Online shop

Trinaesta nedelja trudnoće


 

 

Trinaesta nedelja trudnoće
Do 13. nedelje vaša beba je porasla do 7 cm dužine, tj. veličine breskve. Placenta se u potpunosti razvila i sada možete da objavite srećnu vest da ste trudni!

Šta se sada dešava sa bebom?
Glava joj i dalje čini polovinu tela, a kapci su zatvoreni kako bi štitili oči nekoliko narednih meseci. Sada se razvijaju kosti u rukama i nogama, kao i creva, a uskoro će i reproduktivni organi, mada ih i dalje ne možete videti na ultrazvuku.
Bebi se trenutno razvijaju i glasne žice – često će ih koristiti nakon rođenja!

Šta se sada dešava sa mojim telom?

Simptomi kao što su jutarnja mučnina i umor polako se ublažavaju. Vaša beba je putem pupčane vrpce  povezana sa placentom, koja je sada u potpunosti razvijena i snabdeva bebu kiseonikom i neophodnim hranljivim materijama.
Trudnički stomačić vam se najverovatnije već nazire – obično raste između 13. i 16. nedelje – sada je vreme da obradujete svoje bližnje radosnom vešću.

Uobičajeni simptomi:
Više energije: konačno! Placenta je preuzela glavnu ulogu, sad možete da odmorite. Možda je vreme da tu energiju upotrebite za vežbanje, ali ne preterujte!
Zatvor: ovo je jedan od sporednih efekata pojačanog rada hormona. Savetujemo da jedete hranu bogatu vlaknima – voće, povrće i integralne žitarice.
Gorušica: simptom koji vas prati tokom cele trudnoće. Mišić na vrhu stomaka se opušta, što omogućava stomačnoj kiselini da se podiže i izaziva taj poznati osećaj gorenja u grudima. Nemojte jesti začinjenu i masnu hranu, a antacidi neka vam budu pri ruci!
Vidljive vene: one su važne i znak su povećanog protoka krvi do bebe koja se razvija.
Vaginalni sekret: mlečnobele je boje i znak je proizvodnje estrogena, potpuno je normalan simptom. Njegov zadatak je da štiti porođajni kanal od infekcija. Da biste zaštitili vaš omiljeni donji veš, koristite dnevne uloške. 

Šta treba da radite ove nedelje
Sada ćete možda osetiti pojačanu seksualnu želju! Međutim, ukoliko imate istoriju prevremenih porođaja ili pobačaja, obavezno proverite sa vašim ginekologom.
Ukoliko ste primetili da vam je odeća pretesna, možda nosite blizance – proverite! Ukoliko je prvi ultrazvuk pokazao da nosite samo jednu bebu, ne brinite, možda vam je pogrešan termin porođaja, ili ste naduti od gasova.
 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

 

 • NUK LANČIĆ ZA VARALICU BABY ROSE

 • VARALICA SILIKON BABY ROSE

 • Avent varalica STHR 6-18m Air Deco - za devojčice (SCF343/22)

Slični postovi

Četrnaesta nedelja trudnoće

Petnaesta nedelja trudnoće

5 komentara:

 • Anonymus
  03.06.2018.

  I ja se blizim kraj 13. nedelje,ovo mi je druga trudnoca i bas uzivam u njoj. Ali zato mi je stomak kao u 5. mesecu :D

 • Anonymus
  05.03.2018.

  zdravo svima, ja sam u 13nedelji trudnoce sve je super, svidja mi se sto ovde mogu da vidim moje bepce i pre porodjaja . :D :D :D

 • Lidija-vr
  07.01.2018.

  ja sam na bozic usla u 13-u nedelju.prva mi je trudnoca.za sad je ok sve je novo.videcemo.pozz svim buducim mamama!

 • Gocans
  17.09.2017.

  I ja sam u 13.-oj nedelji, druga trudnoća, ali pošto imam bebu od 15 meseci nije mi baš lepo kao kad sam bila trudna prvi put, a i stomak mi je mnogo veći :)))

 • KATTY
  28.08.2017.

  i ja sam u 13oj nedelji...... upravo sam dosla sa ultrazvuka...... prelepo.. sta reci isto mi je stomak kao u 5om mesecu :)

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.