Online shop

Četrnaesta nedelja trudnoće

 

Četrnaesta nedelja trudnoće
Vaša beba je sada duga oko 8.5 cm i teška oko 25 grama. Ima 32 mala zubna pupoljka. Početkom drugog trimestra počeće da koristi mišiće lica da bi se smejala i pravila grimase, a genitalije će biti u potpunosti razvijene. 

Šta se dešava sa mojom bebom u 14. nedelji?
Vrat joj je duži, može da stoji uspravno, a počinje da joj raste i kosica. Telo joj je prekriveno paperjastim dlačicama koje se zovu “lanugo”. One služe da je greju, a nestaće čim beba dobije malo masnog tkiva.
Pošto beba počinje pomalo da guta amnionske tečnosti, ona će dospeti u njen stomak, a bubrezi će početi da rade i beba će prvi put izbaciti urin! Iako dobija sav potreban kiseonik putem pupčane vrpce, u 14. nedelji počinje da vežba disanje.

Šta se sada dešava sa mojim telom?
Dobro došle u drugi trimestar! Ovo je vreme kada većina trudnica najviše uživa, a razloga je nekoliko. Jutarnja mučnina je nestala, a grudi više nisu tako osetljive. Još jedna lepa stvar: ove nedelje ćete verovatno primetiti da vam se trudnički stomačić malo uvećao. Materica se konačno podiže iz karlične zone u donji deo abdomena. Zbog pojačanog dotoka krvi i tečnosti, osetićete da otičete (ruke, noge, prsti…). Nemojte nositi neudobnu obuću i izbegavajte dugo stajanje, a savet je da svakodnevno ležite u položaju tako da su vam noge podignute iznad nivoa srca  - barem 1 sat dnevno.
Neke žene mogu osetiti bol na jednoj ili obe strane abdomena prilikom ustajanja, istezanja ili okretanja, ali ne brinite – to je normalno, a izazvano je istezanjem ligamenata koji podržavaju stomak koji raste.

Uobičajeni simptomi:
•  Prehlada: taman kad su neki simptomi prestali, dolaze drugi! Jedan od njih je podložnost prehladi i gripu. Vaš imunološki sistem je sada slabiji, ali to je dobra stvar, jer to sprečava vaše telo da odbaci fetus. Da biste se zaštitili od zaraze, redovno perite ruke i uvek nosite sa sobom sredstvo za dezinfekciju ruku.
•  Neprekidan rast grudi: konačno su manje osetljive, ali i dalje rastu. Areole su vam potamnele, bradavice su drugačije i to je potpuno normalno. Vreme je da kupite grudnjak za trudnice.
•  Pojačan apetit: sada kada više nemate mučnine, konstantno osećate glad. Ne zaboravite da se zdravo hranite.
•  Varikozne (proširene) vene: to su veliki, otečeni krvni sudovi koji su vidljivi na nogama. Iako ne izgledaju lepo, oni su izazvani većom količinom krvi koja je potrebna vašoj bebi. Što više šetajte u toku dana, kako biste minimalizovali pojavu ovih vena.
•  Zapušen nos: visok nivo estrogena i progesterona izazivaju da mukozne membrane u telu (uključujući i nos) otiču i omekšavaju. To izaziva začepljenje nosa, ali ne brinite, to je normalno.

Šta treba da radite ove nedelje
U drugom trimestru imate višak energije pa je pravo vreme da to iskoristite i krenete na fitnes za trudnice. Nastavite da radite vežbe za karlicu – važno je da ti mišići ostanu vitalni. Neka to bude vaša dnevna rutina.

Najčešća pitanja u 14. nedelji trudnoće:

Da li je normalno da se ugojim u 14. nedelji?

Jeste, posebno u drugom trimestru dobijate na težini.

Kako izgleda moj stomak u 14. nedelji?
Ove nedelje obično već primećujete vaš trudnički stomačić!

Da li mogu da osetim pokrete moje bebe u 14. nedelji?
Verovatno još uvek ne, ali ona se neprestano pokreće! Pokreti su joj sada koordinisaniji u odnosu na ranije, koji su više bili trzaji.

Da li je normalno imati grčeve u 14. nedelji?
Da, to je uobičajen simptom (bol okruglih ligamenata u trudnoći) zbog širenja materice i ne treba da brinete zbog toga.
 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

 

 • Pumpica za nos sa promenljivim vrhom i poklopcem (1022048)

 • Inhalator kompresorski AL-50

 • Inhalator kompresorski BRONAIR A500LW02

Slični postovi

Petnaesta nedelja trudnoće

Šesnaesta nedelja trudnoće

2 komentara:

 • Anonymus
  09.08.2018.

  ja sam u 14-oj nedjelji i prva mi je trudnoca tako da mi je sve interesantno sto god vidim jer mi je sve to novo

 • Anonymus
  22.06.2018.

  ja sam u 14-oj nedjelji, i na UZ sam vidjela vec razvijene prstice i u nogu i ruku,,... :sad: preslatko.. ;-) ovo je najbolji osjecaj koji jedna zena moze dozivjeti...

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.