Online shop

Termin porođaja

Termin porođaja je dan kada bi beba trebalo da dođe na svet, međutim, u samo 4% slučajeva beba se rodi tog dana kada je termin. Svim trudnicama bi bilo mnogo lakše kada bi se sve bebe rađale tog datuma, međutim, ipak im je predodređeno da to bude iznenađenje.

Uobičajena trudnoća traje od 38 do 42 nedelje, a većina beba se rodi dve nedelje pre ili posle predviđenog termina. Iz tog razloga se u medicini za termin porođaja koristi izraz očekivani datum porođaja. Datum koji vam lekar odredi se najčešće izračunava ovako: oduzmite tri meseca od prvog dana poslednje menstruacije, tj. vratite se tačno 3 meseca unazad i na taj datum dodajte sedam dana i dobićete termin svog porođaja. Ovaj sistem određivanja termina porođaja dobro funkcioniše kod žena koje imaju relativno redovan menstrualni ciklus. Ako imate neredovan ciklus, ovaj metod možda uopšte neće moći da se primeni.

Pokazatelji koji pomažu pri određivanju termina porođaja

Bez obzira na to što ne možete tačno da znate datum začeća ili nemate predstavu o svojoj poslednjoj ovulaciji, ipak postoje pokazatelji koji tu mogu da pomognu. Pre svega, već pri prvom pregledu lekar procenjuje veličinu materice. Ona treba da odgovara pretpostavljenoj fazi trudnoće. Kasnije se javljaju i drugi pokazatelji koji mogu tačnije da ukažu na to koliko dugo ste već trudni: momenat kada se registruju prvi otkucaji bebinog srca (izmedu 10. i 12. nedelje dopler aparatom ili, pak, izmedu 18. i 20. nedelje pomoću stetoskopa); trenutak kada prvi put osetite da se beba pokreće (u prvoj trudnoći najčešće od 20. do 22. nedelje, a u narednim trudnoćama ranije, od 16. do 18. nedelje); visina materičnog fundusa (gornji deo materice) pri svakom pregledu (vrh materice, na primer, treba da dostigne pupak oko 20. nedelje). Ako se svi ovi pokazatelji slažu, možete biti gotovo sigurni da je termin koji ste odredili sa svojim lekarom tačan, odnosno da ćete se poroditi otprilike dve nedelje pre ili posle termina. Vaš lekar može da vas pregleda ultrazvukom pre 12. nedelje kako bi što tačnije utvrdio gestacijsku starost ploda.

 

Sa približavanjem porođaja i drugi znaci će ukazati na datum velikog dogadaja: bezbolne kontrakcije mogu da postanu sve učestalije (a možda i bolne), plod se spušta u karlicu (prednjačenje glavom), grlić počinje da se tanji, skraćuje i otvara. Ovi znaci pomažu u određivanju termina porođaja, ali i dalje nisu sasvim sigurni. To će ipak ostati iznenađenje za vas!

 

Kako bi potpuno spremni dočekali rođenje vaše bebe, u našoj internet prodavnici Mama i Beba možete da pronađete kompletan izbor od opreme i odeće za bebe i porodilje do praktičnih knjiga za buduće mame.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

  • Bebina prva 1,2,3 knjiga

  • Tuča

  • Bebina prva njam-njam knjiga

Slični postovi

Nakon porođaja

Faze porođaja

Kako utvrditi datum porođaja?

Porođaj u vodi - da ili ne?

Najčešće komplikacije posle porođaja

Postporođajna depresija

Kako vratiti staru liniju nakon porođaja?

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.