Online shop

Šta jede bebina mama?

Ishrana žene koja doji svoju bebu neobično je važna za pravilnu produkciju i kvalitet mleka.Posebnu važnost treba pridavati adekvatnom unosu tečnosti i energije. Smatra se da je ženama u razdoblju laktacije potrebno dodatnih 500 kalorija dnevno. Istovremeno valja izbegavati začinjenu hranu, luk, beli luk, alkohol i kafu jer ove namirnice sadrže materije koje mogu dospeti u mleko pa kod bebe izazvati neželjene reakcije. Savet je da se energetski unos dojilja ne spušta ispod 1800 kalorija dnevno. Dojilje dnevno treba da popiju najmanje dva do tri litra vode ili druge tečnosti.
„Dozvoljena“ i „zabranjena“ hrana za dojilje najčešće je određena kulturološki, s obzirom na to da naučnim studijama nije utvrđena jasna veza između određenih namirnica i nepoželjnog uticaja na majčino mleko i dojenje. Na primer, ženama u Indiji preporučuje se beli luk za vreme dok doje, dok se u zapadnom svetu zagovara njegovo izbegavanje budući da može uticati na ukus mleka.
Ipak, postoje neke namirnice koje bi trebalo izbegavati, posebno ako je neka mlada mama alergična na određenu hranu ili ako u porodici postoji sklonost za alergije. Kod nekih beba je izraženija osetljivost na namirnice koje majka uzima tokom laktacije. Kako bi se utvrdilo koja je to hrana, preporučuje se vođenje dnevnika ishrane i zapisivanje ponašanja deteta posle dojenja.

Ako uočite jedinstven obrazac ponašanja odojčeta od četiri do šest sati posle konzumacije određene namirnice, izbacite je iz ishrane. Kao problematične namirnice spominju se i jaja, kikiriki, orašasti plodovi, pšenica, soja, kukuruz, luk, kupus, začini, morski plodovi i citrusi.

Praznična trpeza prepuna je izazova za sve, pa i za majke koje doje. Nešto sa te trpeze možete da jedete, neke namirnice bolje je da izbegavate. Profesorka Medicinskog fakulteta Nađa Vasiljević, supspecijalista ishrane, predlaže:

– Slobodno uživajte u bakalaru. Bakalar se preporučuje dojiljama jer predstavlja dobar izvor omega-3 masnih kiselina. One su, uključujući alfa-linolensku, EPA i DHA, izrazito važne za zdravlje deteta. Ove masne kiseline igraju ključnu ulogu u razvoju mozga, očiju i živčanog sistema vaše bebe. Količina omega-3 masnih kiselina u majčinom mleku zavisi od ishrane majke.

– Belo meso peradi odličan je izvor vrednih proteina, a pri tom ne opterećuje organizam suvišnom zasićenošću masnoćama. Adekvatan unos proteina od velike je važnosti kod dojenja, a preporuka je da se u ovom periodu unosi jedan gram proteina po kilogramu telesne mase dojilje.

– Nije poželjno preterivati sa suhomesnatim proizvodima i drugim punomasnim namirnicama. Takođe, valja se suzdržati od sirove hrane (tatarskog bifteka, sirove riba, te „buđavih” sireva) kako bi se smanjila opasnost od trovanja.

– Ove godine ćete možda i preskočiti tradicionalno novogodišnje jelo – sarmu. Naime, dojiljama se tradicionalno preporučuje suzdržavanje od namirnica koje uzrokuju nadimanje, poput kupusa, kelja, brokule, karfiola, pasulja, sočiva, kestena… Ukoliko znate da vašoj bebi smetaju te namirnice, izbegnite sarmu i kiseli kupus za novogodišnji ručak.

– Treba imati na umu da alkohol i dojenje ne idu zajedno. Alkohol se lagano izlučuje u majčinom mleku, a koncentracija mu je na vrhuncu jedan sat nakon konzumacije. Kada majka popije i malu količinu alkohola dojenče pije manje mleka, verovatno zato što alkohol menja njegov ukus.
Ako možete da birate, radije se poslužite kolačima koji ne sadrže krem od sirovih jaja i mnogo masnoća. Dajte prednost suvim kolačima, suvom voću i voćnim kolačima s biskvitima.
I, ne zaboravite najvažnije – uživajte u novogodišnjim praznicima sa svojom porodicom, naročito ako je ovo prva Nova godina koju dočekujete i kao mama

Izvor: politika.rs


 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Pravila roditeljstva

  • Kreativni centar - Disciplina bez batina

  • Pritisak vršnjaka

Slični postovi

Zdrava ishrana

Ishrana dojilja

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.