Online shop

Šesnaesta nedelja trudnoće


Šesnaesta nedelja trudnoće
Vaša beba je sada veličine avokada (oko 112 mm) i teška je oko 80 g.

Šta radi moja beba u 16. nedelji?
Ove nedelje beba počinje da pravi izraze lica, jer sada mišići mogu da joj se pokreću. Počinje i da trepće! Koža joj je i dalje providna, ali to će se ubrzo promeniti. Beba čuje zvuke iz vašeg stomaka, koji je umiruju, čuje otkucaje srca, vaš glas, muziku koju joj puštate (istraživanja su pokazala da bebe pamte određenu muziku i kasnije, kad se rode, prepoznaju zvuke kad je čuju ponovo).

Šta se dešava sa mojim telom u 16. nedelji?
Do sada već imate trudnički stomak i telo vam se menja – dobijate na težini, grudi rastu…vreme je da nabavite trudničku garderobu!
U ovom periodu vam otiču mukozne membrane u nosu, pa osećate zapušenost, ili vam krvari iz nosa zbog povećane količine krvi u telu (40 - 50%). Pitajte lekara da vam preporuči neki sprej i slično, ukoliko vam je previše neprijatan osećaj.
Takođe, u trudnoći se povećava pigmentacija kože, pa se javljaju fleke ili tamni koža na određenim mestima (areole, mladeži, pege, ožiljci…). Ne brinite, to je prolazno.

Uobičajeni simptomi:
•  Veće grudi: ne brinite, posle porođaja i kraja dojenja one se vraćaju normalnoj veličini, pa ne morate da bacite omiljene brushaltere.
•  Zatvor: trudnički hormoni šire matericu, što vrši pritisak na creva i usporava ih. Pijte dovoljno vode, to će vam pomoći.
•  Pojačan vaginalni sekret: to je normalno i koristi vašem organizmu jer štiti porođajni kanal od infekcija. Nije prijatno, ali koristite dnevne uloške.
•  Varikozne vene: još jedan sporedan efekat koji nije prijatan. Podignite stopala kada ležite i nemojte preterano da se gojite, kako se ne bi opteretila cirkulacija.
•  Krvarenje desni: niste same – 90 % žena pati od ovoga. Vodite redovno računa o higijeni zuba.

Šta treba da radite ove nedelje:
Kupite brushalter za trudnice ! Zahvaljujući hormonima, vaše grudi mogu da porastu i za nekoliko brojeva i treba im adekvatna podrška.  Potreban vam je udoban brushalter koji propušta vazduh i nema žice (žice oštećuju tkivo dojki).
Ukoliko želite da uradite amniocentezu (proveravanje plodove vode), ona se radi između 16. i 18. nedelje trudnoće. Amniocenteza će utvrditi da li kod bebe postoje neki poremećaji.

Najčešća pitanja u 16. nedelji:

Koji su simptomi ako nosim dečaka?

Možda ste čule mnogo bapskih priča, ali jedini pouzdan način da saznate pol deteta je skeniranje koje ćete uraditi u 20. nedelji.

Koliko je stara moja beba u 16. nedelji?
Trudnička matematika je malo komplikovana, pa je u 16. nedelji vaša beba, zapravo, stara 14 nedelja.

Koje je veličine moja beba u 16. nedelji?
U 16. nedelji vaša beba je veličine avokada, tj. duga je oko 112 mm.

Kako treba da izgleda moj stomak u 16. nedelji?
Do sad bi kod većine žena trebalo već da se vidi trudnički stomak, ali ne mora da znači, tj. zavisi od vaše građe i veličine bebe.
 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

  • Tiggi muzička vrteška (68596)

  • Muzička plišana kornjačica za krevetac

  • Coloria igračka za kolica Slon/Hippo/Lav (1019007)

Slični postovi

Sedamnaesta nedelja trunoće

Osamnaesta nedelja trudnoće

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.