Prva nedelja trudnoće


Prva nedelja trudnoće

Još uvek ne postoji embrion, samo jajna ćelija i spermatozoid spremni za oplodnju, a to će se desiti nedelju dana nakon poslednjeg menstrualnog ciklusa. Iako još uvek, zapravo, niste začeli, ovo je vaša prva nedelja trudnoće.
 
Šta se dešava sa mojom bebom?
 
Trenutno, beba još uvek ne postoji i još uvek ne znate da li je jajašce oplođeno. Lekari obično koriste prvi dan poslednjeg menstrualnog ciklusa kao početak trudnoće, jer je nemoguće tačno utvrditi kada ste začeli.
 
Šta treba da radim kako bih pomogla telu da začne?
 
Počnite da uzimate folnu kiselinu (vrsta vitamina B), kako biste zaštitili bebu od eventualnih oštećenja nervnih kanala: stručnjaci savetuju da počnete da je pijete 3 meseca pre nego što želite da začnete. Hranite se izbalansirano – vašem telu su potrebne sve hranljive materije, a posebno cink. Izbegavajte kafu – jutarnja kafa ne mora da se izbaci, ali ako ste veliki ljubitelj, trudite se da ne popijete više od 3 dnevno. Prestanite da pušite, izbegavajte alkohol – vaše telo treba da bude spremno za bebu.
 
Vašeg partnera savetujte da se ne tušira vrelom vodom, jer ona utiče na kvalitet sperme. Temperatura vode treba da je ista kao telesna. To važi i za vas – ne pretopljavajte se, a ako imate običaj da držite laptop na krilu, prestanite to da radite.
 
Posetite lekara – iako niste još trudni, posavetujte se oko vitamina, načina života i mogućih rizika za bebu. Izbegavajte stres, budite opuštene, jer stres smanjuje šanse da zatrudnite. Saznajte kad ovulirate, jer to pomaže začeću. Po pravilu, žena ovulira dve nedelje nakon prvog dana poslednje menstruacije. Jajna ćelija će se oploditi 24-36 sati nakon ovulacije.

1 komentara:

  • 29.11.2010. 14:31
    JA BIH TAKO ZELELA JEDNU BEBICU!!! IMAM NEREDOVAN CIKLUS...I SVAKI PUT SE PONADAM.....KO ZNA MOZDA JE OVOGA PUTA PRAVI OSECAJ....SRECNO SVIM MAMICAMA

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.