Online shop

Potvrđivanje trudnoće

Trudnoća se može potvrditi pomoću jednostavnog testa koji meri nivo trudničkog hormona humanog korionskog gonadotropina (HCG) koji je prisutan u vašem urinu. Test se može uraditi čim dođe dan kada bi trebala početi vaš novi menstrualni ciklus. I ako mnogi moderni kućni test-ulošci omogućuju da testirate svoj urin u bilo koje vreme, možda ćete želeti upotrebiti prvi jutarnji uzorak zato jer će taj urin sadržati najvišu koncentraciju HCG-a.

Ako je rezultat pozitivan, možete zakazati pregled kod svog lekara kako bi mogao za vas dogovoriti prenatalnu negu sve do porođaja.

Prvi simptomi
Neke žene iskuse sve prve simptome trudnoće, dok druge prođu kroz prvih nekoliko nedelja neosećajući nikakve tegobe.

-Vaše telo  počinje snažno raditi kako bi se prilagodilo raznim zahtevima trudnoće, tako da se možete osečati jako umorno. Pokušajte se odmarati što je moguće više. Uverićete se da će vam pomoći barem pola sata sedenja uzdignutih nogu.

-Vaše grudi mogu biti bolne i osetljive kao pre menstrualnog ciklusa, bradavice će postati tamnije i izrazitije, a vene će biti uočljivije. Od sad pa sve dok se ne rodi vaše dete, mora ćete nositi dobar grudnjak..

-Možda ćete osetiti jak ukus metala u ustima i radi toga ćete odustati od neke hrane, čaja i kafe.

-Osećaj mučnine ili čak telesnog bola ujutru ili u bilo koje doba dana, gotovo je uobičajno. Čak je i gore ako vam je želudac prazan, zato pojedite nekoliko krekera i popijte čaj pre nego ujutru ustanete. Tokom dana pokušajte jesti šest obroka bogatih ugljenohidratima, kao što su testenina, krompir i hleb. Izbegavajte začinjenu i masnu hranu.

-Kako povećani uterus pritiska vaš mehur možda ćete češće mokriti.

Određivanje očekivanog datuma trudnoće

Kada se vaša trudnoća jednom potvrdi, poželećete  znati datum kad bi se trebalo roditi vaše dete. Možete izračunati približan datum porođaja, računajući 40 nedelja od prvog dana vašeg zadnjeg menstrualnog ciklusa.
Ali morate  imati na umu da je očekivani datum poroda samo približan zato što ne znate tačan datum ovulacije. Nakon otprilike 10 nedelja možete se podvrgnuti ultrazvučnom pregledu radi potvrđivanja očekivanog datuma poroda.

 

U našem webshopu Mama i Beba možete na jednom mestu pronaći sve što je potrebno vašoj bebi. Iz ponude izdvajamo pažljivo odabrane artikle za prvu kupovinu za vašu bebu, dečija kolica, benkice, zeke I štramplice, nehodajuću obuću, kadicedodatke za ishranuinteraktivne igračketricikle, odeću za mame, cuclevaraliceflašice, i mongo toga još.

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici MAMA I BEBA

 • Laži o drogama

 • Kako deca osećaju

 • Hiperaktivno dete – sindrom „malog Perice”

Slični postovi

Trudnoća, trauma i šizofrenija

Rh negativna krvna grupa i trudnoća

3 komentara:

 • Anonymus
  08.02.2018.

  ovako ja prije nego sto sam zatrudnila, mnogo puta sam mislila da sam trudna i uradila test, i sva su mi bili poz.a ja nisam bila trudna. stoga,ti se cuvaj, jer testovi ne znaci da su 100% sigurni. a moze da ti je negativan bio jer si ga prerano uradila. ja bih ti savjetovala da ides kod doktora i tako utvrdis jesi li trudna il ne. zelim ti puno srece, i nadam se da si trudna :-) :-) pozz

 • Anonymus
  06.02.2018.

  dali je moguce da test ne pokaze trudnocu ukoliko se uradi prerano. Ja sam ga radila desetak dana pre nego sto sam trebala dobiti menstruaciju jer sam imala jak eglavobolje konstantnu mucninu, ne bas toliko jaku ali dovoljno da se lose osecam po ceo dan. uradila sam test i on je bio negativan. sada mi kasni 10 dana i dalje imam glavobolje mucninu, umor,kafa mi smeta. sad razmisljam da ponovim test jer iskreno ocekujem pozitivan rezultat samo mi nije jasno zasto to prvi nije pokazao.Malo me strah od vanmatericne trudnoce. Ne znam dali test i nju pokazuje

 • dzejdzej
  22.09.2017.

  Do 12 nedelje nisam znala da sam trudna. Radila sam test u prvim nedeljama trudnoce jer sam posumnjala, ali test je bio negativan. Cak sam i menstruaciju imala. Kada mi je prvi put izostala onda sam otisla kod lekara.

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.