Online shop

Prisustvo muža u sali

Za i protiv muškarca u porođajnoj sali

Da li je prisustvo muškaraca u sali za porođaje od pomoći, ili su oni samo smetnja lekarima?
Francuski ginekolog Mišel Oden smatra da su upravo muškarci krivi što se sve veći broj žena porađa carskim rezom, piše BBC.

Zbog muževa više carskih rezova
- Prisustvo uznemiranog muškarca u sali za porođaje dovodi do toga da žene postaju napetije, zbog čega se usporava proizvodnja hormona oksitocina, koji ženama pomaže tokom porođaja - kaže francuski lekar. On objašnjava da zbog toga sve više žena završava na operacionom stolu i porađa se hitno carskim rezom.
- S obzirom na to da već pedeset godina porađam žene u Francuskoj, Engleskoj i Africi, najbolje okruženje za lak i brz porođaj je da pored žene ne bude niko osim tihe, nenametljive iskusne babice.
On dodaje da oksitocin "lek ljubavi", pomaže ženi da se porodi i uspostavi vezu sa svojom bebom. Ali, da je to i "hormon stidljivosti" koji se ne pojavljuje kada je žena okružena ljudima i modernom tehnologijom.

Na ženi je odluka
Za razliku od njega, zagovornici prisustva muškaraca porođaju ističu da su oni uvek tu jer njihove supruge tako žele, i dodaju da treba verovati u instinkt majki.
Iako se sve češće prisustvo muškaraca u sali za porođaje poklapa sa povećanim brojem porođaja putem carskog reza, taj pristup je i uveden da se žene ne bi porađale u strogoj atmsferi u prisustvu lekara, već u onoj koja je prijatnija za ženu.
Tokom šezdesetih, samo četvrtina muškaraca je prisustvovala porođaju svojih partnerki, dok danas to čini oko 90 odsto njih.
Vini Rašbi iz organizacije "Dula" koja pruža pomoć porodiljama, kaže da pojedini muškarci dolaze na porođaj kako bi podržali svoju partnerku. Međutim, ima i onih koje telesne tečnosti šokiraju i koji ne mogu da podnesu da vide ženu u bolovima, zbog čega žena nije u mogućnosti da psihološki uđe u takozvanu "porođajnu zonu".
Suprug umesto leka?
Za razliku od doktora Odena, najveći zagovornik prisustva muškaraca porođajaju je američki doktor Robert Bredli, smatra da prisustvo supruga kao takozvanog "porođajnog trenera" opušta žene, zbog čega se 90 odsto tako obavljenih porođaja odvija bez bilo kakvih medikamenata.
I Iran, u kome ranije očevi nisu mogli da prisusutvuju porođaju, omogućio je muškarcima tu "privilegiju" tek pošto je Ministarstvo zdravlja to zatražilo da bi smanjilo procenat porođaja carskim rezom.
U Iranu se do skora 70 odsto žena porađalo hirurškim putem, pa su se u Ministrastvu ponadali da bi prisustvo muškarca moglo da doprinese da žene prevladaju strah od porođaja i porode se prirodnim putem.
Da li su muškaci u porođajnoj sali pomoć ili smetnja, ostaće večito pitanje, ali zagovornici njihogov prisustva ističu da učešće carskog reza nije povećano zbog očeva, već zbog gojaznosti, sve starijih porodilja i straha od sudske tužbe.
"Rađanje bebe iskustvo koje većina parova želi da proživi zajedno", izjavio je za BBC Patrik O'Brajen, konsultant sa Kraljevskog koledža akušera i ginekologa.
"A što se tiče sugestija da muškarci ne mogu da izdrže porođaj, njihova uloga je uglavnom vezana za predeo oko glave njihove partnerke, sa kojom pričaju, brišu joj znoj sa čela ili nude gutljaj vode. Naravno, muškarci ne treba da se osećaju primoranima da budu tamo, ali voleo bih da sretnem jednog koji bi rekao posle rođenja svog deteta: 'Bolje da sam ostao kod kuće", istakao je O'Brajen.

Izvor: Tanjug

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • CBX Auto sedište Shima 0-13kg crvena (68771)

  • Auto Sedište Revo Lux Agora Storm 0-18kg (10070971574)

  • Auto Sedište Omega Grey & Green 9-36kg

Slični postovi

Uskoro ću postati tata

Dobar Tata

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.