Online shop

Dvadeset druga nedelja trudnoće


Dvadeset druga nedelja trudnoće
Bebini delovi tela su sve definisaniji. Ove nedelje ona je duga oko 20cm a teži oko 450g.
Beba sve viša poprima ljudske karakteristike: ima pupoljke zuba ispod desni, kapci i obrve su formirani, a i usne poprimaju sve lepši oblik. Razvijen joj je imunološki sistem, kako bi se zaštitila od infekcija.

Šta se dešava kod vas
Ovo je najlepši deo trudnoće – stomak nije previše veliki da bi vam smetao, a hormoni su se primirili. Kako vam stomak raste, primećujete da vam se menja hod, tj. počinjete da se gegate. Težina bebe menja centar gravitacije pa morate da se naginjete unazad i koračate širim korakom. Visoke štikle vam za sad neće biti potrebne, već se opredelite za srednju visinu.
Prilično je uobičajeno da osećate vrtoglavicu i “odsutnost” tokom trudnoće, jer se mnogo krvi kreće ka stomaku. Zato, ako brzo ustanete, potrebno je nekoliko minuta da vam se krv iz donje polovine tela podigne do glave.
U drugom trimestru libido je uglavnom povećan, a strah da ćete tokom seksa povrediti bebu je potpuno neosnovan – beba je okružena plodovom vodom i ne zna šta vi radite. Možete slobodno da uživate u seksu dok ste trudni, osim ako vam je lekar drugačije rekao.

Šta bi trebalo da radite
Navikavajte se da ustajete polako kako bi se protok krvi postepeno prilagođavao. Redovno se hranite zdravom hranom (nosite u torbi orahe, suvo grožđe, ili voće kao što je banana, jabuka ili mandarina) i pijte dovoljno vode.  Ako osećate nesvesticu ili vrtoglavicu, sedite i postavite glavu između kolena, kako bi se krv vratila u mozak.
 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

 • Air Brush studio za crtanje - Frozen (36509)

 • Edukativni-interaktivni tablet za decu - Pilići (34170)

 • Lisciani Disney Drustvena igra Mickey Clubhouse (31751)

Slični postovi

Dvadeset treća nedelja trudnoće

Dvadeset četvrta nedelja trudnoće

2 komentara:

 • Kamicak90
  20.02.2018.

  I ja sam u 22goj nedelji i jedva cekam da vidim moju bebicu :)

 • my baby
  03.01.2018.

  Pozdrav za sve buduce mame.mi smo sada stari 22 nedelje.prosle nedelje smo bili na 4d ultrazvuku i saznali smo da cekamo curicu,teska je 530g i lepo napreduje,imamo i cd i osecaj je neopisiv da mozete da vidite vasu nerodjenu bebu tako zivo.

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.