gototopgototop

Trudnoća

  • Trudnoca
  • Trudnoca

Beba

  • Beba
  • Beba

Porodica

  • Porodica
  • Porodica

Vaša iskustva

Galerija

E-mail Novosti

Anti-spam pitanje 3+4=?
Ime:
Email:

Klinfo.hr

Besplatan sport

Zavod za udžbenike

Magično Bilje časopisSmetnje u mokrenju

PDFŠtampaEl. pošta

( 8 Glasova )
Smetnje u mokrenju, 3.9 out of 5 based on 8 votes . MamaiBeba.rs

Tokom prvih i poslednjih meseci često osećate potrebu za mokrenjem i to vas i noću budi. To je posledica pritiska  koji materica vrši na mokraćnu bešiku. Ništa nećete postići ako budete pili manje tečnosti. Naprotiv, bolje je da uzimate velike količine tečnosti, da biste  izbegli da sadržaj mokraće bude suviše koncentrisan, što bi moglo izazvati peckanje i smetnje. Iako znamo da je normalno da se u trudnoći mokri češće, to ne treba da nas zavede i ne smemo zanemariti mogućnost mokraćne infekcije. Ako bilo šta primetite i ako osetite i najmanje peckanje prilikom mokrenja, morate odmah otići na pregled. Treba da obratite veliku pažnju na te znake, jer se infekcija može vrlo brzo razviti, pošto su mokraćni putevi prošireni, pa će neki aktivni mikrobi (na primer kolibacili) naći veoma pogodan teren za razmnožavanje.

Na prvi znak za uzbunu, treba obaviti bakteriološki pregled mokraće, pa tek onda uzeti antibiotike, koji bi inače mogli prikriti postojanje klica. Kad se odredi koje su klice u pitanju, lekar će vam prepisati odgovarajuće lekove koji nisu štetni u trudnoći. Nemojte sami sebe lečiti i ne preturajte po kućnoj apoteci u potrazi za nekim lekom koji ćete uzeti na svoju ruku, nego odmah obavite pregled mokraće, jer se inače može dogoditi da izazovete otpornost mikroba na neke antibiotike. Ako ste skloni cistitisu, preduzmite stroge mere predostrožnosti. Izbegavajte začine, biber, senf, ljutu papriku, divljač, sosove, špargle, beli luk, crni luk i alkoholna pića. Unosite mnogo kiseline u organizam, da bi ste sprečili razvoj mikroba u urinu, jaja, pirinač, beli hleb, sočivo, čokolada (bolje nego kiseljak, paradajz ili sok od limuna, koji samo imaju kiseo ukus). Pijte velike količine tečnosti, nabolje običnu vodu ili čaj od nane, verbene ili majčine dušice... Izbegavajte alkalne mineralne vode.

comments

Comments  

 
+9 #1 2010-11-13 17:26
molim vas da mi pomognete daznam...8 nedelja sam trudnoce...popusta mi urin na donji ves i imam neki subjektivni utisak kao da materica se grci ili tako nesto...
da li je to normalna pojava u ovom periodu.imam 36 god
Quote
 

Postavi komentar


Security code
Refresh


Slični članci

Vaši komentari