Dvadeseta nedelja trudnoće

 

Dvadeseta nedelja trudnoće
Ove nedelje vi se spremate za drugi ultrazvuk, a kosti vaše bebe jačaju i raste joj kosica.

Kolika je moja beba u 20. nedelji?
Vaša beba je sada duga oko 25 cm, a teška oko 250-300 grama.

Šta se dešava sa mojom bebom u 20. nedelji?
Ukoliko to želite, ove nedelje možete da saznate da li nosite dečaka ili devojčicu. Ako je devojčica, ona već ima 7 miliona jajašaca u jajnicima, a to će se smanjiti na 2 miliona kada se bude rodila. Ako je dečak, njegovi testisi će početi da se pomeraju iz abdomena ove nedelje. Bebine ručice i nožice postaju duže poslednjih nedelja, tako da sve više liči na bebu! Sve više joj se razvijaju unutrašnji organi, kao što su pluća, probavni i imunološki sistem, a kosti jačaju.

Šta se dešava sa mojim telom u 20. nedelji?
Sve do sada placenta je bila teža od bebe, ali od sada, beba preuzima vođstvo. Međutim, placenta se i dalje razvija, sve do kraja trudnoće. Ako snimak pokaže da je placenta postavljena blizu ili preko grlića i otvora materice, što je poznato  kao placenta previa (predležeća posteljica), to može izazvati teškoće prilikom porođaja. Na sreću, kako materica raste, ona gura placentu na gore i od grlića, tako da i ako imate predležeću placentu, ne paničite, jer se to može ispraviti do porođaja.
Sada ste na pola puta, stomak se primećuje i sve više osećate bebu. Kosa i nokti vam rastu brže, što je jedna od prednosti trudničkih hormona.

Ultrazvuk u 20. nedelji
Uzbuđenje počinje, jer ćete ponovo videti bebu na snimku na kom se proveravaju eventualne anomalije. Možete saznati  i pol bebe, ukoliko želite. Ovde se proverava i rad bebinog srca, glava, struktura abdomena, kičma, mozak i zapremina amnionske tečnosti. Mere se bebine kosti, da bi se videlo da li napreduje kako treba. Kada se skeniranje završi, možete sa sobom poneti i štampani snimak bebe.

Uobičajeni simptomi:
•  Gorušica i loše varenje: da, to je i dalje problem i, nažalost, ostaje do kraja trudnoće. Jedite manje a češće, ne ležite odmah nakon jela i žvaćite žvake bez šećera posle jela da biste umanjili simptome.
•  Glavobolja: još jedan uobičajen sporedan efekat trudnoće. Redovno izlazite na svež vazduh i popričajte sa lekarom ako je bol konstantan.
•  Grčevi u nogama: ne zna se tačan razlog ovome u trudnoći, ali ako vas bol budi tokom noći, tokom dana češće držite podignute noge i pijte dovoljno vode.
•  Edem: ako vam članci i stopala izgledaju kao da ste dugo putovali u sedećem položaju, patite od edema- zadržavanja vode u zglobovima i stopalima. Nosite udobnu obuću i izbegavajte tesne čarape, jer one presecaju protok krvi i pojačavaju otok.
•  Menja vam se pupak: do sada je bio uvučen, a sada se izravnao sa kožom stomaka, jer materica gura abdomen ka spolja. Ne brinite, vratiće se na staro posle porođaja.

Šta treba da radite ove nedelje:
Unosite dovoljno kalcijuma: bebine kosti se razvijaju i pomozite joj unošenjem hrane bogate kalcijumom!
 

 

2 komentara:

  • Krofnica
    25.05.2012. 09:33
    a mi smo u 20 nedelji dugi oko 28 cm i teski oko 350 gr :lol: :P
  • Rejha
    27.09.2012. 11:45
    super se osecam dvadeseta sam nedelja druga trudnoca

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.