Online shop

Petnaesta nedelja trudnoće

 

 

Petnaesta nedelja trudnoće

Ove nedelje vaša beba je veličine pomorandže (oko 10 cm), a teška je kao kokošije jaje, oko 50 g. Vaš trudnički stomak se već uveliko vidi.

Šta moja beba radi u 15. nedelji?
Vaša beba već ima uši, a oči se pomeraju sa strane glave na sredinu lica. Sad postaju osetljive na svetlost.
Beba, osim što raste, vežba disanje, sisanje i gutanje, tako da će imati sve veštine neophodne za opstanak u veliko spoljnom svetu. Takođe, počinje da zapaža zvuke, kao što su zvuci vašeg probavnog sistema, vaš glas i srce. Sve to deluje umirujuće na bebu.

Šta se dešava sa mojim telom u 15. nedelji?
Možda osećate bol u sinusima i krvari vam iz nosa, zbog povećane količine krvi koja dotiče u nosne membrane i sinuse. Izbegavajte prostorije sa centralnim grejanjem ili pojačanim klima uređajem, jer isušuju nazalne puteve. Možda osećate da su vam desni crvene i natečene i da krvare kad perete zube. Razlog su već pomenuti hormoni. 90% žena pati od problema sa desnima u trudnoći i to može da dovede do komplikacija, pa je preporučljivo da vodite pojačanu brigu o higijeni usta i zuba. Verovatno ste i dobili na težini, ali ne preterujte – normalno je da se gojite pola kilograma nedeljno, tj. 2 kg mesečno.
U trudnoći su česte upale mokraćnih kanala i vaginalne infekcije, pa sve promene u mokraći ili vaginalnom sekretu prijavite ginekologu.

Uobičajeni simptomi:
•  Gorušica i loše varenje: sada kada je nestala jutarnja mučnina, stalno osećate glad, a to izaziva gorušicu. Trudite se da ne jedete „za dvoje“. Jedite manje i češće obroke, umesto 3 velika dnevno.
•  Nesvestica ili vrtoglavica: ukoliko se to desi, sedite i postavite glavu između nogu, da ne biste pali i povredili se.
•  Varikozne vene: koliko god da vam se ne sviđaju, one su normalna pojava i pojavljuju se zbog pojačane količine krvi. Sedite i podignite stopala – to će održavati cirkulaciju i smanjiti pritisak u nogama.
•  Trudnički mozak: ne sećate se gde ste ostavile ključeve? Zaboravnost je normalna u trudnoći jer se zapremina moždanih ćelija smanjuje tokom trudnoće. Zapisujte!
•  Grčevi i bolovi: bolovi okruglih ligamenata u donjem delu stomaka su normalni, ali ako vas intenzivo boli, proverite sa ginekologom.

Šta treba da radite ove nedelje:
Razgovarajte sa doktorom: ukoliko postoji rizik od preeklampsije, genetskih ili hromozomskih problema, obavezno se posavetujte sa lekarom, jer ti testovi se rade između 16. i 20. nedelje.
 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

 

  • LOL WINTER CHILL CONFETTI (576600)

  • LOL Present Suprise Poklon iznenadjenja (570684)

  • Defa lutka za devojčice - buduća mama - plava (83504)

Slični postovi

Šesnaesta nedelja trudnoće

Sedamnaesta nedelja trunoće

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.