mogu postati izvorom infekcije koja se može proširiti na celi organizam dovodeći u opasnost i majku i dete. U slučaju potrebe za složenijim stomatološkim zahvatima, koji se moraju obaviti pre porođaja, stomatolog će u dogovoru sa ginekologom izabrati najbolji način i vreme lečenja koje neće štetiti ni trudnici ni plodu. Saradnja stomatologa i ginekologa je potrebna i onda kada postoji patološka ili rizična trudnoća . Poželjno je da stomatolog bude upoznat sa svim specifičnim reakcijama organizma trudnice, što će mu pomoći u određivanju odgovarajuće terapije i u određivanju najpovoljnijih higijenskih i preventivnih mera. Trudnica koja se brine o zdravlju svojih zuba, sprovodi redovnu i pravilnu higijenu usne duplje, leči upale  u ustima i na najmanje krvarenje obraća se svome stomatologu, redovito kontroliše i leči svoje zube, neće imati više problematičnih zuba nego što bi ih imala da nije trudna.

Stomatološko rendgensko snimanje tokom trudnoće

I ako su za rendgensko snimanje u stomatološke svrhe potrebne minimalne doze zračenja, a osim toga i sam objekt snimanja je udaljen od materice, tokom trudnoće je poželjno izbegavati izlaganje rendgenskim zracima, posebno u prvih 12 nedelja trudnoće. Ako je snimanje nužno, treba ga obaviti na ispravnom uređaju, uz primenu svih mera zaštite majke i ploda. Ako je moguće, snimanje treba obaviti digitalnim rendgenskim tehnikama (radioviziografija), jer su tu zračenja do 80% manja nego kod klasičnih rendgenskih uređaja.

Stomatološka anestezija tokom zrudnoće

Tokom trudnoće treba izbegavati uzimanje lekova, pa tako i primenu lokalne anestezije, posebno u prvim nedeljama trudnoće kada je fetus osjetljiv na spoljašnje uticaje. Ne postoje dokazi da su lokalni anestetici u stomatologiji štetni za fetus u ranoj trudnoći. Velike količine anestetika mogu biti štetne, ali tek u uznapredovaloj trudnoći, a posebno u terminu porođaja. Stoga je najbolje koristiti minimalnu količinu anestetika koja će osigurati bezbolnost tokom stomatološkog zahvata.


Vađenje zuba u trudnoći

Vađenje zuba u trudnoći se kao i inače obavlja uz prethodnu lokalnu anesteziju. Kod zdravih trudnica, krvarenje nakon vađenja nije ništa neobično. Kod trudnica sa poremećajem mehanizma zgrušavanja krvi ili kod prerano oljuštene posteljice, vađenje zuba je poželjno obaviti uz prethodni dogovor ginekologa i stomatologa.

Uzimanje lekova zbog stomatoloških indikacija tokom trudnoće

I ako tokom trudnoće treba izbegavati uzimanje lekova, većina njih je relativno sigurna i ne može izazvati oštećenja fetusa. No pre uzimanja bilo kakvog leka poželjno je posavetovati se sa lekarom ili ginekologom radi izbegavanja nuspojava. Analgetike, poput aspirina treba izbegavati, posebno u kasnoj trudnoći, jer mogu izazvati komplikacije prilikom porođaja i posleporođajno krvarenje kod majke. Dugotrajna upotreba aspirina u ranoj trudnoći može kod trudnice dovesti do anemije. Upotreba aspirina i nesteroidnih lekova protiv bolova, treba izbegavati posebno u trećem tromesečiju trudnoće.
Izbeljivanje zuba u trudnoći
Izbeljivanje zuba je postupak koji ima estetsku važnost, dok je funkcionalna i zdravstvena važnost minimalna.
S obzirom na to da se tokom izbeljivanja upotrebljuju različiti hemijski rastvori čije eventualno štetno delovanje na trudnicu i plod nije još uvek dovoljno ispitano poželjno je izbeljivanje zuba odložiti.
Ako je izbeljivanje već napravljeno tokom trudnoće, ne treba se preterano zabrinjavati, jer štetna delovanja nisu dokazana.
Promene koje u trudnoći zahvataju usnu dupljuu odraz su promena koje se tokom trudnoće dešavaju u organizmu žene.
Redovno i pravilno sprovođenje oralne higijene, zdrava i raznolika ishrana, poseta stomatologu pre, tokom i nakon trudnoće su jemstvo  za oralno zdravlje majke kao i za zdrave zube deteta.

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici MAMA I BEBA

 

Slični postovi

Bebini zubići

Problemi sa nicanjem zubića

1 komentara:

 • Anonymus
  04.03.2017.

  U načelu, vrlo lep tekst, ali sa ponekim ne baš tačnim podatkom.

  Recimo: izbeljivanje zuba u trudnoći jeste štetno, ne toliko u sistemskom smislu, za majku i dete, nego sa same zube kao takve.
  Radi se sa peroksidima velike koncentracije, koji praktično "deklacifikuju" gleđ, najjednostavnije rečeno, a to svakako nije potrebno majci čiji organizam, u nekim okolnostima, crpi kalcijum odakle god može.

  Dakle, kao što ne preporučujem beljenje zuba ma kojoj vulnerabilnoj grupaciji pacijenata, tako isto ne bih ni trudnicama.

  Srdačan pozdrav i najbolje zdravlje mamama i mačićima :X.

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.