Trudnoća po nedeljama

Prva nedelja trudnoće


Prva nedelja trudnoće
Još uvek ne postoji embrion, samo jajna ćelija i spermatozoid spremni za oplodnju, a to će se desiti nedelju dana nakon poslednjeg menstrualnog ciklusa. Iako još uvek, zapravo, niste začeli, ovo je vaša prva nedelja trudnoće.

Šta se dešava sa mojom bebom?
Trenutno, beba još uvek ne postoji i još uvek ne znate da li je jajašce oplođeno. Lekari obično koriste prvi dan poslednjeg menstrualnog ciklusa kao početak trudnoće, jer je nemoguće tačno utvrditi kada ste začeli.
 

Pročitaj sve

Druga nedelja trudnoće

Druga nedelja trudnoće
Još uvek nema bebe, ali 14 dana nakon početka menstrualnog ciklusa dolazi do ovulacije. Ako želite da zatrudnite, važno je da znate kada ovulirate. Neke žene čak i osete ovulaciju kao tupu bol, dok je nekima bolnija i od menstruacije.

Šta radi moje telo?
Zahvaljujući hormonalnim promenama, stimuliše se proizvodnja folikula u jajnicima. Oni su važni jer sadrže jajne ćelije – iako je obično važan samo jedan, koji postaje veći i dominantniji od drugih i oslobađa jajnu ćeliju. Taj folikul počinje da proizvodi estrogen, koji pomaže sluzokoži materice da zadeblja hranljivim materijama i krvlju, koji su potrebni za rast oplođene jajne ćelije. Nakon što se jajna ćelija oslobodi, blizu 250 miliona spermatozoida vašeg partnera plivaju prema njoj. Fascinantno, zar ne? Možda zvuči jednostavno, ali to je 10-časovno putovanje. Samo oko njih 400 će uspeti da stigne do jajne ćelije, a samo jedan će probiti njenu membranu. Nakon njihovog spajanja, narednih 10-30 sati dolazi do njihovog kombinovanja i, verovali ili ne, tada se određuje pol vašeg deteta - ukoliko spermatozoid nosi y hromozom, začeli ste dečaka, a ukoliko je x hromozom, biće devojčica.
 

Pročitaj sve

Treća nedelja trudnoće

Treća nedelja trudnoće
Spermatozoid se spaja sa jajnom ćelijom. Ako je vaš ciklus redovan, u ovoj nedelji ćete verovatno zatrudneti. Spermatozoidi vašeg partnera su prešli vrlo težak put da bi se oplodila vaša jajna ćelija, ali došlo je do uspešnog začeća. Ovo je nedelja kada vaša beba počinje polako da se formira.

Šta se dešava sa mojom bebom?
U roku d nekoliko sati nakon oplodnje, vaša jajna ćelija započinje svoj put od jajovoda do materice i  oplođena jajna ćelija (zigot) se deli na 16 identičnih ćelija. Trenutno, vaša beba (sada, stručno rečeno, blastocid) je loptica od oko 100 ćelija veličine glave čiode.
Ovo putovanje može da traje do 6 dana, pa se implantacija verovatno neće desiti do 4. nedelje.

Šta se dešava sa mojim telom?
Spolja se ništa značajno neće primetiti ni desiti. U ovom trenutku verovatno nećete ni dobiti pozitivan test trudnoće, ali nekoliko nedelja kasnije stvara se hormon trudnoće, Hcg.
 

Pročitaj sve

Četvrta nedelja trudnoće


Četvrta nedelja trudnoće

Beba je sada embrion veličine zrna maka i ima dva sloja: epiblast i hypoblast od kojih će se razviti svi njeni organi i delovi tela. Primitivna placenta sada takođe ima dva sloja. Njene ćelije formiraju mali tunel do unutrašnjosti materice koji će pomoću vaše krvi snabdevati embrion kiseonikom i hranljivim materijama.

Šta se dešava sa mojom bebom?
Vaša beba je završila svoj put od jajovoda do materice i ugnezdila se u sluznicu materice. Neke žene tvrde da osećaju kad se to desi u vidu grčeva. Čim se dragocena loptica smesti u svoj novi dom, počinje da se deli na dva dela. Jedna polovina se sada zove emrion i to će biti vaša beba, a druga polovina postaje placenta u kojoj će beba boraviti narednih 8 meseci. Oni zajedno formiraju amnionsku tečnost, tj. plodovu vodu.
 

Pročitaj sve

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.