Potrebe za šećerima u trudnoći

Šećeri su pogonsko gorivo za naš organizam i treba da obezbede 50-55% kalorija za trudnicu. Razlikujemo proste šećere i složene šećere. Prosti šećeri se brzo apsorbuju ako se uzimaju van obroka. Njihovo preterano uzimanje dovodi do gojaznosti. Trudnica treba da smanji njihov udeo u ishrani. Ne smeju učestvovati sa više od 10% u ukupnoj dnevnoj količini od 2000 kalorija. Napomenimo, primera radi, da kocka šećera od 5 g daje 20 kalorija, što znači da dnevno treba da unesete manje od 50 g šećera koji se brzo apsorbuje, odnosno manje od 10 kocki šećera ili drugih namirnica koje sadrže istu količinu šećera. Prosti šećeri su saharoza ili kristal šećer, fruktoza koja se nalazi u voću i glukoza koja se nalazi u medu. Bez obzira na to da li su rafinirani ili ne, svi šećeri imaju istu energetsku vrednost. Namirnice najbogatije složenim šećerima su šećer proizveden od šećerne repe ili šećerne trske, med, pekmezi i slatkiši. Ne zaboravite da šećera ima i u slatkom pecivu, zaslađenim pićima i zaslađenom jogurtu. Naglo gojenje je često posledica preteranog uzimanja svežeg voća, naročito ako je sasvim zrelo. Zaboravlja se da voće sadrži velike količine šećera koji se brzo apsorbuje (na primer, ako pojedete 1/5 kg grožđa, to je kao da ste pojeli 15 kocki šećera)
i da, ako se uzima između obroka, prosto preplavljuje organizam energetskim materijama koje se odmah uskladištavaju u oblike masti. Složeni šećeri, koji se zovu skrob, pogrešno se svrstavaju u istu grupu kao šećeri koji se brzo apsorbuju. Naime, složeni šećeri se sporije vare i koče apsorbovanje prostih šećera ako se uzimaju zajedno sa njima. Zato ih ne treba optuživati da dovode do gojaznosti. Nalazimo ih u žitaricama i njihovim prerađevinama, u pirinču, rezancima, sušenom povrću, krompiru i hlebu. Za razliku od šećera koji se brzo apsorbuju, ovi šećeri igraju veoma malu ulogu u izazivanju gojaznosti. Nije, dakle, potrebno da izbacujete iz jelovnika skrobno povrće i hleb, jer su bez osnova izneti na loš glas. Ako se uzimaju u razumnim količinama, predstavljaju faktor prehrambene ravnoteže i poštedeće vas toga da zato što osećate glad jedete namirnice koje nanose više štete nego oni. Izbacivanje pojedinih namirnica koje sadrže skrob nije dobar način da izbegnete gojenje.

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.